Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
25. 6. 2020,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

9

Natisni članek

Novak Đoković

Četrtek, 25. 6. 2020, 9.00

1 leto, 2 meseca

Zdaj je za Đokovića vsega kriv on, a se mu ne bo pustil

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

9

Srdjan Đoković, Dijana Đoković | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Turnir Adria Tour, ko so se okužili štirje teniški igralci, še dolgo ne bo pozabljen. Več ali manj vse strupene puščice letijo proti Novaku Đokoviću. V bran sta se mu postavila tudi oba starša. Predvsem oče meni, da je vsega kriv Grigor Dimitrov, ki pa se, kot kaže, ne bo kar tako pustil blatiti.

Dejstvo je, da je v takšnih primerih težko s prstom pokazati samo na enega. Vsekakor pa največ kritik (ne)upravičeno leti na Novaka Đokovića, prvega igralca sveta, ki je bil tudi pobudnik tega dobrodelnega turnirja. Spomnimo, zadnjo nedeljo je tik pred finalnim dvobojem v Zadru Grigor Dimitrov sporočil, da je pozitiven na novi koronavirus. Za tem so to sporočili še Borna Ćorić, Viktor Troicki in nazadnje Novak Đoković.

Družina Đoković se brani. | Foto: Gulliver/Getty Images Družina Đoković se brani. Foto: Gulliver/Getty Images

"Naredil je veliko škodo družini Đoković"

Beograjčanu sta se že včeraj v bran postavila oba starša. Zelo neposreden je bil Srđan Đoković, ki je znan kot človek brez dlake na jeziku, in vprašanje je, ali Novaku s tem dela uslugo.

"Zakaj se je to zgodilo? Zato, ker je človek verjetno prišel bolan in kdo ve, od kje. Tukaj se ni testiral, testiral se je nekje drugje … Mislim, da to ni v redu. Dobro, kaj naj zdaj naredimo … Naredil je veliko škodo Hrvaški in nam kot družini v Srbiji," je bil za hrvaško televizijo (RTL) neposreden Srđan Đoković.

Dijana Đoković, mama Novaka Đokovića, je sporočila, da se vsi dobro počutijo in da Novak ne kaže nobenih znakov obolenja. "Strahotno je, kar pišejo, ampak na to smo navajeni. Kot da so komaj čakali. Novak jih očitno moti," je povedala Dijana.

Prepričan je, da izvor okužbe izhaja iz Srbije

Kmalu za tem se je oglasil Georgi Stoimenov, predstavnik agent Grigorja Dimitrova, in dal vedeti, da ne bo pustil, da kar vsepovprek blatijo njegovega varovanca.

"Rekel bom samo to, da je Grigor v Beograd prišel po treh mesecih popolne izolacije. Niti v Beogradu niti pozneje v Zadru mu nihče ni rekel, da se testira na novi koronavirus. Ni kriv Grigor, ampak organizator. Organizatorji so seveda tisti, ki so odgovorni za varnost in postavljanje pravil," je povedal Stoimenov, ki poudarja, da Grigor nikakor ne more biti kriv za nastalo situacijo.

"Grigor je spoštoval vsa pravila organizatorja in obstoječe zakone, ko je prehajal meje med Bolgarijo, Srbije in Hrvaške. Izvor okužbe? Beograd," je na svojem profilu na Instagramu zapisal Bolgar.

"Ne beži pred odgovornostjo"

"Edini, ki se mora opravičiti, je Đoković"

Podobno mnenje, kot ga ima agent Grigorja Dimitrova, je za avstrijski Standard izrazil agent tretjega igralca sveta Dominica Thiema Herwig Straka, ki pravi, da glavno krivdo nosi Đoković kot organizator. "Edini, ki se mora opravičiti, je Đoković, ker je vse uprizoril," je po poročanju STA dejal Straka.

Tudi Đokovićevi igralski kolegi niso prizanesljivi do prvega igralca sveta. Celo eden od njegovih najtesnejših prijateljev v karavani Škot Andy Murray ga ni mogel braniti. "Gledano za nazaj, do tega ne bi smelo sploh priti. Nikakor ni presenetljivo, koliko ljudi se je okužilo, glede na nekatere posnetke, ki krožijo," je dejal Murray.

Nekdanji trener Murrayja in Švicarja Rogerja Federerja Paul Annacone pa je za Sports Illustrated ocenil, da mnogim igralcem v moški karavani ni jasno, kako je lahko do takšne turneje sploh prišlo. "Njegova velika želja, da naredi nekaj dobrega, je zameglila vse informacije in znanstvena dognanja. Zadaj je bil dober namen s pravimi razlogi, ampak končni rezultat je bil precej poguben."

Na svojem profilu na Twitterju je bil znova zelo kritičen Nick Kyrgios, ki Srđanu Đokoviću sporoča, da naj ne beži od odgovornosti.

Učni primer

Bolj prizanesljivi do Đokovića so medtem organizatorji Wimbledona. Direktor običajno tretjega od štirih turnirjev za veliki slam v sezoni Richard Lewis je za Guardian ocenil, da bodo napake na jadranski turneji pomagale organizatorjem naslednjih turnirjev, tudi odprtega prvenstva ZDA avgusta in OP Francije septembra, da postavijo in zagotovijo upoštevanje varnostnih smernic.

Lewis se je ob tem sicer izognil oceni, da Đoković kot prvi igralec sveta in zmagovalec Wimbledona nosi še toliko večjo odgovornost v javnosti. "Dejstvo je, da dandanes opravljajo vsi športniki in športnice vodilno vlogo glede na njihov status ... S tega stališča je to razočaranje," pisanje Guardiana še povzema STA.

Ne spreglejte