Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 10. 2024,
14.30

Osveženo pred

9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24

Natisni članek

Natisni članek

tenis Arina Sabalenka teniški globus Novak Đoković Jannik Sinner

Nedelja, 13. 10. 2024, 14.30

9 minut

Teniški globus, 13. oktober

Jannik Sinner je bil spet boljši od Đokovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,24
Jannik Sinner | Jannik Sinner je osvojil letošnjo sedmo turnirsko lovoriko. | Foto Reuters

Jannik Sinner je osvojil letošnjo sedmo turnirsko lovoriko.

Foto: Reuters

Jannik Sinner je zmagovalec turnirja serije masters v Šanghaju, potem ko je v finalu po dveh nizih premagal Novaka Đokovića (7:6 (4), 6:3). To je bila za Italijana tretja zaporedna zmaga nad Srbom in letošnja sedma turnirska zmaga. Zmagovalka turirja WTA v Wuhanu pa je Belorusinja Arina Sabalenka.

Jannik Sinner je igral skoraj brez napak. | Foto: Reuters Jannik Sinner je igral skoraj brez napak. Foto: Reuters

"Nima nobenih slabosti"

Jannik Sinner in Novak Đoković sta do zdaj igrala osem medsebojnih dvobojev. Po tem dvoboju je izid izenačen na 4:4, Sinner pa je v svojo vitrino postavil še sedmo letošnjo turnirsko lovoriko.

Sinner je po zmagi povedal, da je bil zelo težek dvoboj in da je igrati proti Đokoviću eden najtežjih izzivov. "Zelo zadovoljen sem, kako sem se soočil s situacijo. Prvi niz je odlično serviral, nisem našel načina, da bi mu vzel servis. Odigral sem res dobro podaljšano igro, kar mi je dalo samozavest, da sem lahko dobro začel drugi niz," je povedal 23-letni teniški igralec, ki je v zadnjih petih medsebojnih dvobojih Đokovića premagal štirikrat. In kakšna je skrivnost?

"Težko vam povem skrivnost, ker nima nobenih slabosti. Moraš poskusiti izkoristiti majhne priložnosti, ki ti jih daje, a teh med dvobojem ni veliko. Je legenda našega športa, proti njemu je zelo težko igrati. Zato sem zelo vesel.”

Novak Đoković v prvem nizu ni bil najbolj zadovoljen z odločitvijo glavnega sodnika. | Foto: Guliverimage Novak Đoković v prvem nizu ni bil najbolj zadovoljen z odločitvijo glavnega sodnika. Foto: Guliverimage

Prvi niz je dobil Sinner, Đoković na trenutke nezadovoljen s sodnikom

V prvem nizu smo videli izjemno izenačen dvoboj, saj sta oba igralca dobivala igre na svoj servis. Nekaj napetosti je bilo čutiti v peti igri prvega niza, ko se je Novak Đoković pritožil glavnemu sodniku, potem ko je ta spregledal očiten avt. Nole je moral zahtevati poizvedbo s sokoljim očesom, da je dobil točko. Pozneje je dobil igro in povedel s 3:2. Na koncu je prvi niz odločala podaljšana igra. V njej je več zbranosti pokazal Sinner, ki jo je dobil s 7:4, in po 58 minutah dobil prvi niz.

V drugem nizu je bila odločilna četrta igra

V drugi igri drugega niza je Đoković vodil že s 40:0, a je Sinnerju uspelo izenačiti na 40:40. Zdelo se je, da bi lahko sledil prvi brejk, a se je Đokoviću uspelo zbrati, in dobil je prvo igro na svoj servis (1:1). V četrti igri se je Beograjčan spet znašel v težavah, ko je Italijan povedel s 15:40. Z izjemnim forhendom po paraleli je Sinner izkoristil drugo žogico in povedel s 3:1. V naslednji igri je Sinner potrdil brejk in povedel s 4:1. Trenutno najboljši igralec na turneji tega vodstva ni zapravil in drugi niz dobil s 6:3. Dvoboj je trajal eno uro in 39 minut.

Na dvoboju sta tudi Carlos Alcaraz in Roger Federer.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters Đoković bo moral še počakati na novi mejnik

Novak Đoković zadnja leta poudarja, kako pomembno mu je, da piše teniško zgodovino. Spisal je že kar nekaj rekordov. Nazadnje si je izpolnil veliko željo, ko je osvojil zlato olimpijsko medaljo v Parizu. V nedeljo je imel eden najboljših teniških igralcev vseh časov priložnost, da doseže še en izjemen mejnik. V primeru zmage bi osvojil svojo stoto turnirsko zmago, a bo moral nanjo po tem porazu še nekoliko počakati.

Sabalenka zmagovalka v Wuhanu

Belorusinja Arina Sabalenka je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 1000 v Wuhanu na Kitajskem z nagradnim skladom 2.934.950 evrov. Druga igralka sveta in prva nosilka turnirja je v finalu po dveh urah in 36 minutah s 6:3, 5:7 in 6:3 strla domačinko in peto nosilko Zheng Qinwen.

Druga igralka s svetovne jakostne lestvice je v polfinalu po velikem preobratu premagala Američanko Coco Gauff, Zheng, sicer sedma igralka na svetu, pa je bila v dveh nizih boljša od rojakinje Wang Xinyu.

Šestindvajsetletna Sabalenka je prišla do četrte letošnje lovorike in skupno 17. v karieri, v Wuhanu pa se Belorusinja očitno zelo dobro počuti, saj tu slavila že v letih 2018 in 2019. Letos je bila najboljša še na dveh turnirjih za grand slam, odprtem prvenstvu Avstralije in odprtem prvenstvu ZDA, dobila pa je še turnir v Cincinnatiju, kar je z vidika naslovov njena najboljša sezona.

Tudi za 22-letno Zheng je letos zelo uspešno leto. Kitajka je na olimpijskih igrah v Parizu prišla do zlate medalje in uspeha kariere, ob tem je zmagala še na pesku v Palermu in ponovila lanski uspeh. Skupno pa po današnjem finalnem porazu ostaja pri treh lovorikah na turneji WTA.

Belorusinja Arina Sabalenka je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 1000 v Wuhanu na Kitajskem. | Foto: Reuters Belorusinja Arina Sabalenka je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 1000 v Wuhanu na Kitajskem. Foto: Reuters

Pred današnjim finalom je vse tri dosedanje medsebojne dvoboje v dveh nizih dobila Belorusinja, vključno s finalnim obračunom na letošnjem OP Avstralije. Zheng se je danes bolje borila, prišla do niza, vseeno pa ni imela odgovora na igro Sabalenke.

Ta je bila v prvem nizu boljša tekmica. V šesti igri je prvič odvzela servis nasprotnici in povedla s 4:2, tako da je uvodni niz precej varno pripeljala do konca. V drugem je Kitajka pokazala več odpora.

Kljub hitremu brejku Sabalenke za vodstvo z 2:1, je Zheng odgovorila z lastnim brejkom v naslednji igri in poravnala na 2:2. V tem nizu je imela Kitajka kar nekaj brejk priložnosti, naslednjo pa je unovčila za vodstvo 5:3. Sabalenka je nemudoma vrnila udarec in nato tudi izenačila na 5:5. Naslednji igri pa sta pripadli Kitajki, ki je drugi niz zaključila z novim odvzemom servisa.

Toda uvod tretjega se je znova razpletal povsem po notah Belorusinje, ki je v prvih treh igrah dvakrat strla Kitajko na njen servis in pobegnila na 3:0. Zheng je sicer odvzela servis tekmici za 1:3, a je Sabalenka po lastnem odvzemu pobegnila na 5:2. Servis nato ni stekel nobeni, Zheng je dosegla še en brejk za 3:5, Sabalenka pa je nato na servis tekmice unovčila tretjo zaključno žogico za zmago.

ATP 1000, Šanghaj (8.193.151 evrov):

Finale:
Jannik Sinner (Ita, 1) – Novak Đoković (Srb, 4) 7:6 (4), 6:3

WTA 1000, Wuhan (2.934.950 evrov):

Finale:
Arina Sabalenka (Blr, 1) - Zheng Qinwen (Kit, 5) 6:3, 5:7, 6:3

Preberite še:

Novak Đoković
Sportal Poslastica v finalu Šanghaja: Sinner proti Đokoviću
Ne spreglejte