Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
6. 8. 2017,
16.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10

Natisni članek

Druga kariera Druga kariera tenis Maja Matevžič WTA

Nedelja, 6. 8. 2017, 16.30

6 let, 7 mesecev

DRUGA KARIERA (15.) – MAJA MATEVŽIČ

Tudi velika vsota denarja je verjetno ne bi prepričala

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,10
Maja Matevžič | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ljubiteljem tenisa Maje Matevžič ni treba posebej predstavljati. Nekdanja teniška igralka je v kratki karieri v svetovnem tenisu pustila velik pečat. Zaradi poškodb je svojo kariero končala veliko prekmalu, saj bi rezultatsko lahko dosegla še veliko več. In kaj danes počne ta nekdaj izredno perspektivna slovenska teniška igralka?

Maja Matevžič je športno kariero končala leta 2006, ko je bila stara vsega 26 let. V profesionalnem tenisu je bila praktično le tri leta in v tem čas dosegla nekaj zelo vidnih rezultatov. Njena profesionalna kariera se je začela leta 2000, ko je prvič nastopila na enem od velikih turnirjev, kvalifikacijah OP ZDA. Naslednje leto se je uvrstila med prvih sto igralk na svetu in se na OP ZDA prebila do tretjega kroga. To ji je potem uspelo še v Roland Garrosu in Wimbledonu. V svoji karieri je premagala kar nekaj velikih igralk - Marijo Šarapovo, Dinaro Safino, Svetlano Kuznjecovo, Jeleno Janković ... Kot nam je zaupala, ji največ pomeni nastop na olimpijskih igrah.

Kriza in depresija

Ko se je tik pred odhodom na OP Avstralije poškodovala, je bila stara šele 23 let. Sprva ji je to ustrezalo, saj je mislila, da ima pred seboj še veliko turnirjev. Po določenem času je ugotovila, da je vrag odnesel šalo.

"Ko bežijo tedni in meseci, padeš v krizo in znašla sem se v manjši depresiji. Dejansko ne veš, kaj si in kam spadaš. Bilo mi je težko in še danes mi je težko. Sicer ne pogrešam potovanj, pogrešam pa tekmovanja in tekmovalni adrenalin, zato sem se lani odločila za veteransko svetovno prvenstvo (Maja Matevžič je lani postala svetovna veteranska prvakinja tako posamezno kot  v dvojicah, op. p.). To je bilo super za mojo dušo. Še vedno iščem načine, da še lahko igram," je povedala Maja, ki tekmovalnih ambicij na najvišji ravni nima več.

Maja Matevžič še danes vzdržuje stike z nekaterimi slovenskimi in tujimi igralkami. | Foto: Sportida Maja Matevžič še danes vzdržuje stike z nekaterimi slovenskimi in tujimi igralkami. Foto: Sportida Trajalo je sedem let

Po treh letih mučenja s poškodbami se je odločila, da konča kariero. Kljub temu je vse do danes ostala povezana s tenisom, saj ima ta šport še vedno rada. Kmalu po koncu kariere je registrirala svoj klub, ki ga ima že deset let. Kot nam je zaupala, je potrebovala kar sedem let, da je klub postavila na noge.

"Na začetku sem imela le nekaj igralcev. Takrat smo bili osredotočeni na posameznike, potem se je začel počasi širiti … Za zadnja tri leta lahko rečem, da smo res postali klub," je uvodoma povedala Maja, ki bi s končano pedagoško fakulteto lahko delala v šoli ali vrtcu, vendar o tem ni nikoli razmišljala.

Maja Matevžič je v svoji karieri veliko prepotovala, med drugim je obiskala takratnega Papeža Janeza Pavla II. Kako se spominja tistega obiska?

"Potem pride puberteta …"

V vlogi trenerke ji je veliko težje, saj na igrišče ne more prezrcaliti tistega, kar je sam čutila. Ker ve, da je v tenisu zelo pomembno, da ima otrok voljo do dela, mora najti načine, da jih motivira. "Potem pride puberteta, tako da moraš biti na tem področju strokovnjak. Vedno težje jih je obdržati in to predstavlja velik izziv," je povedala izkušena trenerka, ki pravi, da je med poletnimi počitnicami prava umetnost obdržati otroke na teniških igriščih.

Med poletnimi počitnicami je prava umetnost otroke obdržati na teniških igriščih. | Foto: Sportida Med poletnimi počitnicami je prava umetnost otroke obdržati na teniških igriščih. Foto: Sportida

Družina ji trenutno pomeni največ

Kaj kmalu bi se lahko zgodilo, da bo v svojem klubu imela igralko ali igralca, ki bi mu lahko uspelo tudi v svetovnem merilu. To posledično pomeni veliko potovanj in odrekanja tako za igralca kot tudi za trenerja. Bi se naša sogovornica v takšnem primeru ali ob kakšni finančno mamljivi ponudbi podala na takšno pot?

"Družina mi veliko pomeni. Trenutno mi je najpomembneje, da vidim odraščati svoje otroke in da vodim svoj klub. V tem se trenutno ne vidim, mogoče takrat, ko bodo otroci odrasli. Zagotovo pa mi to predstavlja določen izziv. Trenutno imam v klubu igralce, ki jih lahko vodim doma, z njimi pa potujejo drugi trenerji, zato imam tudi širšo ekipo trenerjev. Samo ene igralke trenutno ne bi trenirala. Dokler so moji otroci majhni, bi jih imela kar tukaj, ampak nikoli ne reci nikoli," je bila jasna Matevžičeva, ki ne bi kar tako vsega izpustila iz rok.

Maja Matevžič | Foto: Guliverimage/Getty Images Foto: Guliverimage/Getty Images

"Klub mi veliko pomeni, saj sem potrebovala veliko časa, da je vse skupaj steklo. Te otroke moraš kar malo vzeti za svoje, če želiš z njimi vzpostaviti stik. Prav tako sem kar nekaj časa sestavljala trenersko ekipo. Moj cilj je, da bi imela sama svoj center, kamor bi lahko prihajali igralci iz tujine in kjer bi lahko trenirali."

Počitnic še vedno nima

Znano je, da profesionalni teniški igralci veliko potujejo in pravzaprav ne poznajo počitnic. Za Matevžičevo se od takrat ni prav veliko spremenilo, saj ji delo v klubu vzame veliko časa. "Ne morem si vzeti meseca dni dopusta in si ga niti nočem. Morda bi vsake toliko časa potrebovala teden dni dopusta. Sicer pa na svoje delo ne gledam kot na službo ampak kot na način življenja."

Dobro ve, kaj dela

Kljub bogatim igralskim izkušnjam se zelo malo ljudi obrne nanjo, ko potrebujejo nasvet. Kot sama pravi, ve, kaj dela, zaupa v svoje znanje in poudarja, da je treba pri tenisu delati na dolgi rok in da ni vse odvisno samo od trenerja.

 

"Pomembni so tudi otroci, ki morajo živeti za to. Če tega ni, potem se ne more nič zgoditi. Ko starši vidijo, da med 12. in 14. letom ni rezultatov, začnejo iskati nekaj drugega. Tistim, ki mi zaupajo, lahko veliko dam. Zaupam v svoje znanje in imam nekaj izkušenj."

Tudi doma se da biti uspešen

Maja je prepričana, da si v Sloveniji in s slovenskimi trenerji lahko uspešen. Sama je sodelovala s slovenskim trenerjem Blažem Trupejem, ki je danes kapetan slovenske reprezentance. "Grega Žemlja in Blaž Kavčič sta bila vzgojena v Kranju. Dogaja se, da gre tekmovalec za vmesno obdobje v tujino. Sama sem šla v Italijo, ampak zato, ker mi je športna agencija omogočila brezplačne treninge. Moja družina ni imela denarja, zato smo to priložnost zgrabili z odprtimi rokami. Tam sem bila dve leti, kjer teniško nisem napredovala, ampak sem dobila druge stvari."

Ne spreglejte