Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
9. 3. 2016,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Marija Šarapova Jani Dvoršak

Sreda, 9. 3. 2016, 14.27

8 let

"To, kar je naredila Šarapova, je malomarnost najvišje oblike"

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Direktor slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak meni, da so bili Marija Šarapova in njena ekipa pri dopinški aferi preveč malomarni.

Zadnje dni v športu odmeva dopinška afera teniške igralke Marije Šarapove, ki je na OP Avstralije padla na dopinškem testu. V njenem telesu so našli zdravilo meldonium, ki je od začetka letošnjega leta na seznamu prepovedanih snovi. Rusinja je v ponedeljek na novinarski konferenci povedala, da sama prevzema vso odgovornost za to in da ne želi na takšen način končati teniške kariere. Visokorasli lepotici namreč grozi štiriletna prepoved igranja.

Zdravilo meldonium bi moralo biti na seznamu že prej

Za mnenje smo poklicali direktorja slovenske protidopinške komisije Janija Dvoršaka, ki nam je zatrdil, da v prvih dveh mesecih letošnjega leta pri nas še niso imeli primera s tovrstnim zdravilom. Dvoršak meni, da bi moralo biti to zdravilo na seznamu prepovedanih snovi že veliko prej. "Zdravilo je bilo zelo učinkovito, vendar je bil postopek odločanja, ali zdravilo uvrstiti na seznam prepovedanih snovi, predolg. Po moji oceni bi moral biti na tem seznamu že pred kar nekaj časa," nam je povedal naš sogovornik, ki je nekaj besed namenil tudi Mariji Šarapovi in njeni ekipi.

"To, kar se je zgodilo Mariji Šarapovi in njeni ekipi, je malomarnost najvišje oblike. Za to so vedeli in o tem so bili obveščeni. Tudi ona je bila obveščena, kar je na novinarski konferenci priznala. To ni bil naklep, to je bila čista malomarnost."

Korak nazaj

Po tujih medijih se je že večkrat pisalo, da bi 28-letna Rusinja morala dobiti štiriletno prepoved igranja na turnirjih. To nam je potrdil tudi Jani Dvoršak. "Veliko bo odvisno od disciplinske komisije. Kakršnokoli skrajšanje kazni bodo morali natančno argumentirati. Mednarodna teniška zveza (ITF) na podlagi svoje ocene ne bo mogla zmanjševati kazni. To bo moralo biti usklajeno z dopinško komisijo."

Marija Šarapova je svetovno športno ime in če bo spoznana za krivo, bo veliko izgubil tudi tenis. Dvoršak upa, da so pravila za vse športnike enaka. "Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Vedeti je treba, da je bil tudi Lance Armstrong veliko športno ime in je bil kaznovan. Če bi se pri Mariji Šarapovi izkazalo drugače, bi bil to velik korak nazaj."

Pri nas je testov premalo

Medtem ko v določenih športnih panogah redno izvajajo teste, pa je v Sloveniji tega premalo. Vzrok so visoki stroški. "Zneski enega testa se gibljejo med 500 in 800 evri, odvisno od tega, kje se dela test in koliko testov se dela hkrati. Lahko rečem, da popoln test stane okrog tisoč evrov. Te stvari niso poceni, zato je še toliko pomembneje, da je naš program učinkovit. To želimo doseči tudi z ustreznim izborom," je še povedal Dvoršak, ki meni, da so glede na rezultate naši športniki čisti.

Ne spreglejte