SiolNET. Sportal Tenis
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tam bodo Đoković, Federer, Nadal, Williamsova … Kaj pa naši?

0,15

termometer

tenis

Olimpijske igre se nezadržno bližajo, a pri teniških potnikih bodo stvari jasne šele šestega junija. Takrat bodo tudi dokončno znani potniki v Brazilijo.

Mnogi teniški igralci so letos že večkrat poudarili, da so olimpijske igre eden izmed glavnih ciljev v sezoni. Na igre se med posamezniki uvrsti najboljših 56 igralk in igralcev. Iz vsake države lahko igrajo največ štirje predstavniki. Med moškimi in ženskimi dvojicami se uvrsti 32 ekip, medtem ko v mešanih dvojicah nastopa 16 ekip.

Federer upa, da se mu spet zgodi nekaj posebnega

Veliko željo po nastopih v Riu de Janeiru je pokazal eden najboljših teniških igralcev vseh časov Roger Federer, ki bo po vsej verjetnosti igral v vseh treh kategorijah (posamezniki, moške dvojice, mešane dvojice).  V mešanih dvojicah bo zaigral z legendarno teniško igralko Martino Hingis. Pri Švicarju v bogati vitrini manjka le še zlata olimpijska medalja v posamični konkurenci. Za Federerja bodo to bržkone zadnje olimpijske igre, saj bo kmalu dopolnil 35 let.

 "V Riu bo čudovito. Moje prve olimpijske igre so bile v Sydneyju (2000), kjer sem zapravil bronasto medaljo, vendar sem srečal mojo ženo. Leta 2004 sem v Atenah nosil zastavo, v Pekingu sem na svoj rojstni dan prav tako nosil zastavo in osvojil zlato medaljo v dvojicah.  Leta 2012 sem prišel do srebrne medalje. Zakaj ne bi igral še na enih olimpijskih igrah? Morda mi uspe nekaj izrednega. Vsakokrat, ko sem bil na olimpijskih igrah, se mi je zgodilo kaj posebnega. Komaj čakam, da se začne."

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković že ima bronasto olimpijsko odličje, želi pa si zlato. Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković že ima bronasto olimpijsko odličje, želi pa si zlato.

Đoković: Olimpijske igre imajo drugačne dimenzije

Veliko željo po uspehu ima tudi trenutno prvi igralec sveta Novak Đoković. Srbski zvezdnik že ima bronasto medaljo z olimpijskih iger v Pekingu, vsekakor pa si tudi on želi zlato. Nole bo igral tako med posamezniki kot tudi v dvojicah. "Olimpijske igre so zagotovo ena od glavnih prioritet v letošnji sezoni. Imam že nekaj posebnih izkušenj, potem ko sem svojo državo zastopal v Pekingu in Londonu. Čutim, da v Riu lahko igram zelo dobro. Na olimpijskih igrah so druge dimenzije. Dimenzije ponosa, časti in strasti," je v enem izmed intervjujev povedal Beograjčan, ki bo v Brazilijo odšel teden dni prej, da se bo lahko dobro pripravil na tamkajšnje pogoje.

Rafael Nadal je leta 2008 v pekingu osvojil zlato kolajno, na odprtju letošnjih iger v Riu si želi nositi špansko zastavo. Rafael Nadal je leta 2008 v pekingu osvojil zlato kolajno, na odprtju letošnjih iger v Riu si želi nositi špansko zastavo.

Nadal doživel eno največjih razočaranj

Rafael Nadal in Andy Murray že imata zadoščenje z olimpijskih iger. Oba sta namreč že osvojila zlato olimpijsko medaljo. Španec je slavil v Pekingu, medtem ko je Škot v Londonu v finalu premagal Federerja. Rafa je moral zaradi poškodbe noge izpustiti igre v Londonu in priznal je, da je bilo to eno največjih razočaranj v njegovi karieri. Majorčan je tudi eden od glavnih kandidatov za zastavonošo na igrah v Riu. "Če bi nosil zastavo, bi bilo to nekaj izjemnega," je priznal 14-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Veliko oči je uprto v Marijo Šarapovo

Tako kot pri moških, bodo tudi pri dekletih nastopile vse najboljše igralke na svetu. Edino vprašanje, ki se postavlja je, ali bo v Braziliji nastopila nekdanja prva igralka sveta Marija Šarapova. Rusinja, ki je v Londonu prišla do zlata, je na OP Avstralije padla na dopinškem testu. Šarapova zaradi zadnjega škandala verjetno nima prav veliko možnosti, da bi igrala na olimpijskem turnirju. Rusinja naj bi imela prvo zaslišanje šele junija.

Še vedno ni jasno, ali bo Marija Šarapova sploh lahko nastopila v Riu. Še vedno ni jasno, ali bo Marija Šarapova sploh lahko nastopila v Riu.

Ena od glavnih kandidatk za zlato olimpijsko odličje bo zagotovoSerena Williams, ki bo branila zlato medaljo z iger v Londonu. To bodo zanjo že četrte olimpijske igre.

Posebno zgodbo lahko spiše njena starejša sestra Venus Williams. Ta bi postala prva teniška igralka, ki bi nastopila na petih olimpijskih igrah. Prvič je nastopila leta 2000 v Sydneyju. Venus je do zdaj osvojila že štiri zlate medalje (eno med posameznicami in tri v igri dvojic). "To mi pomeni vse. Olimpijske igre so mi vedno zelo veliko pomenile. Vedno mi je bilo v veselje in čast biti del tega. Če bi uspela domov prinesti še kakšno medaljo, bi bila to samo pika na i.

Sestri Williams imata pet zlatih olimpijskih odličij, štiri Venus in eno Serena. Sestri Williams imata pet zlatih olimpijskih odličij, štiri Venus in eno Serena.

Nič kaj dobro ne kaže pri slovenskih igralcih

Datum, ko se bo upoštevala svetovna lestvica za nastop na olimpijskih igrah, je 6. junij 2016. Do takrat je sicer še nekaj časa, vendar je zelo malo verjetno, da bomo med posamezniki lahko gledali slovenskega igralko ali igralca. Edini, ki bi izpolnjeval pogoje, bi bil Aljaž Bedene. Ta pa od lani igra pod zastavo Velike Britanije.

Svoje zahteva ima namreč tudi Olimpijski komite Slovenije. Za tistega, ki je že uveljavljen igralec, je prvi kriterij, da je na svetovni lestvici uvrščen na najmanj 64. mesto ali pa mora doseči določene uvrstitve na turnirjih za grand slam ali na turnirjih serije masters. Če bi imela Slovenija le enega teniškega igralca, potem bi zadostovali že mednarodni kriteriji.

Med moškimi sta na lestvici ATP trenutno najbolje uvrščena Blaž Rola (160. mesto) in Grega Žemlja (161. mesto). Nič kaj dobro ne kaže tudi najboljši slovenski igralki Polono Hercog. Štajerka je trenutno na 91. mestu lestvice WTA in še nima zagotovljenega mesta za olimpijski turnir.

Morebitnemu slovenskemu zastopstvu ne kaže najbolje. Morebitnemu slovenskemu zastopstvu ne kaže najbolje.

Katarina Srebotnik ima zgolj teoretične možnosti

Trenutno še najbolje kaže ženskim dvojicam. Mesto bi si lahko zagotovili Andreja Klepač in Katarina Srebotnik. Težava je, da olimpijski komite zahteva določeno število nastopov na pokalu Fed. Kot vemo, pa Velenjčanka zadnjih nekaj let ne igra več za slovensko reprezentanco. Po besedah namestnika generalnega sekretarja Blaža Perka obstaja zgolj teoretična možnost, da  mednarodni olimpijski komite potrdi nastop tudi Katarini Srebotnik.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin