Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
26. 1. 2019,
17.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković teniški globus OP Avstralije

Sobota, 26. 1. 2019, 17.38

5 let, 2 meseca

OP Avstralije

Pred sedmimi leti nista mogla stati na nogah, kako bo letos? #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48
Novak Đoković, Rafael Nadal | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

V nedeljo bomo priče teniški poslastici, ko se bosta v finalu OP Avstralije pomerila Novak Đoković in Rafael Nadal. To bo njun že 53. medsebojni dvoboj, a šele drugi na tem turnirju. Dvoboj se bo začel v nedeljo ob 9.30.

Še kako živ je spomin na epski finale v Melbournu iz leta 2012, ko sta Novak Đoković in Rafael Nadal igrala skoraj šest ur. Po tistem dvoboju dobesedno nista mogla stati na nogah ter sta se na slavnostni podelitvi zvijala od bolečin in krčev. Pozneje so jima celo prinesli stole, da sta lahko sploh dočakala (pre)dolge govore organizatorjev in sponzorjev. Ta dvoboj še danes velja za najdaljšega v finalnih obračunih za grand slam.

Rafael Nadal | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Skupno boljši Đoković, na turnirjih za grand slam pa Nadal

Številni si želijo, da bi v nedeljo videli podoben dvoboj kot leta 2012. Po zmagi v polfinalu je še Đoković izjavil, da bi si za takšen dvoboj tudi on kupil vstopnico. Gre za eno največjih rivalstev v zgodovini tenisa, saj bo to za Srba in Španca že 53. medsebojni dvoboj. Skupna statistika nekoliko bolje kaže Đokoviću, ki je dosegel dve zmagi več (27:25). Če pogledamo statistiko njunih dvobojev na turnirjih za grand slam, bolje kaže Majorčanu, ki vodi z 9:5 v zmagah.

Nazadnje sta igrala lani v Wimbledonu, ko je bil po petih nizih boljši srbski teniški igralec. Sicer pa bo to po petih letih njun prvi dvoboj v finalu za grand slam. Leta 2014 je v finalu OP Francije zmagal Nadal.

Novak Đoković
Sportal Đoković v manj kot uri in pol do finala, kjer ga čaka Rafael Nadal #video

Đoković je redko videl tako dominantnega Nadala

Nole je priznal, da je Rafa zelo vplival na njegovo teniško kariero. "Imel sem nekaj težkih trenutkov, ko sem izgubil proti njemu. Mislim, da sem do zdaj proti njemu devetkrat izgubil na turnirjih za grand slam. Izgubil sem nekaj težkih dvobojev, prav tako sem jih nekaj zmagal," je pred dvobojem povedal trenutno prvi igralec sveta, ki priznava, da njegov nasprotnik trenutno igra vrhunski tenis.

Novak Đoković | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Spektakularen finale

"To je eden njegovih najboljših turnirjev na trdi podlagi. Redki so turnirji, kjer sem ga lahko videl, da tako dominira na trdi podlagi, ki ni njegova najljubša. Tako on kot jaz sva na vrhuncu. In ta finale, tako vsi upajo, bo nekaj spektakularnega," je dodal 14-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice.

Nadal je našel rešitev

"Drug drugega sva gnala do skrajnih mej. Skozi kariero sem našel rešitev, kako igrati proti njemu, in prav tako je on našel rešitev, kako igrati proti meni. Če igra najboljši tenis, ga je zelo težko premagati, prav tako je težko premagati mene, če igram dober tenis," pa je pred nedeljskim finalom povedal Nadal.

Rafael Nadal
Sportal Rafa zlahka v finale. Za konec mu je še zavezal kravato. #video
Polfinalni dvoboj Rafaela Nadala:

Ravno ob pravem času

Dvoboj je prišel ravno ob pravem času, saj sta oba igralca v vrhunski formi. Novak Đoković, kot je že v navadi, igra v Melbournu vrhunski tenis, medtem ko Nadal na OP Avstralije sploh svoj najboljši tenis, a vprašanje je, ali bo to dovolj za zmago. Znano je, da Noletu trda podlaga veliko bolje ustreza kot Rafi, ki sicer kraljuje na pesku.

Rafael Nadal do zdaj na OP Avstralije ni oddal niti enega niza, medtem ko je Đoković oddal dva. Njuno popolno prevlado smo lahko videli v polfinalu, kjer sta odpihnila svoja nasprotnika. Nadal je v četrtek po eni uri in 48 minutah pod hladno prho poslal Stefanosa Cicipasa. Še korak dlje je šel Đoković. Ta je v petek za zmago v polfinalu potreboval manj kot uro in pol, natančneje uro in 25 minut, in povsem ponižal Lucasa Pouilla.

Novak Đoković
Sportal Novak Đoković bi si vsekakor kupil vstopnico
Polfinalni dvoboj Novaka Đokovića:

V vsakem primeru bosta pisala zgodovino

V tem dvoboju bo šlo za nekaj več. Kdorkoli bo zmagal, bo pisal zgodovino svetovnega tenisa. Beograjčan bi namreč postal prvi teniški igralec, ki je sedemkrat slavil na OP Avstralije. Če zmaga Nadal, bi postal edini igralec v odprti eri, ki je na vseh štirih turnirjih za grand slam zmagal vsaj dvakrat. Skupno bi bila to zanj 18. zmaga in z morebitno zmago na OP Francije bi se lahko že močno približal Rogerju Federerju, ki ima trenutno 20 zmag na turnirjih velike četverice.

Rafael Nadal
Sportal Pripetljaj na stranišču: Nimam celo uro časa, da bi ga čakal, da gre ven
Ne spreglejte