SiolNET. Sportal Tenis
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Roger Federer

"Ne smeš reči, da si utrujen. Potem izpadeš šibak."

0,30

termometer

Roger Federer | Roger Federer na promocijskem dogodku na Japonskem. | Foto: Guliver Image
Roger Federer na promocijskem dogodku na Japonskem. Foto: Guliver Image

Nekdanji vrhunski teniški igralec Roger Federer se mudi na Japonskem, kjer je med drugim podal nekaj razmišljanj o tem, zakaj ima vse več teniških igralcev težave z duševnim zdravjem. "Nihče ne sme reči, da je utrujen. Potem izpadeš šibak."

"Kazati moraš, da si močan. A mi nismo stroji, smo le ljudje," je na novinarski konferenci v Tokiu o zahtevnosti službe profesionalnega teniškega igralca govoril Roger Federer. Zmagovalec 20 grand slamov je igral do svojega 40. leta. Pravi, da ima naporen urnik tekmovanj posledice na zdravje igralcev, tudi na duševno. 

Naomi Osaka | Foto: Guliverimage Naomi Osaka Foto: Guliverimage "Na teniški turneji je težko. Potovanja, treningi, 'jetlag'. Nihče ne sme reči, da je utrujen. Potem izpadeš šibak. In zato tenisači včasih končajo tudi s psihološkimi težavami." O teh sta denimo v zadnjem obdobju javno spregovorila Naomi Osaka in Nick Kyrgios.

Ash Barty pa je letos šokirala teniški svet, ko je stara 25 let sklenila profesionalno kariero. In to le dva meseca po osvojenem OP Avstralije. "Ko se tenisači upokojijo pri mladih letih, to popolnoma razumem. Takrat mi je res hudo, saj bi lahko še marsikaj dosegli," meni Federer, ki je sam na najvišji ravni igral skoraj četrt stoletja.

Roger Federer | Foto: Guliver Image Roger Federer Foto: Guliver Image Na duševno zdravje igralcev pa vpliva tudi strog protidopinški režim, še dodaja nekdanji švicarski teniški as. "Vsak dan moramo izpolnjevati dopinške obrazce. Za določeno uro moraš napisati, kje točno boš. In tako imaš ves čas v glavi, da lahko kadarkoli pridejo. Sam se tega niti nisem zavedal. Ko pa končaš kariero, dojameš, kolikšnega bremena si se znebil." 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin