Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 11. 2022,
9.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Nick Kyrgios Naomi Osaka Roger Federer tenis

Nedelja, 20. 11. 2022, 9.00

1 leto, 5 mesecev

Roger Federer

"Ne smeš reči, da si utrujen. Potem izpadeš šibak."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Roger Federer | Roger Federer na promocijskem dogodku na Japonskem. | Foto Guliver Image

Roger Federer na promocijskem dogodku na Japonskem.

Foto: Guliver Image

Nekdanji vrhunski teniški igralec Roger Federer se mudi na Japonskem, kjer je med drugim podal nekaj razmišljanj o tem, zakaj ima vse več teniških igralcev težave z duševnim zdravjem. "Nihče ne sme reči, da je utrujen. Potem izpadeš šibak."

"Kazati moraš, da si močan. A mi nismo stroji, smo le ljudje," je na novinarski konferenci v Tokiu o zahtevnosti službe profesionalnega teniškega igralca govoril Roger Federer. Zmagovalec 20 grand slamov je igral do svojega 40. leta. Pravi, da ima naporen urnik tekmovanj posledice na zdravje igralcev, tudi na duševno. 

Naomi Osaka | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Naomi Osaka Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Na teniški turneji je težko. Potovanja, treningi, 'jetlag'. Nihče ne sme reči, da je utrujen. Potem izpadeš šibak. In zato tenisači včasih končajo tudi s psihološkimi težavami." O teh sta denimo v zadnjem obdobju javno spregovorila Naomi Osaka in Nick Kyrgios.

Ash Barty pa je letos šokirala teniški svet, ko je stara 25 let sklenila profesionalno kariero. In to le dva meseca po osvojenem OP Avstralije. "Ko se tenisači upokojijo pri mladih letih, to popolnoma razumem. Takrat mi je res hudo, saj bi lahko še marsikaj dosegli," meni Federer, ki je sam na najvišji ravni igral skoraj četrt stoletja.

Roger Federer | Foto: AP / Guliverimage Roger Federer Foto: AP / Guliverimage Na duševno zdravje igralcev pa vpliva tudi strog protidopinški režim, še dodaja nekdanji švicarski teniški as. "Vsak dan moramo izpolnjevati dopinške obrazce. Za določeno uro moraš napisati, kje točno boš. In tako imaš ves čas v glavi, da lahko kadarkoli pridejo. Sam se tega niti nisem zavedal. Ko pa končaš kariero, dojameš, kolikšnega bremena si se znebil." 

Ne spreglejte