Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
18. 5. 2014,
21.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novak Đoković Rim Rafael Nadal poplave

Nedelja, 18. 5. 2014, 21.17

8 let

Rimski cesar Đoković podaril 549 tisoč evrov žrtvam poplav: To je za Srbijo in Bosno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Srbski teniški as Novak Đoković je v izjemnem finalu rimskega mastersa premagal Rafaela Nadala in se mu približal na svetovni jakostni lestvici. Nagradni znesek bo romal žrtvam poplav na Balkanu.

Teniški posladek med najboljšima igralcema na svetu je v prekrasnem vzdušju, ki ga v Rimu vedno začinijo bučni gledalci, pripadel Novaku Đokoviću. Čeprav je proti španskemu peščenemu kralju, ki si zaradi nekaterih neuspehov na priljubljeni počasni podlagi v tej sezoni niti ne zasluži takšnega naziva, izgubil uvodni niz, je v nadaljevanju našel dovolj moči, da je po 137 minutah strl odpor branilca naslova in si tretjič (še 2008 in 2011) priigral naslov najboljšega v Rimu.

"Vedno je lepo igrati proti Rafi v finalu in vedno je lepo zmagati v Rimu," se je veselil novega letošnjega naslova, že petega na zadnjih šestih turnirjih serije masters, s katerim je nakazal, da bi lahko letos na odprtem prvenstvu Francije – to je še edini grand slam, ki mu manjka v zbirki – mešal štrene Špancu, ki je pariški spektakel osvojil že osemkrat. To je bila njegova 44. turnirska lovorika v karieri, že 19. na mastersih, hkrati pa prva, ki ji je na tribunah zaploskal njegov sloviti sodelavec Boris Becker.

Nadal: Čestitke Novaku za fantastično predstavo

Nole je prvega igralca sveta premagal že četrtič zapored. Vedno v finalu. Niz je začel lani v Pekingu, nadaljeval na zaključnem turnirju masters v Londonu, letos pa je levorokemu Špancu stopil na prste v Miamiju. Zaostanek v uspešnosti na medsebojnih srečanjih je znižal na 19:22, v ponedeljek pa bo na novi svetovni jakostni lestvici za vodilnim Špancem zaostajal le še 650 točk. Prvo mesto ni več tako daleč. "Čestitke Novaku za fantastično predstavo v finalu. Za mano je zahteven teden, a se mi je s pomočjo ekipe le uspelo uvrstiti v finale. Vidimo se prihodnje leto," je rimskemu občinstvu sporočil Nadal, ki je prvič po letu 2004 izgubil tri dvoboje na peščeni podlagi v istem letu.

Po dvoboju je namenil veliko pozornost nesrečnim dogodkom v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Poplave so prizadejale ogromno zla, žrtev je ogromno, vedno več je tudi mrtvih. "To je za Srbijo in Bosno," je napisal Srb na televizijsko kamero po zmagi nad Rafaelom Nadalom, po neuradnih informacijah pa bo celoten znesek, ki ga je prejel za zmago na turnirju serije 1000 v Rimu (548 tisoč evrov), namenil žrtvam poplav.

Đoković je bil jezen na CNN in BBC

"To so ene najhujših poplav, kar smo jih kdajkoli videli. Veliko mest je zapuščenih, polovica moje domovine bo morda ostala brez elektrike. Največja svetovna medija, kot sta CNN in BBC, v svojih poročilih podcenjujeta razsežnosti naravnih nesreč, ki so prizadele Srbijo in Bosno. Svet mora videti, da potrebujemo pomoč," je potožil Đoković po polfinalni zmagi v Rimu, saj je menil, da se svet ne zaveda resničnih razsežnosti poplav.

Po zmagi v večnem mestu je storil še korak naprej. "Srce sem namenil navijačem in tudi vsem rojakom v domovini, ki so v zelo težkem položaju," je pojasnil dejanje, ko je na igrišču z loparjem izrisal podobo srca, nato pa prizadetim v naravni katastrofi pomagal še z izdatnim finančnim zneskom. V času, ko v Srbiji vlada preplah zaradi deročih rek, je rojakom vsaj za nekaj sekund vrnil nasmeh na lica ter dokazal, da ni samo velik teniški as, pač pa tudi velik človek.

Ne spreglejte