Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2011,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Rafael Nadal Roger Federer Madrid

Nedelja, 8. 5. 2011, 11.30

8 let

"Rafa" ni blestel, a je vseeno zmagal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rafael Nadal je v soboto po pričakovanju premagal Rogerja Federerja v polfinalu teniškega turnirja serije masters v španski prestolnici. Španec ostaja na pesku nepremagan že skoraj dve leti.

Tehtnica med najboljšima igralcema zadnjega desetletja se očitno vse bolj nagiba na stran skoraj 25-letnega Mallorčana. Slednji je pred leti večino zmag nad svojim velikim tekmecem dosegel na peščeni podlagi, letos marca pa ga je presenetljivo "odpihnil" z igrišča tudi na trdi podlagi miamijskega mastersa. Zato je bilo pričakovati, da s švicarskim tekmecem ne bo imel težav niti na domačem "dvorišču" pred madridsko množico v atraktvni dvorani Magična kocka, kjer se igralci že tretje leto merijo na najpočasnejši peščeni podlagi. Rezultat je bil na koncu 5:7, 6:1 in 6:1 v korist prvega igralca sveta.

Včasih razmišljata bolj o drugem kot o sebi

Vseeno je prvi niz presenetljivo dobil zmagovalec 16 turnirjev za grand slam, ki je naredil odločilni brejk v dvanajsti igri. V nadaljevanju je Rafael Nadal postavil stvari na svoje mesto, na roko pa so mu šla tudi Federerjeva nihanja v igri. Slednji je naredil kakšno napako več kot običajno bržkone tudi zato, ker je predvideval, da lahko užene "peščenega kralja" na njegovi podlagi le s tem, da ne dovoli, da mu slednji vsili svoj način igre.

"Drug drugega poznava zelo dobro, zato včasih bolj razmišljava, kako spraviti drugega v neugoden položaj na igrišču, kot kako igrati svoj najboljši tenis. Mislim, da to ni bila najina najboljša predstava, saj sva oba naredila več napak kot običajno. Razlika med najboljšimi in dobrimi igralci je v tem, da najboljši zmagajo tudi, ko igrajo slabše. Mislim, da je Roger igral na trenutke agresivno in odlično, na trenutke pa je naredil več napak kot navadno. V dvoboju je bilo veliko vzponov in padcev v ravni igre. Vendar so najini dvoboji vselej nekaj posebnega. Pravi užitek in čast je igrati proti njemu," je dvoboj ocenil devetkratni zmagovalec največjih štirih turnirjev na svetu, ki je razmerje zmag in porazov v njunih medsebojnih obračunih povečal na 16:8.

Lahko uspe Đokoviću, kar ni uspelo Federerju?

Federerju tako ni uspelo še tretjič prekiniti Nadalovega "peščenega niza". Prvič je to storil leta 2007 v finalu Hamburga, ko se je končala Špančeva neverjetna serija 81 zmag na rdečem pesku, drugič pa je Švicar zaustavil svojega tekmeca pri številki 31.

To se je zgodilo ravno v Madridu pred dvema letoma. "Rafa" je zdaj na pesku dobil 37. zaporedni dvoboj, za podaljšanje niza pa bo moral danes ugnati najbolj "vročega" igralca ta hip Novaka Đokovića. Srb je v tej sezoni še neporažen, njegova serija pa je "sestavljena" tudi iz dveh Nadalovih skalpov. Za tretjega bo moral svojega tekmeca spraviti na kolena na "njegovem" pesku.

Ne spreglejte