Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
16. 10. 2020,
10.47

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69

Natisni članek

OP Francije Iga Swiatek

Petek, 16. 10. 2020, 10.47

3 leta, 8 mesecev

Iga Swiatek

Poljski najstnici se je življenje čez noč obrnilo na glavo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,69
Iga Swiatek | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

"Tri dni sem bila v šoku," je razlagala Iga Swiatek, nova teniška zvezdnica, ki je še pred kratkim razmišljala o tem, da bi se za nekaj časa posvetila študiju. No, danes ima v svoji vitrini lovoriko z OP Francije.

Iga Swiatek je pred slabim tednom presenetila teniški svet, ko je zmagala na najprestižnejšem turnirju na pesku - OP Francije. Prejšnjo soboto je postala najnižje uvrščena igralka, ki je zmagala na Roland Garrosu. S tem pa se ji je v življenju marsikaj spremenilo.

Za pomoč se ji je takoj ponudila Naomi Osaka

"Težko vam razložim svoja čustva, ker jih tudi sama ne razumem. Tukaj je precej noro. Moje življenje se je povsem spremenilo in poskušam se navaditi na to. Kot da sem zapustila drugo Poljsko, ko sem se vrnila, sem postala bolj priljubljena," je razlagala Iga, trenutno 17. igralka sveta.

Pogosto se zgodi, da se mlade tekmovalke ob takšnih uspehih izgubijo v veliki slavi, zaradi tega pa trpi primarna stvar, tenis. Mlada Poljakinja meni, da se za zdaj s tem dobro spoprijema. "Če bom imela kakršnekoli težave, mi je Naomi (Osaka, op. p.) pisala, da jo lahko zmeraj vprašam za nasvet ali podporo. Takoj po finalu sva prek družabnih omrežij na hitro poklepetali," je razlagala šele 19-letna teniška igralka.

Iga Swiatek | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Minilo je šele dobro leto

Swiatkova je blestela že v mladinski konkurenci, ko je zmagala v Wimbledonu. Med drugim lahko omenimo, da sta na olimpijskih igrah mladih z našo Kajo Juvan v dvojicah osvojili zlato medaljo. Prvič je v kvalifikacijah glavnega turnirja WTA igrala januarja leta 2019 v Aucklandu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🔜Tomorrow 1st day of competition in @youtholympics 🎾We start with doubles ( 💚@kajajuvan )

A post shared by Iga Świątek (@iga.swiatek) on

Po zaslugi očeta je samozavestna in tudi visokih ciljev ji ne manjka

Njen oče Tomaš je na olimpijskih igrah v Seulu leta 1988 tekmoval v veslanju v dvojnem četvercu. Prav on je eden od najbolj zaslužnih za to, da je mlada igralka samozavestna in tako profesionalna na igrišču. Prav tako ima visoke cilje.

"Zmeraj sem si želela zmagati na vseh štirih turnirjih za grand slam in osvojiti olimpijsko medaljo. To so bile vedno moje sanje. Zdaj mi je uspelo zmagati na OP Francije, potem ko se mi je to še pred kratkim zdelo oddaljeno." Iga Swiatek | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Še pred kratkim je razmišljala o študiju

Iga je poleti končala srednjo šolo in ni izključila možnosti, da bi se vpisala na študij psihologije, a tako je bilo, preden ji je uspeh v Parizu življenje postavil na glavo. "Zdaj, ko sem na Poljskem bolj priljubljena in bom na neki način slavna, mislim, da ne bom imela časa."

In kako mlada zvezdnica gleda na vso slavo, ki ji jo je prinesla zmaga v Parizu? "Trenutno se zdi precej neverjetno. Pravzaprav je to ena od stvari, za katere sem delala, in želim si, da bi to vplivalo na tenis na Poljskem," je nekaj dni po zmagi za BBC povedala Iga Swiatek, ki prihaja iz Varšave.

OP ZDA
Sportal Razlika med njimi je očitna
Jelena Đoković
Sportal Kaj je Đokovićeva žena sporočila Nadalu? Bile so tudi solze. #video
Stefanos Cicipas
Sportal Še dva, ki sta zapolnila mesto finalnega turnrija
Ne spreglejte