Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2023,
7.14

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Grand Slam tenis Novak Đoković Frances Tiafoe Ben Shelton Taylor Fritz OP ZDA

Sreda, 6. 9. 2023, 7.14

8 mesecev

OP ZDA, 9. dan (ATP)

Đoković in Shelton pisala zgodovino v New Yorku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Novak Đoković OP ZDA | Novak Đoković je od prve igre igral na zelo visoki ravni in se zdel nepremagljiv. | Foto Reuters

Novak Đoković je od prve igre igral na zelo visoki ravni in se zdel nepremagljiv.

Foto: Reuters

Prva polfinalista OP ZDA v moški konkurenci sta Srb Novak Đoković in Američan Ben Shelton. Za Đokovića je to že rekordni 47. polfinale na grand slamih, s čimer je presegel Švicarja Rogerja Federerja. Američana Taylorja Fritza je premagal po dveh urah in 38 minutah s 6:1, 6:4 in 6:4, 20-letni Shelton pa je bil v spopadu rojakov boljši od Francesa Tiafoeja s 6:2, 3:6, 7:6 in 6:2 ter se veselil največjega uspeha kariere. Je tudi najmlajši ameriški polfinalist turnirja po Andyju Roddicku.

OP ZDA Coco Gauff
Sportal Kot nekoč Serena: Gauff v dobri uri prvič v polfinale

Taylor Fritz | Foto: Reuters Taylor Fritz Foto: Reuters Novak Đoković, ki lovi svojo 24. lovoriko na turnirjih za grand slam, je v osmini finala brez težav premagal Hrvata Borno Goja, bolj nevaren bi moral biti njegov četrtfinalni nasprotnik Taylor Fritz, a se je izkazalo, da je Američan predstavljal srbskemu asu še lažje delo od Dalmatinca. 36-letni Srb je zlahka dobil še osmi medsebojni dvoboj in ohranil stoodstotno uspešnost.

Američan je lahko računal na glasno podporo domačega občinstva, a Đoković je že v prvem nizu dokazal, kdo je favorit dvoboja. Fritzu je vzel prvi dve igri na njegov servis. Vmes je sicer brejk uspel tudi Američanu. Po 44 minutah je prvi niz Srb vendarle dobil precej gladko s 6:1, saj je tekmeca prisilil v 19 neizsiljenih napak. Dvoboj je bil za oba težak tudi zaradi vročine (30 stopinj Celzija) in velike vlage.

Novak Đoković | Foto: Reuters Novak Đoković Foto: Reuters Drugi niz je trajal nekaj minut več. Fritz je imel svoje priložnosti za odvzem servisa, a jih ni znal izkoristiti. Đokoviću je uspel en sam, je pa domačin še naprej delal več neizsiljenih napak (14 proti sedem). Nekdanji prvi na lestvici ATP je z vse boljšim serviranjem drugi niz dobil s 6:4, v tretjem nizu pa je raven svoje igre dvignil tudi Fritz. Gledali smo vse boljši tenis. Američan je imel novo priložnost za brejk v šesti igri, ko bi povedel s 4:2, a je bil znova neuspešen. Sedmič zapored je ni izkoristil. Đoković je prav v najtežjih trenutkih udarjal najboljše žogice (3:3).

To mu je dalo dodatno samozavest. V naslednji igri je njemu uspel brejk (4:3), nato pa vendarle tudi Fritzu (4:4). Srbov odgovor pa: še šesti odvzem servisa za vodstvo s 5:4. Prvič je serviral za zmago. Uspešno! Po dveh urah in 38 minutah dvoboja je v svoj trinajsti polfinale OP ZDA napredoval s 6:1, 6:4 in 6:4.

Ben Shelton se je prvič v karieri uvrstil v polfinale grand slam turnirja. V polfinalu US Opna ga čaka srbski as Novak Đoković. | Foto: Reuters Ben Shelton se je prvič v karieri uvrstil v polfinale grand slam turnirja. V polfinalu US Opna ga čaka srbski as Novak Đoković. Foto: Reuters

New York je bil v noči na sredo na stadionu Arthur Ashe priča prvemu četrtfinalnemu spopadu dveh temnopoltih ameriških teniških igralcev. Boljši je bil Ben Shelton. Mladi nepostavljeni Američan je ugnal desetega nosilca Francesa Tiafoeja, z največjim uspehom kariere pa si na svetovni jakostni lestvici že zagotovil preboj med 20 najboljših. Nastopa šele na svojem petem grand slam turnirju, z uvrstitvijo v polfinale pa je presegel letošnji podvig iz Melbourna, ko se je na OP Avstralije uvrstil med najboljših osem.

"Ko pride njegov servis, je zelo težko igrati, še posebej zato, ker je levičar," je o Sheltonu dejal Đoković, ki se bo v polfinalnem dvoboju spopadel z vlogo favorita.

OP ZDA, ATP, četrtfinale:

Novak Đoković (Srb/2) - Taylor Fritz (ZDA/9) 6:1, 6:4, 6:4 
Ben Shelton (ZDA) - Frances Tiafoe (ZDA/10) 6:2, 3:6, 7:6 (7), 6:2
Aleksander Zverev
Sportal Nesprejemljivo: žalil ga je z najbolj znano Hitlerjevo frazo #video
Carlos Alcaraz
Sportal Alcaraz brez težav in vesel, v četrtfinalu ga čaka Zverev
Iga Swiatek
Sportal Ni ji bilo jasno, kaj se dogaja
Ne spreglejte