Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2023,
17.30

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

Roland Garros Karolina Mučova Anastazija Pavljučenkova Arina Sabalenka Jelina Svitolina Grand Slam tenis OP Francije

Torek, 6. 6. 2023, 17.30

10 mesecev, 3 tedne

OP Francije (WTA), 10. dan

Sabalenki tudi ob uvrstitvi v polfinale ni stisnila roke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Arina Sabalenka OP Francije | Arina Sabalenka in Jelina Svitolina si po dvoboju nista segli v roke. | Foto Reuters

Arina Sabalenka in Jelina Svitolina si po dvoboju nista segli v roke.

Foto: Reuters

Prvi polfinalistki OP Francije sta Karolina Mučova in Arina Sabalenka. Zadnja je dobila četrtfinalni dvoboj z močnim političnim pridihom. Ukrajinko Jelino Svitolino je premagala s 6:4 in 6:4. Belorusinja se je po koncu dvoboja postavila ob mrežo, a jo je Svitolina ignorirala in ji zaradi beloruske podpore Rusiji ni segla v roko. Po dvoboju se je vendarle distancirala od predsednika Aleksandra Lukašenka. "Ne podpiram vojne v Ukrajini. To pomeni tudi, da ne podpiram Lukašenka."

OP Francije Novak Đoković
Sportal Đoković se je po slabem začetku šampionsko pobral. Alcaraz gladko.

Belorusinja Arina Sabalenka je edina nosilka, ki se je uvrstila v četrtfinale OP Francije. Čeprav nikoli prej ni prišla dlje od tretjega kroga na Roland Garrosu, je na igriščih Rolanda Garrosa izjemno suverena. In tudi v četrtfinalu proti Ukrajinki Jelini Svitolini ni izgubila niza. Po uri in 40 minutah je zmagala s 6:4 in 6:4.

Arina Sabalenka | Foto: Reuters Arina Sabalenka Foto: Reuters Svitolino, ki je v tretjem krogu premagala deveto nosilko Darjo Kasatkino, je francosko občinstvo vzelo za svojo, saj se je pred časom poročila s francoskim teniškim igralcem Gaelom Monfilsom. Pa vendarle ji je po koncu četrtfinalnega dvoboja namenilo nekaj žvižgov. Zaradi beloruske podpore Rusiji v vojni v Ukrajini se noče rokovati z beloruskimi igralkami. Sabalenka jo je počakala ob mreži, da bi si segli v roke, a je Svitolina samo odkorakala mimo.

Del občinstva je Ukrajinko za potezo izžvižgal. "Ne vem, na kaj je čakala na mreži. V svojih sporočilih sem bila dovolj jasna v zvezi s svojim pozdravom," je po tekmi povedala Svitolina in dodala, da je reakcijo gledalcev izzvala Belorusinja. "Tako pač mislim. Sicer pa sem to pričakovala in to ni bilo presenečenje."

Jelina Svitolina | Foto: Reuters Jelina Svitolina Foto: Reuters Ukrajinka po tekmi ni pozabila omeniti Sabalenke, ki je v Parizu dvakrat zavrnila pogovor z novinarji, saj se ni hotela izpostaviti vprašanjem o politiki in svojem odnosu do predsednika Aleksandra Lukašenka, ki ga je pred časom javno podprla. "Japonka Naomi Osaka je bila kaznovana, ker ni želel govoriti z mediji," je še dodala Svitolina.

Po četrtfinalni zmagi pa je vendarle stopila pred novinarje in podala svoj pogled na vojaško agresijo v Ukrajini. "Ne podpiram vojne v Ukrajini. To pomeni tudi, da ne podpiram Lukašenka," je poudarila 25-letna Belorusinja. Odzvala se je tudi na fotografije z Lukašenkom iz preteklosti. "To je bilo na tekmah za pokal Fed. Takrat se v Belorusiji, Ukrajini in Rusiji ni dogajalo nič groznega. Že večkrat sem povedala, da vojne ne podpiram. In nikakor si ne želim, da je moj domovina vpeta v katerikoli konflikt."

Karolina Mučova | Foto: Reuters Karolina Mučova Foto: Reuters V prvem dvoboju torkovega sporeda na Rolandu Garrosu je Čehinja Karolina Mučova s 7:5 in 6:2 premagala Rusinjo Anastazijo Pavljučenkovo. Tudi ta dvoboj je trajal uro in 40 minut. Čehinja je že dosegla svoj največji uspeh v Parizu. "Z mano sta dva odlična tedna," je bila vesela zmagovalka.

Druga nosilka pariškega turnirja Sabalenka se bo torej za vstopnico v veliki finale pomerila z Muchovo, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda 43. mesto.

Preostala ženska četrtfinalna obračuna bosta na sporedu v sredo. Brazilka Beatriz Haddad Maia se bo v četrtfinalu pomerila s Tunizijko Ons Jabeur, v drugem četrtfinalu pa se bo branilka naslova Poljakinja Iga Swiatek pomerila z Američanko Coco Gauff.

OP Francije, WTA:

Četrtfinale

Karolina Mučova (Češ) - Anastazija Pavuljčenkova (Rus) 7:5, 6:2
Arina Sabalenka (Blr, 2) - Jelina Svitolina (Ukr) 6:4, 6:4

OP Francije Beatriz Haddad Maia
Sportal Prvič po 55 letih v četrtfinalu grand slama Brazilka
Casper Ruud OP Francije
Sportal Ruud in Rune trpela, Etcheverry do uspeha kariere
Ne spreglejte