Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
2. 12. 2017,
11.40

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38

Natisni članek

Jelena Dokić

Sobota, 2. 12. 2017, 11.40

6 let, 4 mesece

Ob vseh grozotah oče ne pokaže niti kančka obžalovanja

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,38
Jelena Dokić | Foto Twitter

Foto: Twitter

Že pred časom je izšla knjiga z naslovom Nezlomljiva, v kateri je svojo kruto življenjsko zgodbo razkrila nekdanja teniška igralka Jelena Dokić. O nekaterih nasilnih dejanjih njenega očeta smo že pisali, a v svoji knjigi je razkrila še marsikaj.

Po mnenju številnih bi ta knjiga morala biti tudi v poduk vsem staršem, ki so morda preveč ambiciozni in preveč pritiskajo na svoje otroke. "To je zgodba o mojem življenju in o vseh bitkah, ki sem jih preživela. Od tega, da sem bila begunka, da sem bila zlorabljena in da sem se borila z depresijo. To so pomembne stvari in vesela sem, da zdaj lahko govorim o njih," je povedal Dokićeva, ki je zelo ponosna na to knjigo in upa, da bo s tem komu tudi pomagala.

"Imela sem le 17 let in oče me je prisilil, da se v javnosti vedem kot jugoslovanska igralka, čeprav sem sama povsem drugače čutila." | Foto: Reuters "Imela sem le 17 let in oče me je prisilil, da se v javnosti vedem kot jugoslovanska igralka, čeprav sem sama povsem drugače čutila." Foto: Reuters Bila sem na tleh in zlomljena, ampak sem se vrnila

Priznala je, da je bilo zelo težko, ko je pisala o grozljivih trenutkih, ki jih je preživljala v otroštvu. Še bolj pomembno se ji zdi, da je s tem opozorila na vsakdanje težave, s katerimi se številni soočajo. "Želela sem biti zraven v vseh procesih pri nastajanju knjige. Včasih je bilo res zelo težko govoriti o teh stvareh. Imeli smo kar nekaj naslovov za knjigo, ampak mislim, da je bil Nezlomljiva pravi. Bila sem na tleh in zlomljena, ampak sem se vrnila," je za news-mail povedala nekdanja vrhunska teniška igralka.

Oče jo je prisilil

Med drugim je razkrila, da je bila očetova ideja oziroma jo je on prisilil, da znova zaigra za takratno Jugoslavijo. "To sploh ni bila moja odločitev. Rada imam Avstralijo in res sem hvaležna tej državi, da mi je toliko dala, ko sem prišla kot 11-letna begunka. Rada sem igrala za Avstralijo, počutila sem se kot Avstralka, a on mi je to vzel. Imela sem le 17 let in oče me je prisilil, da se v javnosti vedem kot jugoslovanska igralka, čeprav sem sama čutila povsem drugače," se spominja nekdanja četrta igralka sveta.

Jelena Dokić je ponosna na svojo knjigo. | Foto: Instagram/Getty Images Jelena Dokić je ponosna na svojo knjigo. Foto: Instagram/Getty Images

Zvečer so jo snažilke našle v slačilnici na klopi

Jelena, ki danes dela kot trenerka, se zelo dobro spominja dogodka iz Wimbledona, ko je izgubila v polfinalu. Za teniško javnost je to bil velik uspeh, medtem ko je njen oče menil, da ga je osramotila, in ji ni pustil, da se vrne v hotel.

"Ostala sem v slačilnici vse do večera, kjer sem poskušala na klopci zaspati. Skrila sem se in upala, da me nihče ne bo našel. Ob 23. uri zvečer so me našle snažilke, ki so poklicale odgovorne, morala sem zapustiti garderobo. Nisem imela denarja ali kreditne kartice. Nič nisem imela," se spominja danes 34-letna Dokićeva, ki takrat ni razumela ljudi in medijev.

Jelena Dokić pravi, da ima danes srečno življenje. | Foto: Twitter - Voranc Jelena Dokić pravi, da ima danes srečno življenje. Foto: Twitter - Voranc

Bila bi dovolj ena prijazna beseda, a je ni bilo

"Vsi so vedeli, kakšen je moj oče, vsi so vedeli za njegove izpade v Wimbledonu, na OP ZDA, OP Avstralije … Mislila sem, da bo vsaj nekdo prišel in me vprašal, kako sem. Samo ena prijazna beseda bi bila dovolj, ampak je ni bilo. Prav tako nisem razumela medijev. O vseh njegovih izpadih so pisali kot o šalah. A ni bilo smešno, ko je morala 14- ali 15-letna deklica s takšno osebo domov."

Oče ne čuti niti kančka obžalovanja Damir Dokić ne obžaluje ničesar. | Foto: Damir Dokić ne obžaluje ničesar.

Kljub vsemu, kar je pretrpela zaradi nasilnega očeta, se je želela z njim večkrat pobotati, a se nikakor ni izšlo. "Vsa te leta sem poskušala, da se znova povežem z njim, ampak to ni bilo mogoče. Težko se je pogovarjati s človekom, ki misli, da ni naredil nič narobe, in nima niti kančka obžalovanja za tisto, kar je naredil. Za njega in družino sem naredila vse, kar je bilo mogoče. Ko sem odšla od doma, sem pustila ves denar, ki sem ga zaslužila, in to sem delala tudi v prihodnjih letih," je še razkrila Jelena, ki je danes, kot pravi, srečna v življenju. In zdi se ji, da je srečnejša kot številni drugi.

Ne spreglejte