Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2015,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Roger Federer Novak Đoković Wimbledon ATP

Sobota, 11. 7. 2015, 11.05

8 let

Novak Đoković še tretjič osvojil krono Wimbledona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu Wimbledona sta se za najprestižnejšo lovoriko merila Novak Đoković in Roger Federer. Boljši je bil Srb, ki je zmagal še tretjič na "sveti travi".

Osemindvajsetletni Đoković, sicer branilec lanskega zmage, je tako osvojil drugi grand slam v sezoni po Melbournu - v Parizu je izgubil v finalu, hkrati pa izenačil dosežek svojega trenerja, legendarnega Borisa Beckerja, ki ima prav tako tri naslove na angleški travi.

Finale je upravičil visoka pričakovanja, saj sta igralca prikazala izjemen tenis. Njuno rivalstvo je epsko; po štiridesetih medsebojnih dvobojih je izid 20:20, na grand slamih pa Đoković zdaj vodi s 7:6.

Federer ostaja pri sedmih naslovih v Wimbledonu, s čimer je na vrhu izenačen z Američanom Petom Samprasom in Britancem Williamom Renshawom, ter sedemnajstih na turnirjih za grand slam. Hkrati ni izkoristil priložnosti, da bi pri 33. letih postal najstarejši zmagovalec v All England Clubu.

Novak Đoković: Za takšen dvoboj delaš celo življenje

"Mislim, da je Novak igral res dobro. Ne samo danes, ampak celo letošnjo sezono, lani in predlani. Igra fantastični tenis. Nekaj možnosti sem imel v prvem nizu, v drugem nizu pa sem imel veliko sreče, da sem ga sploh dobil. V ključnih trenutkih je bil Novak boljši, kljub temu sem vesel, da sem igral v finalu. Hvala moji ekipi, ki me podpira vsa ta leta in hvala organizatorjem, ki so organizirali tako lep turnir. Zelo sem užival in vidimo se prihodnje leto," je takoj po dvoboju povedal Baselčan, ki bo moral vsaj še eno leto počakati na morebitno osmo lovoriko v Londonu.

Takoj za njim je besedo dobil še stari in novi zmagovalec najprestižnejšega turnirja Novak Đoković. "Prvo moram povedati, da mi je čast igrati proti Rogerju Federerju, saj gre za izjemnega igralca. Proti njemu igrati je vedno največji izziv. Res je pravi športnik in je človek, ki sem ga vedno občudoval. Boril sem se za vsako točko in dal vse od sebe. Za takšen dvoboj delaš celo življenje. Vesel sem, da sem zmagal ta dvoboj. Ob tem bi se zahvalil svoji ženi in vsem, ki me podpirajo," je povedal Đoković.

Zapravljene priložnosti, preobrat...

Uvodna dva niza sta se končala po podaljšani igri. V prvem nizu, ki se je končal po 46 minutah, je dominiral Novak Đoković, saj je podaljšano igro dobil gladko s 7:1. V prvem nizu smo videli tudi dva "breaka". V šesti igri se je najprej roka zatresla srbskemu zvezdniku, vendar pa je ta že v naslednji igri Federerju odvzel servis.

V drugem nizu smo v rednem delu lahko znova videli izenačeno igro. Oba igralca sta namreč dobila vse igre na svoj servis. Sledila je podaljšana igra. Glavna akterja sta na osrednjem igrišču poskrbela za pravi teniški triler. Nole je zapravil kar sedem zaključnih žogic za zmago, ampak je Roger na koncu igre prevzel pobudo in podaljšan niz dobil z 12:10. Nole po vseh zapravljenih žogicah ni mogel skriti razočaranja in besa.

V tretjem nizu je znova prvi udaril Nole. V tretji igri je izkoristil prvo žogo za "break" in povedel z 2:1. Po peti igri, ko je bil izid 3:2, je dež igralca pregnal z igrišča. Organizatorji so se odločili, da igrišča ne bodo zaprli s premično streho, ampak bodo nadaljevali pod odprto streho. Đokovića premor ni zmedel, saj pozneje po natanko 33 minutah dobil tretji niz in povedel z 2:1 v nizih.

Četrti niz se je začel po istem scenariju, potem ko je 28-letnemu Beograjčanu v peti igri znova uspel "break" . Odločilna je bila deveta igra, ko je izkoristil že prvo žogico za zmago in se tako zasluženo veselil tretje lovorike v Wimbledonu.

Ne spreglejte