Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
14. 11. 2021,
8.44

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Natisni članek

Stefanos Cicipas Aleksander Zverev Casper Ruud Andrej Rubljev Hubert Hurkacz Matteo Berrettini Daniil Medvedjev Novak Đoković

Nedelja, 14. 11. 2021, 8.44

2 leti, 5 mesecev

Pred vrhuncem sezone

Novak Đoković in sedem mladeničev za milijon ali celo dva

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

1

Nitto, zaključni turnir | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Naslednjih osem dni bo v Torinu v dvorani Pala Alpitour "pokalo". Na finalnem teniškem turnirju Nitto ATP Finals se bo za prestižno lovoriko merilo osem najboljših igralcev. Med njimi tudi Novak Đoković, ki bo lovil novi mejnik. Turnir se začne v nedeljo, 14. novembra.

Poleg tega, da se bodo igralci borili za prestižno lovoriko, je v igri tudi zajetna vsota denarja. Zmagovalec bo domov odnesel dober milijon dolarjev (milijon evrov). A če zmagovalec turnirja ostane brez poraza, bo vsota veliko višja. Ta se povzpne na 2,3 milijona dolarjev (dva milijona evrov).

Osmerica najboljših igralcev letošnje sezone bo najprej igrala v dveh skupinah (zelena in rdeča skupina), kjer bodo po štirje igralci, zatem sledijo izločilni dvoboji. V zeleni skupini bo nosilec skupine prvi igralec Novak Đoković. Z njim si bodo igrišče delili še Stefanos Cicipas, Casper Ruud in Andrej Rublev. V rdeči skupini je prvi nosilec Daniil Medvedjev, poleg njega bodo v skupini igrali še Aleksander Zverev, Matteo Berrettini in Hubert Hurkacz.

Novak Đoković si je pred zaključnimi turnirji vzel dva meseca premora. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novak Đoković si je pred zaključnimi turnirji vzel dva meseca premora. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Se bo izenačil z Rogerjem Federerjem?

Od vseh osmih igralcev je Novak Đoković edini, ki ima s preostalimi igralci v medsebojnih dvobojih pozitiven ali izenačen rezultat v zmagah − razmerje zmag in porazov je 29 : 7. Edini, proti kateremu še ni igral, je Andrej Rublev. Do zdaj je uspelo Đokovića premagati le Daniilu Medvedjevu, Stefanosu Cicipasu in Aleksandru Zverevu.

Srbski zvezdnik, ki je daleč najstarejši, bo na finalnem turnirju igral že 14., kar je skoraj trikrat več kot preostali igralci. Če bi zmagal letošnji turnir, bi mu to uspelo že šestič in bi se izenačil z legendarnim Rogerjem Federerjem, ki je letos zaradi poškodb predčasno končal sezono. Poleg Beograjčana so na tem prestižnem turnirju v preteklosti zmagali še Medvedjev, Cicipas in Zverev.

Daniil Medvedjev
Sportal Italijanu se je zgodil najslabši možen scenarij #video

Dva meseca premora sta mu prišla še kako prav 

Nole s svojimi bogatimi izkušnjami ve, kaj je ob koncu sezone najpomembnejše. Ena njegovih ključnih stvari je, da ostane za zaključne turnirje dovolj energije. Danes, pri 34 letih, pride to še bolj do izraza. Srb si je po porazu na OP ZDA vzel dva meseca premora, nato pa se je vrnil z zmago na turnirju serije masters v Parizu. Mu je preostalo še dovolj energije?

"Mislim, da. Letos namreč nisem igral na tolikšnih turnirjih kot prejšnja leta. Vseeno sem imel veliko napornih dvobojev, sploh na turnirjih za grand slam, in sicer ne samo fizično, ampak tudi psihološko. Bil sem utrujen in čutil sem, da potrebujem počitek. Torej, da se odpočijem in se poskušam pripraviti na konec sezone. V Parizu sem dobro začel in upam, da bom z dobrimi predstavami nadaljeval tudi tukaj," je novinarjem v Torinu razkril Đoković.

"Lepo je pred turnirjem videti navdušenje po mestu." | Foto: Gulliver/Getty Images "Lepo je pred turnirjem videti navdušenje po mestu." Foto: Gulliver/Getty Images

Navdušen je nad ljudmi

Po 12 letih se je turnir iz Londona preselil v Torino, kjer bodo igrali do leta 2025. Eden glavnih zagovornikov selitve je bil tudi Đoković. "Lepo je pred turnirjem videti navdušenje po mestu. Dvorana je lepa, organizacija za zdaj je odlična in vsak si želi sezono zaključiti na najboljši možni način, "je še povedal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Bo Medvedjevu uspelo ubraniti lovoriko?

Poleg Đokovića je eden glavnih favoritov za turnirsko zmago še Daniil Medvedjev, drugi igralec sveta in zmagovalec zadnjega turnirja za grand slam – OP ZDA. Tam je v finalu premagal prav Novaka Đokovića in Srbu preprečil osvojitev koledarskega grand slama (osvojitev vseh štirih turnirjev za grand slam v eni sezoni, op. p.)

Medvedjevu sta lanski zmagi v Parizu in nato še v Londonu dali samozavest, na kateri je gradil tudi v letošnji sezoni. "Prepričan sem bil, da lahko premagam najboljše igralce na svetu. In to je tisto, kar moraš vedeti, če želiš biti eden izmed njih."

Daniil Medvedjev je že pred časom potrdil, da bo igral na OP Avstralije. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Daniil Medvedjev je že pred časom potrdil, da bo igral na OP Avstralije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Brez vprašanj o cepljenju ni šlo

Petindvajsetletnik je zdaj uradno potrdil, da je cepljen, medtem ko je pri nekaterih igralcih to še vedno skrivnost. Moskovčan je pred časom na družbenih omrežjih sporočil, da se bo udeležil OP Avstralije. Avstralske oblasti namreč zahtevajo, da morajo biti igralci polno cepljeni. "Zdaj je pravilo, da če si cepljen, lahko igraš. Če nisi, potem ne moreš igrati. In to je odgovor," je v svojem slogu odgovoril drugi igralec sveta. Đoković je izjavil, da do nadaljnjega o tej temi ne bo govoril.

V nedeljo sta na sporedu prva dva dvoboja rdeče skupine. Turnir bosta začela Daniil Medvedjev in Hubert Hurkacz. Večerni dvoboj pa bosta igrala Aleksander Zverev in Matteo Berrettini.

Ne spreglejte