Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 4. 2023,
18.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Natisni članek

Billie Jean king Kaja Juvan Tamara Zidanšek

Nedelja, 16. 4. 2023, 18.00

1 leto

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek po veliki zmagi

Nekaj, kar si bo zapomnila za dolgo časa

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

2

Kaja Juvan | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Rekli sta si, da gresta na polno. To se je njima in slovenski ekipi obrestovalo, saj se je ženska teniška reprezentanca uvrstila na zaključni turnir pokala Billie Jean King. Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sicer v en glas poudarjata, da sta veseli, da sta lahko del takšne ekipe.

Tamara Zidanšek, Kaja Juvan in vsa slovenska ekipa so konec tedna v Kopru pokazali, kaj pomeni imeti pravi karakter in dobro vzdušje v reprezentanci, potem ko je Slovenija po zaostanku 0:2 dobila obračun proti Romuniji in jo premagala s 3:2. To zadnjih osem let ni uspelo še nobeni reprezentanci. S tem se je naša reprezentanca uvrstila na zaključni turnir pokala Billie Jean King, ki bo na sporedu novembra letos.

Že na nedeljskem ogrevanju smo videli, kako se dekleti zabavata. Za dobro vzdušje pa sta v tistem trenutku na igrišču skrbela Andrej Kraševec in Blaž Kavčič. To energijo sta Juvanova in Zidanškova prenesli na tekmo dvojic in jo dobili po treh nizih (4:6, 6:2, 6:4) ter skoraj treh urah igranja. Takoj po veliki zmagi sta glavni junakinji komaj zbirali besede, pozneje pa sta se le razgovorili.

Za tem uspehom stoji vsa reprezentanca. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Za tem uspehom stoji vsa reprezentanca. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Ekipni duh ju je zares dvignil

Kaja Juvan je uvodoma dejala, da sta bili obe s Tamaro presenečeni, da jim je uspelo, saj se zaveda, kako blizu poraza je bila slovenska ekipa. Ustrezalo ji je, da se je tekmovanje zavleklo še za en dan.

"Vsak dan sem stopnjevala formo in zdi se mi, da sem najbolje odigrala danes. Za obe ekipi je bil pomemben in napet dvoboj, ker smo si vsi želeli tega. Tukaj se pokaže, kako se lahko povežeš kot ekipa. Kot sem že dejala, pri dvojicah je najpomembnejše, kako se razumeš s svojim soigralcem. Mislim, da naju je ta ekipni duh res dvignil. Tudi podpora s klopi je bil en velik plus za naju."

Kaja Juvan | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Izbruh veselja, šampanjec in solze sreče

Dvaindvajsetletna Ljubljančanka je poudarila, da sta romunski nasprotnici zelo kakovostni igralki, zato sta se s Tamaro odločili, da gresta na polno. Uporabiti sta morali vse svoje znanje, prav tako pa meni, da sta imeli romunski igralki nekaj več pritiska. Po zadnji točki smo lahko videli izbruh veselja, šampanjec, prisotne pa so bile tudi solze sreče.

"Bilo je prav neverjetno. Vsi naenkrat smo prišli. To je zagotovo nekaj, kar si bom zapomnila za dolgo časa. Bolj kot sama zmaga mi je pomembno, da se povežemo in zabavamo. Mi krvavimo skupaj, zmagujemo skupaj, razočarani smo skupaj, ampak na koncu se vsi podpiramo. Res sem ponosna, da sem del te ekipe," je z nasmehom na obrazu razlagala Juvanova, ki je priznala, da je bila ta zmaga ena največjih v njeni karieri. Tamara Zidanšek | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

"Dve točki smo bili oddaljeni od poraza"

Svojega nasmeha ob veliki zmagi ni mogla skrivati niti Tamara Zidanšek. Pravzaprav je bila ona tista, ki ji je v soboto uspel prvi preobrat, ko je po maratonskem dvoboju premagala Ano Bogdan. Ta je imela namreč dvoboj in skupno zmago za Romunijo že skoraj v svojih rokah. Tudi Tami, kot jo kličejo v teniških krogih, je ponosna na vso ekipo in komaj verjame, kaj jim je dejansko uspelo.

"Z 0:2 smo se vrnili. Bili smo dve točki oddaljeni od poraza. Da nam je uspelo nekaj takšnega, pomeni, da smo res dobra ekipa. Imeli smo prednost domačega terena in to se je poznalo. Vsi so bili res vrhunski. Po pravici, ne vem, kako nam je uspelo, ampak nam je. To je najpomembnejše."

Prisotnih je bilo veliko čustev

Če je Kaji morda celo nekoliko bolj ustrezalo, da se je tekmovanje zavleklo v nedeljo, Tamare ne bi motilo, če bi odigrali že v soboto. Tako v soboti kot tudi v nedelji je videla pozitivne stvari.

"Včeraj zato, ker smo imeli veter v krilih, po drugi strani pa nam mokre razmere niso najbolj ustrezale. Bil je dolg dan in prisotnih je bilo veliko čustev. V nedeljo smo začeli z isto energijo in res sem ponosna na vse, ker to nikakor ni lahko."

"Res so pravi karakterji in prav je, da so." | Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Res so pravi karakterji in prav je, da so." Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Prav karakterji

Trenutno naša najboljša igralka je s tem rezultatom dobila potrdilo, da dobro dela, in zdaj bo šla v nov dan še z lepšimi občutki. Tudi njej osebno veliko pomeni, da so dobra ekipa in da skupaj res uživajo. "Tudi ko smo bili na dnu, smo se imeli fino. Res sem ponosna in vesela, da sem del te ekipe in da nam je uspelo."

In kaj je dejansko tisto, kar dela dobro vzdušje v ekipi? "Ljudje so malce nori (smeh op. p.) in potem se smejimo nenavadnim stvarem. Res so pravi karakterji in prav je, da so," je še povedala 25-letna Zidanškova.

Preberite še:

Kaja Juvan, Tamara Zidanšek
Sportal Velik uspeh slovenskega tenisa
dvojice, tenis, Slovenija, Romunija
Sportal Po velikem slovenskem povratku je svojo moč pokazala narava, selektorju se smeji
Tamara Zidanšek
Sportal Kaj bo poskušala narediti na eni pomembnejših tekem za Slovenijo?
Ne spreglejte