Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 4. 2023,
14.19

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

3

Natisni članek

Tamara Zidanšek Kaja Juvan Billie Jean king

Nedelja, 16. 4. 2023, 14.19

1 leto

FINALE KVALIFIKACIJ ZA NASTOP NA ZAKLJUČNEM TURNIRJU POKALA BILLIE JEAN KING

Velik uspeh slovenskega tenisa

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

3

Kaja Juvan, Tamara Zidanšek | Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta prišli do izjemne zmage v pokalu Billie Jean King. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek sta prišli do izjemne zmage v pokalu Billie Jean King.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V kvalifikacijah za nastop na zaključnem turnirju teniškega pokala Billie Jean King v Kopru je Slovenija senzacionalno premagala Romunijo (3:2) in se uvrstila na zaključni turnir, kjer bo igralo najboljših 12 reprezentanc na svetu. Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta v odločilnem dvoboju dvojic premagali romunsko dvojico Irina Maria Bara in Monica Niculescu (4:6, 6:2, 6:4).

dvojice, tenis, Slovenija, Romunija
Sportal Po velikem slovenskem povratku je svojo moč pokazala narava, selektorju se smeji

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, junakinji slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, junakinji slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta že v soboto na krilih glasnih navijačev pripravili izjemen preobrat. Potem ko je Romunija po prvem dnevu povedla z 2:0, sta obe naši igralki dobili posamični dvoboj in izenačili na 2:2. Za tem je postalo jasno, da bo o zmagovalcu odločila igra dvojic. To sta dobili naši igralki in poskrbeli za enega največjih uspehov v slovenskem ženskem tenisu. Zaključni turnir bo na sporedu letos novembra. Lokacija za zdaj še ni znana.

Veselje slovenske reprezentance po veliki zmagi. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Veselje slovenske reprezentance po veliki zmagi. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Že osem let nismo bili priča takšnemu preobratu

Po zadnji točki je vsa slovenska ekipa stekla na igrišče in začelo se je veliko proslavljanje enega največjih uspehov v slovenskem tenisu. Odpirali so se tudi šampanjci. Tamari in Kaji je ta konec tedna uspelo ustvariti res neverjeten preobrat, ki si ga je težko zamisliti, kaj šele dejansko uresničiti. Pravzaprav se je prvič po letu 2015 zgodilo, da se je neki reprezentanci v tem tekmovanju uspelo vrniti in zmagati po zaostanku 0:2. Obe naši igralki sta takoj po veliki zmagi komaj zbirali besede.

"Zares sva zelo uživali. Težki, a tudi zelo lepi trenutki. Mislim, da se bomo vsi tega spominjali. Res je nekaj posebnega, ko se zgodi nekaj takšnega," je takoj po tekmi povedala Tamara Zidanšek.

"To navijanje, ta spodbuda ... Že včeraj, ko je Tami obrnila izid se je čutil ta val pozitivne energije. Vesela sem, da smo zmagali skupaj. Ne bi mogla biti bolj ponosna, da sem v tej ekipi," pa je takoj na igrišču po zmagi povedala Kaja Juvan.

Selektor je ostal brez besed

"Ostal sem brez besed. Res hvala vsem navijačem. Tudi danes so se zbrali v takšnem številu, kar je odlično. Dokazali smo, da smo trenutno najboljši, in gremo tudi naprej, še dlje," pa je po veliki zmagi komaj zbiral besede kapetan reprezentance Andrej Kraševec.

Irina Maria Bara in Monica Niculescu sta po napetem boju dobili prvi niz. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Irina Maria Bara in Monica Niculescu sta po napetem boju dobili prvi niz. Foto: Vid Ponikvar/Sportida Prvi niz sta šele po eni uri dobili Romunki

V soboto se je zaradi slabega vremena dvoboj prekinil pri izidu 3:3. Za šest iger so igralke potrebovale 36 minut. V prvih dveh igrah smo na vsaki strani videli po en "break", nato pa sta v nadaljevanju obe dvojici dobivali igre na svoj servis.

V sedmi igri je bila pri servisu Tamara Zidanšek, igro sta naši dobili in povedli s 4:3. Romunki sta v naslednji igri po nekaj težavah izenačili na 4:4. V deveti igri je romunski dvojici uspel "break" in povedli sta s 5:4. Sledila je maratonska deseta igra, našima je na koncu zmanjkalo nekaj sreče in prvi niz sta izgubili s 4:6. Ta je trajal eno uro.

Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Naši sta v drugem nizu oddali le dve igri

V drugem nizu sta obe dvojici dobili igro na svoj servis (1:1). Sledila je tretja igra na servis Kaje Juvan. Naši sta jo dobili brez težav in povedli z 2:1. V četrti igri sta imeli Kaja in Tami žogico za "break", a jima je ni uspelo izkoristiti. Romunkama je uspelo izenačiti na 2:2. V šesti igri sta naši nasprotnicama odvzeli servis in povedli s 4:2. V sedmi igri sta dobili igro na svoj servis in povedli s 5:2. V osmi igri sta naši igralki še enkrat odvzeli servis in drugi niz dobili s 6:2.

Tamara in Kaja sta imeli bučno podporo s slovenske klopi in tribun. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tamara in Kaja sta imeli bučno podporo s slovenske klopi in tribun. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Tretji niz je odločila deseta igra

V tretjem nizu smo prvi odvzem servisa videli v tretji igri, ko sta Romunki povedli z 2:1. V naslednji igri sta se naši igralki vrnili v igro in izenačili na 2:2. Isti scenarij smo lahko videli v peti in šesti igri (3:3). Po osmi igri sta imeli naši vodstvo 5:3. Zidanškova je servirala za zmago, a sta Romunki znižali izid na 4:5. V deseti igri je Slovenkama le uspelo in na koncu sta zasluženo slavili veliko zmago. Dvoboj je trajal skoraj tri ure, natančneje 2 uri in 44 minut.

Pokal BJK dvoboj za nastop na zaključnem turnirju (Koper):
Slovenija : Romunija 3:2

Petek, 14. april:
Ana Bogdan : Kaja Juvan 3:6, 6:3, 6:4
Jaqueline Adina Cristian  : Tamara Zidanšek 6:1, 4:6, 6:3
Sobota, 15. april:
Tamara Zidanšek : Ana Bogdan 3:6, 7:6 (4), 7:5
Kaja Juvan : Jaqueline Adina Cristian 6:2, 6:4
Nedelja, 16. april:
Tamara Zidanšek/Kaja Juvan : Irina Maria Bara/Monica Niculescu 4:6, 6:2, 6:4

Preberite še:

Tamara Zidanšek, Andrej Kraševec
Sportal Slovenkam se prvi dan ni izšlo, Romunke vodijo z 2:0

 

 

Ne spreglejte