Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sobota,
15. 4. 2023,
20.07

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

3

Natisni članek

Jaqueline Adina Cristian Ana Bogdan Kaja Juvan Tamara Zidanšek Billie Jean king

Sobota, 15. 4. 2023, 20.07

1 leto

Finale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King

Po velikem slovenskem povratku je svojo moč pokazala narava, selektorju se smeji

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

3

dvojice, tenis, Slovenija, Romunija | Zmagovalca bo odločila igra dvojic. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Zmagovalca bo odločila igra dvojic.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

V kvalifikacijah za nastop na zaključnem turnirju teniškega pokala Billie Jean King v Kopru so se v soboto nadaljevali dvoboji med Slovenijo in Romunijo. Prvi sta na igrišče stopili Tamara Zidanšek in Ana Bogdan, boj je dobila naša igralka (3:6, 7:6 (4), 7:5). Drugi dvoboj sta igrali Kaja Juvan in Jaqueline Adina Cristian. Tega je po nekaj več kot eni uri dobila Juvanova, s tem pa je Slovenija izenačila na 2:2. O zmagovalcu dvoboja odloča igra dvojic. Slovenski par sestavljata Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, ki sta bili s tekmicama poravnani pri 3:3, nato pa je svojo moč pokazala narava. Glavna sodnica je zaradi grmenja in strel sprva prekinila dvoboj, nato pa se je odločila, da ga bodo nadaljevali v nedeljo ob 11. uri

Rezultat med Slovenijo in Romunijo je 2:2

Igra se odločilni dvoboj dvojic

Tamara Zidanšek/Kaja Juvan (Slo) - Irina Maria Bara/Monica Niculescu (Rom) 3:3*

*- dvoboj se bo nadaljeval v nedeljo ob 11. uri

Bilo je vrhunsko. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bilo je vrhunsko. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kraševec meni, da imajo psihološko prednost

Po današnjem dnevu je bil selektor Andrej Kraševec veliko bolj zadovoljen kot po prvem. Njegovi varovanki sta namreč izničili prednost Romunije (2:2).

"Bilo je vrhunsko. V petek smo bili kar poklapani in razočarani, potem ko smo imeli eno tekmo že osvojeno. Navijanje je bilo danes veliko glasnejše, kar je Tamaro v prvem dvoboju tudi poneslo. Za Kajo pa lahko rečem, da je od prve do zadnje točke odigrala zelo zbrano in agresivno," je današnji dan ocenil Andrej Kraševec, ki meni, da so pred nedeljskim dvobojem psihološko nekoliko v prednosti.

"Glede na to, da smo izgubljali z 0:2 in da smo jih dohiteli. V dvojicah smo imeli nekaj možnosti, da bi povedali za kakšen 'break'. Zagotovo bomo dali vse od sebe. Mislim, da Tamara in Kaja lahko odigrata še bolje kot danes. Sem zelo velik optimist, večji kot pred enim dnevom."

Kaja Juvan je za zmago proti Romunki potrebovala eno uro in 16 minut. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Kaja Juvan je za zmago proti Romunki potrebovala eno uro in 16 minut. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kaja Juvan je hitro opravila svoje delo

Prvi niz je Kaja Juvan osvojila po vsega 33 minutah. Začela ni najbolje, potem ko je Ljubljančanka izgubila prvo igro na svoj servis, a že v naslednji igri je izenačila na 1:1. Naslednji "break" je naši igralki uspel v šesti igri in povedla s 4:2. Tega vodstva Juvanova ni spustila iz rok in uvodni niz dobila s 6:2.

V drugem nizu smo prvi odvzem servisa videli v tretji igri, potem ko je Romunka Jaqueline Adina Cristian povedla z 2:1. Že v naslednji igri se je Juvanova vrnila in izenačila na 2:2. V nadaljevanju sta igralki dobivali igro na svoj servis. Odločilni preobrat se je zgodil v deseti igri, ko je pri izidu 5:4 Kaji uspel break in je drugi niz dobila s 6:4. Dvoboj je trajal vsega eno uro in 16 minut.

"Slovenci se borimo do konca in vesela sem, da imamo priložnost, da lahko igramo še eno tekmo," je takoj po pomembni zmagi povedala Kaja Juvan in je ob tem gledalce v Kopru pozvala, da naj še ne odhajajo domov in naj še glasneje navijajo.

In kako je šlo na preostalih dvobojih?

Španija je po štirih dvobojih odpravila Mehiko s 3:1. Turčija je gostila dvoboj med Ukrajino in Češko, s 3:1 pa so se v finale uvrstile Čehinje. Tudi slavje Francije v Coventryju proti Veliki Britaniji s 3:1 ni presenečenje.

Italijanke so v Bratislavi dobile odločilni dvoboj dvojic s Slovaško, skupno pa zmago slavile s 3:2. Nemčiji so tri točke priigrale tri posameznice za slavje s 3:1 nad Brazilijo. Julija Putinceva in Jelena Ribakina sta Kazahstanu priigrali zmago s 3:1 nad Poljsko. Eden bolj odmevnih dvobojev je bil prav današnja zmaga Ribakine nad Magdo Linette s 6:4 in 6:2.

Pozno danes pa so se zmagovalnim ekipam pridružile še ZDA. Te so v Delray Beachu premagale Avstrijo s 3:0. Odločilno sobotno točko je prispevala Jessica Pegula, ki je premagala Julio Grabher gladko s 6:1 in 6:3.

Tako kot na dvoboju med Slovenijo in Romunijo v Kopru (2:2), pa bo na končne zmagovalke treba počakati do nedelje dvoboju med Kanado in Belgijo. Po prvem dnevu je izid v Vanocouvru izenačen na 1:1.

Tamara Zidanšek | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Zidanškova: To je posebna zmaga

Tamara Zidanšek je bila v sobotnem dvoboju kar nekajkrat videti v izgubljenem položaju, ampak se je znala izvleči iz vseh težav in je na koncu Sloveniji priborila prvo točko.

"Končno mi je uspelo zmagati po treh nizih in zelo dober občutek je, ko lahko obrneš potek takšne tekme. Danes mi je bila igralka bolj pisana na kožo kot tista včeraj," je po zmagi povedala naša igralka, ki je imela med dvobojem tudi nekaj težav z bolečinami v desni nogi. "Bolelo me je samo takrat, ko sem na začetku tretjega niza dvakrat šprintala, sicer ne." Zidanškova je med drugim razkrila, da je bila to njena največja zmaga v karieri. "Zmagati za reprezentanco je vedno nekaj posebnega. Imela sem že boljše zmage, ampak ta je zagotovo posebna."

Ana Bogdan je prvi niz dobila po 47 minutah. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Ana Bogdan je prvi niz dobila po 47 minutah. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

V prvem nizu je več zbranosti pokazala Bogdanova

Dvoboj je začela Ana Bogdan in uvodno igro dobila brez težav, Tamara je v naslednji igri izenačila na 1:1, v tretji igri ji je uspel "break" in povedla je z 2:1. V tretji igri je dobila igro na svoj servis in povedla že s 3:1. Veselje v slovenskem taboru ni dolgo trajalo, saj je Bogdanova kmalu za tem izenačila na 3:3. Sedma igra je bila zelo napeta, potem ko si je naša igralka priborila dve žogici za odvzem servisa, a ji ni uspelo, da bi ju izkoristila. Romunka je povedla s 4:3. V osmi igri je trenutno 58. igralka sveta izkoristila četrto žogo za odvzem servisa in povedla s 5:3. Te prednosti Bogdanova ni zapravila in po 47 minutah prvi niz dobila s 6:3.

Tami je drugi niz dobila po podaljšani igri. | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Tami je drugi niz dobila po podaljšani igri. Foto: Vid Ponikvar/Sportida V drugem nizu smo gledali dramo, ki jo je dobila naša igralka

Uvodni dve igri drugega niza sta dobili vsaka svoj servis. V tretji igri je Tamara Zidanšek doživela padec v igri, potem ko je igro na svoj servis izgubila brez dobljene točke, Bogdanova je na ta račun povedla z 2:1. V naslednji igri je 30-letna Bogdanova potrdila "break" in povedla s 3:1. V nadaljevanju sta igralki dobivali igre na svoj servis.

V osmi igri je Tamari le uspelo nasprotnici odvzeti servis in izenačiti na 4:4. Veselje Zidanškove ni trajalo dolgo, saj je v naslednji igri spet izgubila servis (4:5). Isti scenarij smo videli v deseti in enajsti igri, ko je Bogdanova spet povedla s 6:5. A tudi njej ni uspelo dobiti igre na svoj servis, zato je odločala podaljšana igra. Tam je več zbranosti pokazala naša igralka, drugi niz dobila s 7:6 (4) in izenačila na 1:1 v nizih.

V tretjem nizu se je pri izidu 2:5 prebudila in prišla do zmage

Tretji niz je na svoj servis začela Ana Bogdanova in jo po nekaj težavah tudi dobila. V nadaljevanju smo gledali serijo "breakov". Prvi je uspel Bogdanovi, ko je prevzela vodstvo z 2:0. V tretji igri se je Tamara vrnila in znižala izid 1:2. Po tej igri je naša igralka prosila za zdravniško pomoč. Začutila je bolečine v desni nogi. V naslednjih dveh igrah sta si nasprotnici spet vzeli servis, izid je bil 3:2 za Romunijo. V šesti igri ni bilo nič drugače, saj je Tami spet izgubila servis, Romunka pa je povedla s 4:2. Ob izidu 5:3, je imela Bogdanova na svoj servis priložnost za končno zmago, a je ni izkoristila. Od tistega trenutka je pobudo v igri prevzela Zidanškova in po dobrih treh urah dvoboj dobila s 3:6, 7:6 (4), 7:5.

Pokal BJK - dvoboj za nastop na zaključnem turnirju (Koper):

Slovenija : Romunija 2:2

Petek, 14. april:
Ana Bogdan : Kaja Juvan 3:6, 6:3, 6:4
Jaqueline Adina Cristian  : Tamara Zidanšek 6:1, 4:6, 6:3

Sobota, 15. april:
Tamara Zidanšek : Ana Bogdan 3:6, 7:6 (4), 7:5
Kaja Juvan : Jaqueline Adina Cristian 6:2, 6:4

Tamara Zidanšek/Kaja Juvan - Irina Maria Bara/Monica Niculescu 3:3 - dvoboj se bo nadaljeval v nedeljo ob 11. uri

*Ekipi igrata na tri dobljene točke, vsaka zmaga pomeni eno točko. V petek sta bila sprva na sporedu dva posamična dvoboja, v soboto pa še dva posamična dvoboja in dvoboj dvojic.

Preberite še:

Tamara Zidanšek, Andrej Kraševec
Sportal Slovenkam se prvi dan ni izšlo, Romunke vodijo z 2:0

 

Ne spreglejte