Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 8. 2018,
19.38

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

1

Natisni članek

Olga Danilović Predrag Danilovic Srbija

Četrtek, 2. 8. 2018, 19.38

5 let, 8 mesecev

Predrag in Olga Danilović

Košarkarski as in teniška princesa: "Ti, hčerka, si očetov sin"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,22

1

Olga Danilović | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Da jabolko ne pade daleč od drevesa, v zadnjem času dokazuje srbska družina Danilović. Oče Predrag je bil v devetdesetih letih prejšnjega stoletja eden najboljših srbskih košarkarjev, hčerka Olga pa je konec prejšnjega tedna pri le 17 letih osvojila prvi turnir WTA, najboljša je bila v Moskvi.

Srbija slavi nov teniški talent. Pred dnevi je Olga Danilović, sicer hčerka nekdanjega izvrstnega srbskega košarkarja Predraga Danilovića in srbske televizijske novinarke, z zmago spisala zgodovino ženskega tenisa. Na turnirju WTA v Moskvi je 17-letni Srbkinji uspelo nekaj, kar ni še nobeni igralki od leta 1980 naprej, ko je enak podvig uspel Andrei Jaeger. Danilovićeva je namreč izgubila v zadnjem krogu kvalifikacij, a je še pred odhodom domov izvedela novico, da se je na turnir v Moskvi prebila kot srečna poraženka. "Ko sem se sprehajala po Rdečem trgu, me je poklical trener in mi rekel, da se moram vrniti, saj bom naslednji dan igrala," je po zmagi navdušeno razlagala Srbkinja, ki si je nato na turnirju pokorila vso konkurenco in osvojila prvi turnir serije WTA.

Ob zmagi na turnirju je 17-letna Danilovićeva postala prva teniška igralka, rojena v tem tisočletju, ki je zmagala na turnirju WTA. Srbkinja je leta 2017 s Slovenko Kajo Juvan zmagala v konkurenci dvojic na grand slamu v Wimbledonu, nedavno pa se je odločila, da bo nastopala le še na profesionalnih turnirjih. Velik navdih mlada teniška igralka najde pri očetu Predragu Daniloviću. Danilović je namreč nosilec številnih odličij z največjih košarkarskih prvenstev ter eno največjih imen nekdanje jugoslovanske košarkarske šole, danes pa opravlja delo predsednika srbske košarkarske zveze.

Danilović evropski in svetovni prvak

Danes 48-letni košarkar je najbolj blesteče predstave prikazal v dresu italijanskega Virtusa iz Bologne. Danilović je bil eden najzaslužnejših posameznikov, da je Virtus leta 1998 osvojil naslov evropskega klubskega prvaka. Za italijansko moštvo je tedaj igral tudi slovenski košarkar Rašo Nesterović. Leta 1995 se je Danilović preizkusil tudi v ligi NBA, zaigral je za moštvo Miami Heat in prikazal solidne predstave. Na reprezentančni ravni je Danilović v letih 1995 in 1997 osvojil naslov evropskega prvaka, leto pozneje je postal še svetovni prvak. Na olimpijskih igrah v Atlanti je Danilović prispeval svoj delež in z reprezentanco osvojil srebro.

Ob prelomu tisočletja je končal športno pot, leto pozneje se mu je rodila hčerka Olga. "Oče ne potuje z mano po turnirjih, a je kljub temu moj največji navijač. To, da imam v družini nekoga, ki se je ukvarjal s športom na najvišjem nivoju, mi pomaga razumeti vse, kar se mi dogaja. Oče vedno ve, kaj reči in kako mi pomagati. Z mano na turnirje vedno potuje mama, ve, v čem sem dobra in kje imam še možnosti za razvoj. Za tenis sem se odločila, ko sem na televiziji spremljala Novaka Djokovića in Ano Ivanović," je lani v intervjuju za srbske medije razkrila 17-letna Danilovićeva.

Olga Danilović
Sportal Danilovićevi finale 17-letnic v Moskvi

Srbska princeska, kakršen je novi vzdevek 17-letne teniške igralke, ima za vzor Novaka Đokovića, ki ji je po zmagi v Moskvi čestital na Instagramu. 182 centimetrov visoka teniška igralka se je s srbskim teniškim asom nekajkrat tudi srečala. "Novak je in vedno bo nekdo, po komer se zgledujem. Pogosto me sprašujejo, kaj mi svetuje, ko se srečamo. Po navadi mi reče 'živijo' in to je to, jaz pa sem zaradi tega vsa blažena," je v smehu za srbske medije po vrnitvi domov povedala Danilovićeva.

Oče najboljši svetovalec

Zmagovalko WTA turnirja v Moskvi je oče naučil, da se na treningih obrestuje le trdo delo, saj je le tako možen napredek. V ponedeljek se je mlada teniška igralka vrnila v Beograd, kjer jo je pričakal tudi ponosni in do ušes nasmejani oče, ki mladi športnici še vedno daje najboljše nasvete. "Oče mi vedno pravi, da naj počnem to, kar imam rada, in naj nikoli ne odneham. Tega se poskušam držati tako v tenisu kot nasploh v življenju," je ob vrnitvi v srbsko prestolnico sklenila teniška igralka. 

 

❤️ ti si ćero tatin sin❤️

A post shared by Olga Danilovic (@danilovicolga) on

Serena Williams
Sportal Senzacija v ZDA, Serene Williams ni tako ponižala še nobena
Tamara Zidanšek
Sportal Tamara Zidanšek nova številka 1 slovenskega tenisa
Ne spreglejte