Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
3. 7. 2014,
13.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nick Kyrgios Radek Štepanek

Četrtek, 3. 7. 2014, 13.14

8 let

Kdo je ta najstnik z rožnatimi slušalkami?

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teniški svet je pretresla novica, potem ko je mladi Avstralec grških korenin Nick Kyrgios v osmini finala pod hladno prho poslal prvega igralca sveta Rafaela Nadala.

Nick Kyrgios je v sredo v četrtfinalu igral proti Kanadčanu Milošu Raoniću, proti kateremu je na koncu izgubil po štirih nizih. Marsikdo se sprašuje, od kod se je vzel ta mladenič, ki na teniško igrišče prihaja z rožnatimi slušalkami na ušesih in se še tik pred dvobojem pozibava v ritmu glasbe. Morda širši množici ni poznan, nekateri igralci pa zanj vedo že nekaj časa. Opazil ga je tudi veliki Roger Federer, ki ga je ne dolgo nazaj povabil na enotedenski trening v Švico. Nick je povabilo z veseljem sprejel in tako doživel eno najlepših izkušenj.

Košarka mu je blizu

19-letni Avstralec se je v svoji mladosti ukvarjal tudi s košarko, vendar se je moral pri svojih 14 letih odločiti le za eno športno pot. S pomočjo staršev je izbral tenis, za kar mu danes zagotovo ni žal. "To je bila moja najtežja odločitev, vendar mi ni bilo nikoli žal."

V svoji kratki karieri je dosegel že nekaj lepih uspehov, zagotovo največji pa je zmaga nad prvim igralcem sveta Rafaelom Nadalom. Po Andreju Olhovskiju je postal prvi teniški igralec zunaj stoterice, ki je premagal najboljšega igralca sveta. Olhovskij je v Wimbledonu leta 1992 izločil Jima Courierja.

Uspešen je bil že v mlajših kategorijah

Seveda pa je Kyrgios že v mladosti kazal svoj velik potencial. Prvega januarja leta 2013 je postal prvi igralec med mladinci, potem ko je zmagal na OP Avstralije. Pravzaprav na turnirju ni oddal niti enega niza. Njegovo razmerje zmag in porazov v mlajših kategorijah pa je 105:39.

Po tej zmagi se je začel udeleževati turnirje višje kategorije, kot so turnirji serije Challenger in Futures. Kaj kmalu so prišli prvi spodbudni rezultati. Najprej je zmagal Challenger v Sydneyju, pozneje pa še Futures turnir na Kitajskem. Njegovo trdo delo se mu je kmalu poplačalo, saj je leta 2013 dobil povabilo na OP Francije, kjer je v prvem dvoboju premagal izkušenega Radeka Štepanka in prvič resneje opozoril nase. "Ko igraš proti mlademu igralcu, ni nujno, da bo uspešen tudi pozneje. Vendar ta fant ima zagotovo talent. Zelo dobro servira in če bo še naprej močno treniral, ima vse možnosti, da postane dober igralec," je takrat po dvoboju dejal Čeh.

Istega leta se je 19-letnik prek kvalifikacij prebil do glavnega turnirja na OP ZDA, kjer je v prvem krogu izgubil proti Davidu Ferreju. Na letošnjem OP Avstralije se je poslovil v 2. krogu, v Parizu pa ga je v uvodnem krogu premagal Miloš Raonić.

V Wimbledonu je poskrbel za pravo senzacijo, ko je v osmini izločil Španca Rafaela Nadala in se s svojimi atraktivnimi potezami takoj priljubil občinstvu. Seveda, to ima rado nove obraze. To ve tudi Rafael Nadal, ki je že šel skozi vse to.

In kaj je po porazu proti najstniku povedal Rafa?

"Šport je psihološka igra. Vsekakor ima možnosti, da postane dober igralec, vendar ko prihajaš na sceno, je vse lažje. Vse je novo, pozitivno in nimaš kaj izgubiti. Vidijo samo dobre stvari v tvoji igri, ampak pozneje pa vidijo tudi slabe. Videli bomo, ali bo še naprej sposoben igrati na tako visoki ravni," je povedal trenutno še prvi igralec sveta Rafael Nadal.

Nick pa ima pred seboj jasen cilj. "Želim postati številka ena moškega tenisa," je brezkompromisno povedal na eni izmed tiskovnih konferenc. Če bo še naprej trdo garal, ima vse možnosti, to je zagotovo.

Ne spreglejte