SiolNET. Sportal Tenis
5,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako je postal milijarder? Nole, Rafa in Federer so daleč za njim.

5,52

termometer

Ion Tiriac
Ion Tiriac se je poleg tenisa ukvarjal še s hokejem na ledu. Leta 1964 je bil na olimpijskih igrah v Innsbrucku član romunske hokejske reprezentance. Foto: Guliverimage

Nekdanji romunski vrhunski teniški igralec Ion Tiriac je danes morda edini milijarder iz belega športa. In kako je nekdanji 55. igralec sveta prišel do svojega premoženja?

Če damo za primerjavo Novaka Đokovića. Ta je s turnirskimi nagradami v svoji karieri zaslužil okoli 154 milijonov dolarjev (136 milijonov evrov), kar je največ v zgodovini tega športa. A to še ne pomeni, da je srbski teniški zvezdnik najbogatejši teniški igralec.

S turnirskimi nagradami je do danes največ zaslužil Novak Đoković Novak Đoković Novak Đoković Foto: Guliverimage

Ob turnirskih nagradah je treba računati, da najboljši igralci visoke zneske dobijo z dobičkonosnimi sponzorskimi pogodbami. Pri Đokoviću, ki je v svoji karieri osvojil 86. turnirskih zmag, ocenjujejo, da je s sponzorskimi pogodbami vreden 220 milijonov evrov. Med aktualnimi teniškimi igralci prednjači Roger Federer.

V najboljših časih so njegovo premoženje ocenjevali na 2,2 milijarde dolarjev (1,9 milijarde evrov). V najboljših časih so njegovo premoženje ocenjevali na 2,2 milijarde dolarjev (1,9 milijarde evrov). Foto: Guliverimage

Tiriac je daleč spredaj

Daleč pred vsemi po zaslužku pa je Ion Tiriac, nekdanji romunski teniški igralec. Večino denarja je zaslužil po končani karieri in danes naj bi imel pod svojim palcem 1,2 milijarde dolarjev (dobra milijarda evrov). V najboljših časih so njegovo bogatstvo ocenjevali na 2,2 milijarde dolarjev (1,9 milijarde evrov). Leta 2010 je bil celo proglašen za najbogatejšega Romuna. A kot teniški igralec je zaslužil "le" okoli 220 tisoč dolarjev (200 tisoč evrov).

Ion Tiriac na turnirju v Madridu Ion Tiriac na turnirju v Madridu Foto: Guliverimage

V Srbijo je prodal licenco za turnir

Danes 81-letni Tiriac je v svoji teniški karieri blestel predvsem v igri dvojic in zbral 22 turnirskih zmag. Svoj največji uspeh je dosegel leta 1970, ko je v igri dvojic zmagal OP Francije. "Buldožer iz Brašova," kot so mu tudi rekli, je pred kratkim prodal eno od licenc za turnir ATP, ki se je iz Budimpešte preselil v Beograd.

Ion Tiriac se je poleg tenisa ukvarjal tudi s hokejem na ledu. Leta 1964 je bil na olimpijskih igrah v Innsbrucku član romunske hokejske reprezentance, nato pa se je osredotočil na tenis.

Tiriac je imel pomembno vlogo tudi pri oglaševalski podobi Beckerja. Tiriac je imel pomembno vlogo tudi pri oglaševalski podobi Beckerja. Foto: Guliverimage Pravi čas začutil, da je tenis v vzponu

Po končani karieri je delal kot trener. Med drugim je sodeloval z Borisom Beckerjem. V tistem obdobju so se pri njem stvari finančno spremenile. Postal je slaven. Tiriac je imel tudi pomembno vlogo pri oglaševalski podobi Beckerja. Začutil je, da tenis postaja vse bolj popularen. Začel je kupovati licence za številne profesionalne turnirje. Najbolj je uspel s turnirjem v Madridu, ki je danes eden najbolj prepoznavnih turnirjev na teniški turneji, in še danes je Tiriac njegov delni lastnik. 

Leta 2007 je postal prvi romunski milijarder

Do svojega bogastva je prišel s premišljenim vlaganjem. Ko je padel Berlinski izid, je začel vlagati v rodno Romunijo, kjer je ustanovil prvo zasebno banko – Tiriac Bank. Ta je doživela velik poslovni uspeh, Ion Tiriac pa je s tem zaslužil velike vsote. 

A ta poslovni uspeh je bila zanj le vmesna postaja. Ukvarjal se je še z vlaganjem v maloprodajo, zavarovalništvo, avtomobilski lizing, letalske družbe … Leta 2007 je po Forbsu postal prvi romunski milijarder. Tiriac je sicer tudi velik ljubitelj avtomobilov, saj naj bi imel cele zbirke prestižnih avtomobilskih znamk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin