Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
31. 7. 2019,
10.35

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

13

Natisni članek

Greet Minnen WTA teniški globus Tudi to je šport Tudi to je šport Alison van Uytvanck

Sreda, 31. 7. 2019, 10.35

4 leta, 9 mesecev

Tudi to je šport

Zaljubljeni Belgijki sta se poljubili in poslali svetu jasno sporočilo #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,48

13

Belgijski teniški igralki Alison van Uytvanck in Greet Minnen nista le soigralki, ampak ju v življenju druži mnogo več. Sta srčni izbranki, ki istospolne usmerjenosti ne skrivata pred svetom, ampak jo ponosno izpostavljata javnosti. Ta teden ju je teniška usoda združila na poseben način, saj sta na turnirju v Nemčiji morali zaigrati druga proti drugi. Dvoboj se je končal z objemom in čustvenim poljubom.

Letošnji Wimbledon je bil nekaj posebnega. Ne le zaradi spektakularnega moškega finala, v katerem je Novak Đoković premagal Rogerja Federerja, ampak tudi zaradi številnih prigod, ki so popestrile najbolj prestižen turnir na svetu. Na sveti angleški travi sta zaigrali tudi Belgijki Alison van Uytvanck in Greet Minnen ter se hitro znašli na naslovnicah. Zakaj?

Uživata, ko sta skupaj

Starejša Alison je marca v intervjuju za belgijsko televizijo brez zadržkov spregovorila o svoji istospolni usmerjenosti. Javnosti je zaupala, da ima rada dekleta, njeno srce pa že tri leta utripa za stanovsko kolegico Greet. ''Tega ne doživljam kot tabu temo, zaradi tega odnosa sem srečna. Kmalu bova živeli skupaj. Uživava, ko sva skupaj, to želiva pokazati tudi svetu,'' so spomladi odmevale besede 25-letne rdečelaske, zgrožene nad vsemi, ki obsojajo tovrstna razmerja oziroma izkazovanja ljubezni. ''Nihče ne bi smel pojasnjevati, zakaj ljubi osebo istega spola. To ni bolezen. O svojem odnosu se želim pogovarjati zelo odprto. Moji starši so na to zelo ponosni, kar je pomembno, saj se zaradi podpore počutimo bolje,'' je opozorila na težave, s katerimi se spopadajo geji in lezbijke v športnem svetu.

Zaljubljeni Belgijki sta na letošnjem Wimbledonu pisali zgodovino, saj sta združili moči v konkurenci ženskih dvojic in s tem postali prvi lezbični par, ki je nastopil na glavnem turnirju, obenem pa svoje istospolne usmerjenosti ni skrival pred svetom.

Se bodo svetu odprli še drugi?

V preteklosti ni manjkalo vrhunskih teniških igralk, ki niso skrivale istospolne usmerjenosti. To so bile Martina Navratilova, Billie Jean King, Amelie Mauresmo, Gigi Fernandez ... | Foto: Guliverimage/Getty Images V preteklosti ni manjkalo vrhunskih teniških igralk, ki niso skrivale istospolne usmerjenosti. To so bile Martina Navratilova, Billie Jean King, Amelie Mauresmo, Gigi Fernandez ... Foto: Guliverimage/Getty Images Alison in Greet sta izpadli v 2. krogu, po dvoboju pa spregovorili o tem, kako v teniški karavani poleg lezbijk ne manjka tudi moških homoseksualcev, a so slednji deležni težav, saj za razliko od nekaterih pogumnejših deklet delijo istospolno usmerjenost z javnostjo veliko težje kot pripadnice nežnejšega spola.

''Upam, da jim predstavljava vzor. Da sva jim pokazali pot, kako se odpreti svetu. Čim več športnikov bo to priznalo, tem boljše bo to za šport. Bi mi pa bilo res nedvomno težje, če bi bila moški,'' je pred dvema tednoma razmišljala van Uytvanckova. Otoški mediji so si jo dobro zapomnili že lani, ko je v Wimbledonu presenetila špansko favoritinjo Garbine Muguruzo, nato pa srečo po odmevni zmagi delila s srčno izbranko na tribunah, s katero sta si izmenjali poljub.

Zabavno je bilo igrati druga proti drugi

V začetku tedna je usoda poskrbela za njen nov mejnik. Belgijski partnerki sta se prijavili na WTA turnir v Karlsruheju, žreb pa je določil, da se bosta pomerili druga z drugo v uvodnem krogu. To je bil njun prvi medsebojni dvoboj v karieri, zmago pa si je po treh nizih priigrala štiri leta starejša Van Uytvanckova (6:4, 1:6 in 6:1). ''Zabavno nama je igrati druga proti drugi. Tako lahko preizkušava različne stvari v igri, kar nama pomaga, da napredujeva. Zabavno je bilo,'' je povedala zmagovalka nevsakdanjega dvoboja, ki je izločila svojo simpatijo.

Alison je upravičila vlogo favoritinje, saj je na svetovni jakostni lestvici krepko pred Greet Minnen (66. proti 123. mesu). Po dvoboju sta si čestitali pri mreži, se objeli in poljubili. Ne na lica, kakor je navada v ženskem teniškem svetu, ampak neposredno na usta. Čustva so naredila svoje, nista se hoteli zadrževati, ampak sta sledili svojemu srcu. Prizadevata si, da bi šlo po njunih stopinjah še več športnikov, ki čutijo podobno, spadajo med svetovno teniško smetano in ljubijo osebo istega spola. Bo vrhunski tenis kmalu deležen še več podobnih prizorov?

Ne spreglejte