Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 1. 2012,
10.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Primož Peterka Jure Košir

Petek, 27. 1. 2012, 10.14

7 let, 12 mesecev

Zahovič: Mediji po navadi stopijo skupaj z zvezami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V tokratnem fokusu smo se pogovarjali z nekaterimi slovenskimi športnimi zvezdniki (Jure Košir, Primož Peterka in Zlatko Zahovič), ki so povedali, kako so se znašli v vlogi vrhunskega športnika.

Jure Košir je bil po osamosvojitvi eden prvih velikih zvezdnikov slovenskega športa. S priljubljenostjo, uspehi in velikim zanimanjem medijev ter širše javnosti se je soočal še kot relativno mlad tekmovalec, nato pa dolgo vztrajal v športnih arenah, zato si je dodobra izoblikoval svoje mnenje do tega vprašanja. "Priznati moram, da sam nikoli nisem imel večjih težav. Vse skupaj se je odvijalo v znosnih okvirih. Občasno me je motila zgolj zgoščenost aktivnosti v kratkem obdobju. Nimam pa slabih spominov, predvsem pa različne aktivnosti nikoli niso bremenile mojega športnega udejstvovanja. No, morda sem že po naravi tak človek, da sem vse skupaj lažje sprejemal. Dejstvo pa je, da mi je zaščito nudil predvsem agent oziroma agencija. To je tisti filter, ki mora biti prisoten, saj vse zahteve za različne aktivnosti ne smejo kapljati neposredno na športnika. To je praksa, ki so jo uveljavili Američani in bi jo bilo dobro prevzeti," razmišlja danes 39-letni športni poslovnež, s katerim seveda nismo mogli zaobiti zadnjih dogodkov, povezanih s Tino Maze in Smučarsko zvezo Slovenije oziroma njenim predsednikom. "Kar se dogaja, ni primerno. Potrebna bo dobra volja z obeh strani," pravi in dodaja: "Žal je v slovenskem alpskem smučanju vselej šepala sfera odnosov z javnostmi. Mnogim zapletom bi se lahko elegantno izognili z boljšim delovanjem na tem področju."

Primož Peterka: 'Naučil' sem se gledati v tla

Kaj pomeni biti zvezdnik, dobro ve naš najboljši skakalec vseh časov Primož Peterka. Zablestel je že pri vsega 16-letih in se nato strmo povzpel. Dvakrat je osvojil svetovni pokal, enkrat tudi prestižno novoletno turnejo, v zbirki pa ima petnajst zmag na tekmah svetovnega pokala. "Kar se samih skokov tiče, nisem imel težav. To je bila ena redkejših dobrih strani, da sem dobro skakal v tistem obdobju pri 16-ih in 17-ih letih. Nisem se takrat sploh oziral na 'zvezdništvo' in sem samo skakal. Sem pa opazil, da me je bilo v tistem času sram pred veliko množico. Veliko sem gledal v tla in sedaj, ko sem starejši, vidim, da sem se 'naučil' gledati v tla ob kakšnih pogovorih. Nekako sem se hotel skriti. Tudi, ko gremo z družino na večerjo sedaj, se usedemo za mizo, ki je povsem ob kotu." Tudi sam se je soočil s številnimi pastmi, ki se dogajajo vrhunskim športnikom. Menedžerji so ga hoteli na tak ali drugačen način izkoristiti, težave pa je imel prav tako znotraj SZS. Banalna je bila denimo stvar, ko je Oto Giacomelli od Primoža zahteval naj si postriže lase. In vsake takšne malenkosti na športnika vplivajo, saj se v osnovi brez pomoči težko postavi po robu. Dejstvo je, da so vrhunski športniki drugačni od povprečnežev, saj v nasprotnem primeru ne bi prišli tako visoko, zato je treba z njimi delati nekoliko drugače. Vendarle ti na koncu vrnejo veliko. "Mislim, da se takšne stvari ne bi smele dogajati in je treba športniku nuditi pomoč ter ga držati čim dlje na tisti pravi poti. Moje mnenje je, da ne bi smela biti težava vlagati v vrhunskega športnika, ker se ti na koncu tako ali tako vse skupaj poplača," pravi Primož in dodaja: "Vsak trener ima ogromno dela s celotno reprezentanco. Ne skače le en skakalec, ampak jih je v ekip več, zato je povsem razumljivo, da je težko pomagati posamezniku pri vseh težavah. Dobrodošla bi bila še kakšna pomoč, da bi se omejili ti padci v tolikšni meri. Težko se je zdržati povsem pri vrhu. Moraš imeti podporo vseh, da se čim manj ukvarjaš z drugimi stvarmi."

Zlatko Zahovič: Mediji po navadi stopijo skupaj z zvezami

Slovenski nogomet v obdobju državne samostojnosti ni imel večjega zvezdnika. ''ZZ Top'' se je vedno smatral za nekaj posebnega, za največji slovenski nogometni dragulj. Pa tudi vlečni voz ''zlate'' generacije, ki je presenetila z nastopom na EP 2000 in SP 2002. ''V Sloveniji se niti nisem počutil zvezdnika, saj takrat nisem živel v Sloveniji. V tujini pa je to nekaj normalnega, spontanega, kjer ljudje prepoznajo tvoje delo. Z mediji sem imel vedno korekten odnos. Včasih, ko ti gre malce slabše, si se znašel na udaru, ko pa je bilo dobro, pa si bil pohvaljen. To je sestavni del. Tako gre v tujini, pri nas pa so bili novinarji proti tujim vedno 'male muce'. Primerjati naše športne medije s tistimi v Španiji ali Grčiji resnično ne pride v poštev,'' je ocenil Zlatko Zahovič, ki bo moral zaradi nepričakovane artroskopije kolena izpustili delovni obisk priprav NK Maribor v Turčiji. O njegovem sporu s tedanjim selektorjem Srečkom Katancem, na katerega stran se je postavil tedanji predsednik NZS Rudi Zavrl, je bilo prelitega že veliko črnila. ''Tega ne želim pogrevati. Je pa tako, da mediji po navadi stopijo skupaj s športnimi zvezami, ker so zlobirani in ker so del sistema. No, danes niti ne toliko kot včasih. Takrat, ko se nismo uvrstili na EP 2004 na Portugalskem, je bilo najtežje. Takrat so bili vsi mediji zlobirani, takrat smo skorajda živeli v komunističnih časih. Zdaj je malce drugače, zdaj lahko mediji do določenih zadev razmišljajo s svojo glavo.'' V primeru spora med ekipo Tine Maze ter smučarsko krovno organizacijo smatra za najbolj neumno vprašanje, da se javnost sedaj sprašuje, kdo je sploh kriv, kdo pa ne. ''Zadeva je kompleksna. Sam nisem 'insajder', tako da težko kaj rečem, od vseh mnenj pa se mi zdi najbolj posrečeno tisto Filipa Gartnerja. Zadel je v žebljico, ko je rekel, da je težava v sistemu, v katerem pač športnik nima druge možnosti kot da je individualist, saj je drugače v svojem športu obsojen na drugo oziroma tretjo ligo. In konflikt je potem neizbežen. Vsaka športna zveza ponavadi za vrhunske, tiste najboljše športnike nima sistema. Vsak, ki ima talent in željo, si mora izbrati svojo pot. Zato prihaja do konfliktov. Ne bi pa rekel, da je Tina Maze muhasta. To so zame pavšalne in nepravilne analize. Vse je povedal Filip Gartner,'' je poudaril 40-letni Mariborčan. Največji nogometni zvezdnik, kar ga je imela Slovenija v zadnjih desetletjih.

Ne spreglejte