SiolNET. Sportal Sportal +
0,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wada: V letu 2018 je bilo 1923 potrjenih dopinških kršitev

0,00

termometer

Wada |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V letu 2018 je bilo natanko 1923 potrjenih dopinških kršitev, krivda je bila ugotovljena pri športnikih in športnicah iz 117 držav, pri predstavnikih 92 športnih panog, je Svetovna protidopinška organizacija (Wada) navedla v svojem letnem poročilu. To je 6,5 odstotkov več kot leta 2017 in 13 odstotni porast glede na leto 2016.

Od skupnega števila kršitev pred dvema letoma je bilo 1640 takih, ki so bile dokazane s pozitivnimi vzorci, 267 na temelju dokazov, pridobljenih iz raziskav dejanj športnikov ter 16 po kršitvah spremljevalnega osebja, kot so trenerji ali zdravniki.

"Rezultati jasno kažejo na velik pomen izvajanja nenapovedanih testiranj izven tekmovanj. Dajejo nam tudi jasen vpogled v programe testiranj in uporabo metod po svetu, posebej v luči poročila Wade o podrobnejših podatkih testiranj, ki je bilo objavljeno decembra lani," je v sporočilu pojasnil generalni direktor Wade Olivier Niggli.

Po njegovih besedah je še vedno velika večina kršitev ugotovljena po analizah urina in krvi, vse večji pa je delež pozitivnih primerov, ki jih ugotovijo s posebnimi preiskovalnimi metodami in anonimnimi prijavami prek programa z naslovom Spregovori. Niggli je izpostavil tudi, da je pri preiskavah pomembno pomagala vpeljava shranjevanja vzorcev za daljše obdobje in nato naknadna testiranja po novih metodah, pa tudi biološkega potnega lista športnikov.

Wada letna poročila za nazaj izdaja zaradi dolgotrajnih postopkov, ki so potrebna, da se ugotovitve kršitev tudi uradno pravno potrdijo.

Soči 2014 Sportal Znova bodo preiskali dopinške vzorce iz Sočija

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin