Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
16.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Fundacija za šport Katja Koren Miklavec denar

Torek, 4. 10. 2016, 16.09

6 let, 6 mesecev

FŠO je letos razdelila 10 milijonov evrov

Vse manj denarja za slovenski šport – največji udarec za vrhunske športnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Katja Koren Miklavec | Foto Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Fundacija za šport (FŠO) bo prihodnje leto slovenskim športnim organizacijam razdelila osem milijonov evrov, kar je kar dva milijona evrov manj kot lani. FŠO, ki je eden najpomembnejših virov za financiranje športa, bo 14. oktobra objavila razpis za leto 2017, ki bo potekal do 14. novembra.

FŠO, ki ima v zadnjih letih na voljo vse manj sredstev, je letos razdelila 10 milijonov evrov, kar je pol milijona manj kot lani, ko je bilo na voljo 10,5 milijona evrov, predlani so razdelili 11 milijonov, še leto prej pa 11,7 milijona. V zadnjih treh letih je FŠO zaradi novega davka na srečke, ki je bil sprva v času hude finančne krize sprejet kot interventni davek, izgubila 1,2 milijona pri Športni loteriji in 1,7 milijona pri Loteriji Slovenija, kar je skoraj milijon evrov na letni ravni.

Nič kaj svetla prihodnost

"Člani sveta Fundacije za šport FŠO smo že septembra na podlagi podatkov pretekle realizacije, trendov gibanja koncesijskih dajatev in predvidevanj obeh loterij ugotovili, da se lahko sofinanciranje slovenskih športnih organizacij, njihovih projektov, športnikov in objektov zmanjša za tudi 20 odstotkov na okrog osem milijonov. Če bi bilo mogoče na voljo več denarja, se bo denar nato razdelil v naslednjem obdobju.

Toda v vseh zadnjih letih smo razdeljevali denar po optimističnem scenariju in sedaj rezerv ni več; že pred časom smo zaradi negativnih obresti razdelili tudi prej vezana denarna sredstva. Če ne bo večjih odpisov ali nerealiziranih pogodb, tudi naslednje leto ne more biti v razpisu na voljo več kot osem ali osem in pol milijona evrov," je na novinarski konferenci povedala predsednica FŠO Katja Koren Miklavec, nekdanja vrhunska smučarka in dobitnica bronaste medalje na olimpijskih igrah leta 1994 v Lillehammerju.

Najbolj bo pomanjkanje občutil vrhunski šport in šport za mlade

Čeprav bodo sredstva po besedah Koren Miklavčeve zniževali po enakih odstotkih na vseh postavkah, pa bosta zaradi višine sredstev najbolj "prizadeti" vrhunski šport in šport otrok in mladine, usmerjenih v vrhunski šport. FŠO od Športne loterije dobi skupaj 80 odstotkov od koncesijskih dajatev, od Loterije Slovenije pa 20 odstotkov; obratno je pri sestrski Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho).

FŠO ne bi smela biti glavni vir financiranja športa

"FŠO tudi ne bi smela biti glavni vir financiranja športa, čeprav smo v zadnjih letih rešili številne športne organizacije, zato so potrebni sistemski ukrepi, da bi izboljšali finančni položaj športa." | Foto: Daniel Novakovič/STA "FŠO tudi ne bi smela biti glavni vir financiranja športa, čeprav smo v zadnjih letih rešili številne športne organizacije, zato so potrebni sistemski ukrepi, da bi izboljšali finančni položaj športa." Foto: Daniel Novakovič/STA

"V preteklosti smo tudi dejansko dobili več denarja od Športne loterije, v zadnjem obdobju pa se je položaj obrnil in več dobimo od Loterije Slovenije. Pozna se tako obdavčenje srečk, saj se včasih niti ne splača staviti, kot tudi položaj internetnih ponudnikov iger na srečo, ki pri nas ne plačujejo koncesijskih dajatev in obenem jim zaradi sedežev njihovih matičnih podjetij ni treba spoštovati slovenske zakonodaje in omejitev.

Nihče pa ne zna povedati, kako in na kakšen način to področje urediti oziroma, koliko manj denarja iz tega naslova dobi naša država. FŠO tudi ne bi smela biti glavni vir financiranja športa, čeprav smo v zadnjih letih rešili številne športne organizacije, zato so potrebni sistemski ukrepi, da bi izboljšali finančni položaj športa," je menila Koren Miklavčeva.

Ministrica in predsednik OKS seznanjena

Katja Koren Miklavec je o predvidevanjih za leto 2017 že seznanila ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, vodstvo FŠO pa se bo sestalo tudi s predsednikom vlade Mirom Cerarjem.

"Vsi, ki o tem odločajo, morajo stopiti skupaj, obenem pa se ne sme sprejemati odločitev, ki bi še zmanjševala sredstva za šport, kot se je zgodilo pri obdavčitvi srečk. Čeprav so nam sprva dokazovali, da ne bo vplivala negativno na šport, pa se je izkazalo povsem drugače.

Športniki pa smo že v preteklosti dokazali in še dokazujejo, da dosegamo vrhunske izide v svetovnem merilu, zato upam, da bo tako tudi ostalo," je končala Koren Miklavčeva in dodala, da bodo pravilnike FŠO za razdelitev sredstev prilagodili novemu zakonu o športu, ki je v zadnji fazi sprejemanja.

Ne spreglejte