Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
25. 6. 2015,
20.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

doping SLOADA

Četrtek, 25. 6. 2015, 20.50

6 let, 6 mesecev

Večni boj proti dopingu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Doping se je dodobra zakoreninil v športne panoge, a je vse močnejša roka pravice, ki s testiranji odstranjuje grešnike, čeprav so nekateri športniki še vedno korak pred sistemom.

V Sloveniji imamo od leta 2013 neodvisno nacionalno protidopinško organizacijo SLOADA, ki jo je ustanovil Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Njena naloga je ohranjanje avtonomije športa in izvaja nacionalni program preprečevanja dopinga v športu.

V preteklem letu je SLOADA izvedla 370 testiranj, od tega 352 urinskih in 18 krvnih. V sklopu lastnega programa (nacionalni program testiranj na tekmovanjih v sodelovanju z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, nacionalni program testiranj zunaj tekmovanj in v sklopu nacionalne skupine za testiranje - NRTP) je izvedla 200 testiranj, 170 pa so jih pristojni opravili na podlagi naročil tretje osebe – v ta sklop spadajo mednarodne in nacionalne športne zveze in organizatorji tekmovanj.

Z biološkim potnim listom naredili velik korak naprej

Kaj sploh je nacionalna skupina za testiranje – NRTP? Ta program se izvaja s športniki, ki so člani te skupine. Število športnikov je odvisno od olimpijskega ciklusa (med 40 in 100). Ob točno določenem dnevu morajo namreč biti na točno določenem mestu, da se testiranje opravi. Lani so zabeležili 13 neposredovanih prijav lokacije (športnik do določenega datuma v program bivanja za naslednje četrtletje ni vnesel ustreznih podatkov). "V to skupino spadajo športniki, ki sovpadejo z našo strategijo in načrti. V tem trenutku je poudarek na mlajših, perspektivnih športnikih, ki posegajo po medaljah, niso pa še top športniki," pravi Jani Dvoršak, prvi mož SLOADA.

Jasno pa so pod strogim nadzorom tudi naši najboljši športniki, ki jih prav tako kontrolirajo na domu, njihove vrednosti pa se morajo ujemati s tistimi v biološkem potnem listu - v nekaterih športih je v praksi od leta 2009.

Največ denarja so v razvoj tega vložili pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), saj so se grešniki zelo pogostokrat omenjali prav pri kolesarstvu – največji je jasno primer Lancea Armstronga.

Krvne analize dražje, zato jih pri nas ni veliko

Pomemben korak v boju proti dopingu so naredili prav s prenovljenim biološkim potnim listom, ki športnike obravnava na hematološkem in hormonskem profilu, a je še vedno verjetno kar nekaj takšnih, ki najdejo ovinke, kako pretentati sistem, kar poudarja tudi Dvoršak.

"Biološki potni list je razdeljen na dva profila: hematološko na podlagi parametrov po odvzeti krvi, pri hormonskem pa se gleda na podlagi rezultatov vzetih iz urina. Urinskih testov (preverja se steroide) je jasno več, ker so pri krvnih analizah (preverja se rastni hormon, eritropoetin …) stroški bistveno večji. Velika težava je namreč transport. Odvzeta kri mora namreč v 24 urah priti v laboratorij. Transport je drag, saj mora prenosnik med prevozom zagotavljati pravo temperaturo. Normalno je, da so športniki pred nami. Zlasti če gre za sistematski doping, v katerem je veliko denarja. Ko nova zdravila razvijejo, so naslednje leto že v uporabi. Sistem pa mora najprej odkriti metodo, nato metodo validirati. Ko je sistem znanstveno preizkušen, pa ga lahko uporabiš proti športnikom."

Lani so pri nas za grešnika spoznali enega športnika

Smo pa lahko lani v Sloveniji videli tudi primer, ko so grešniku stopili na prste. Kolesar Robert Vrečer je namreč prejel 20-mesečno prepoved kolesarjenja. Njegov vzorec je vseboval klomifen, ki spada v skupino S4 (antagonisti modulatorjev in hormoni). Ob tem je moral plačati SLOADI še 1000 evrov za administrativne stroške, Mednarodni kolesarski zvezi UCI pa 2500 švicarskih frankov (2300 evrov – trenutni tečaj). Kazen je začela teči 30. julija 2013, ko so mu vzeli vzorec na dirki po Poljski, v njem pa našli sledi prepovednih substanc. Iztekla se mu je letos konec marca.

Sicer pa so od bolj znanih slovenskih športnikov najbolj odmevala primera kolesarja Tadeja Valjavca in atletinje Jolande Čeplak.

Nemci bodo dobili pomoč države

In kako je v tujini? Nedavno so imeli na nemški strani spiegel.de podobno shemo, koliko testov so opravili, koliko kršiteljev je bilo …

Nemška protidopinška agencija NADA je v letu 2014 opravila na treningih 8652 testov, kar je sicer 500 več kot v letu 2013, vendar manj kot denimo leta 2009. Za razliko od SLOADE pa je v Nemčiji več testiranj na podlagi odvzema krvi, ker imajo tudi več denarja. Lani se je ta številka gibala okoli 20 odstotkov.

Nemci so imeli glede na število športnikov razumljivo več kršiteljev. Na sumu so imeli 86 posameznikov, od tega so 22 športnikov sankcionirali.

Se pa bodo v tej državi še odločneje postavili dopingu po robu, saj je vlada že potrdila finančno pomoč. Če vlagajo v doping veliko denarja, bi morali jasno tudi v antidoping, sicer bodo kršitelji vedno v prednosti.

Ne spreglejte