Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
21.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

pokal Slovenije Laško

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 21.46

7 let, 12 mesecev

V dirkalniku živčnosti potegnite ročno zavoro

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdor je spremljal zaključni turnir slovenskega pokala v rokometu, je lahko vsaj do določene mere dobil vtis o stanju duha tega športa.

Povsem jasno je, da na udeležence tekem, ki delujejo na igrišču, ob njem in na tribunah, vplivajo številni dejavniki pritiska in stresa, ki so ob bolj čustvenih trenutkih še potencirani, in da ima vsak svoje napake. Ampak težko se je znebiti vtisa, da ne bi mogli preživeti z manj žaljivkami, psovkami, kletvicami in vulgarizmi. To seveda ne leti na vse udeležence počez, veliko jih ima zadostno mero športnih vrednot.

Slovenski rokomet ima določeno vrednost, v evropskih tekmovanjih imamo spomladi še pet ekip, tri od tega v ligi prvakov, naša reprezentanca je četrta na svetu. Liga kljub odlivom igralcev, ki se bodo brez najmanjšega dvoma dogajali tudi v prihodnje, verjetno še v večji meri, ima svojo vrednost. Imamo derbije, ki animirajo množice, in imamo fantastične navijače, ki ne štedijo glasilk, tudi ko njihova ekipa izgublja in zaradi katerih se šport sploh igra. Ampak, poudarjam, velja za kogarkoli, ali je res nujno žaljenje? Zakaj pripeljati otroka na tekmo, kjer se naposlušaš zmerljivk? Zakaj sejati nervozo, ki je tako nalezljiva bolezen?

Zgoraj omenjeni udeleženci tekme na vseh delih igrišča in ob njem bi morali, še posebej ob tekmah s povečanim čustvenim nabojem, znati potegniti ročno zavoro v dirkalniku živčnosti, ki drvi nekje v njihovi notranjosti. In pa kdaj tudi priznati napake. Zaradi spoštovanja do športa in soljudi, za negovanje pravih odnosov, ki so ključ do uspeha, kljub zmotam. Ali pa v živčnosti vsaj pretakniti prestavo nižje. Vsem pritiskom in vložkom navkljub gre vendarle samo za šport. Bolezen pa na srečo še zdaleč ni povsod tako akutna, je tudi manj huda kot v nekaterih drugih športih, ampak stvari so na trenutke v Laškem ušle čez rob. Na Rokometni zvezi Slovenije razmišljajo in delujejo preventivno. Začeli so sodelovati z inštitutom za razvoj športa, s čimer bodo skušali negovati vrednote fair playa in zavedanje o njih. V tematiko bodo zagrizli na vseh ravneh, torej od najmlajših do navijaških skupin, nekaj od tega smo videli tudi v Laškem. Pot je tlakovana. Potovanje se začenja.

Ne spreglejte