SiolNET. Sportal Sportal +
2,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upokojenci, ki so lani zaslužili skoraj pol milijarde dolarjev

2,33

termometer

Revija Forbes je objavila lestvico največjih zaslužkarjev med športnimi upokojenci. Najboljših 14 je v lanskem letu, čeprav že nekaj časa niso aktivni, skupaj zaslužilo skoraj pol milijarde ameriških dolarjev (444 milijonov).

Michael Jordan

Zaslužek v letu 2015: 110 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2003

 

Po mnenju mnogih najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan je za 14 odstotkov povišal prodajo športne znamke, ki jo ima pri športnem opremljevalcu Nike. To je 53-letniku, ki sodeluje še s številnimi drugimi priznanimi podjetji, prineslo ogromen zaslužek. Nekdanji as Chicago Bulls je trenutno vreden 1,1 milijarde ameriških dolarjev, ocenjujejo pri Forbesu.

David Beckham je še vedno blagovna znamka, ki pleni pozornost po celem svetu. David Beckham je še vedno blagovna znamka, ki pleni pozornost po celem svetu.

David Beckham

Zaslužek v letu 2015: 65 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2013

Znamki David Beckham tudi tri leta po odhodu slovitega nekdanjega angleškega nogometaša v pokoj kaže odlično. Štiridesetletni Anglež ima podpisane pogodbe s številnimi bogato stoječimi podjetji in je za javnost še kako zanimiv. Je tudi lastnik nogometnega moštva v Miamiju, ki bo z letom 2018 začelo nastopati v severnoameriški profesionalni ligi MLS.

Nekdanji golfist Arnold Palmer ogromno služi z znamko pijač, ki je priljubljena predvsem v Aziji. Nekdanji golfist Arnold Palmer ogromno služi z znamko pijač, ki je priljubljena predvsem v Aziji.

Arnold Palmer

Zaslužek v letu 2015: 40 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2006

Enemu izmed najboljših golfistov vseh časov Arnoldu Palmerju v zadnjem času peša zdravje, a njegovo finančno stanje je odlično. Z znamko pijač, ki gre odlično v prodajo predvsem v Aziji, kjer ima več kot 500 trgovin, je v lanskem letu zaslužil ogromno.

Junior Bridgeman v košarki ni pustil globokega pečata, a se odlično znajde v poslu s prehranjevanjem. Junior Bridgeman v košarki ni pustil globokega pečata, a se odlično znajde v poslu s prehranjevanjem.

Junior Bridgeman

Zaslužek v letu 2015: 32 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 1987

Nekdanji ameriški košarkar Junior Bridgeman, ki je v ligi NBA med letoma 1975 in 1987 branil barve klubov Milwaukee Bucks in Los Angeles Clippers, je po koncu športne poti začel služiti veliko bolje, kot takrat, ko je še igral. V lasti ima več kot 450 prehranjevalnih franšiz, tudi Wendy's. Zadnja je tretji največji igralec na svetu v kategoriji hitre prehrane.

 

Jerry Richardson je ameriški nogomet v ligi NFL igral le dve leti in si bogastvo ustvaril po odhodu v pokoj. Jerry Richardson je ameriški nogomet v ligi NFL igral le dve leti in si bogastvo ustvaril po odhodu v pokoj.

Jerry Richardson

Zaslužek v letu 2015: 30 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 1960

Jerry Richardson je v profesionalni ligi ameriškega nogometa NFL odigral le dve sezoni, bogastvo pa si je ustvaril po odhodu v športni pokoj. Najprej s poslom z restavracijami, potem pa leta 1993 postal lastnik moštva v ligi NFL Caroline Panthers, kar v žep tega 79-letnika prinaša največ denarja. Tudi lani ga je.

Jack Nicklaus, nekdanji golfist, mastno služi z gradnjo golf igrišč. Jack Nicklaus, nekdanji golfist, mastno služi z gradnjo golf igrišč.

Jack Nicklaus

Zaslužek v letu 2015: 26 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2005

Tudi Jack Nicklaus je bil odličen golfist, ki se lahko pohvali z zmagami na 18 velikih turnirjih. Tudi po koncu športne poti pred nekaj več kot desetletjem je ostal v tem športu in začel graditi igrišča za golf. Na tem področju spada med vodilne na svetu. Njegovo podjetje je zgradilo kar 398 igrišč v kar 41 državah po svetu. V letošnjem letu se podaja tudi v posel z restavracijami.

Shaquille ONeal še vedno služi ogromno denarja, čeprav že nekaj časa ne igra košarke. Shaquille ONeal še vedno služi ogromno denarja, čeprav že nekaj časa ne igra košarke.

Shaquille O'Neal

Zaslužek v letu 2015: 22 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2011

Nekdanji velikan ameriške košarke Shaquille O'Neal, ki se lahko pohvali s štirimi naslovi prvaka v ligi NBA, je skupini Authentic Brand Groups, ki je v preteklosti tržila tudi takšne zvezdnike, kot so bili Elvis Presley, Michael Jackson in Muhammad Ali, prodal skoraj polovico pravic trženja njegovega imena in s tem zaslužil ogromno denarja. Sodeloval je še v nekaterih drugih poslih.

Roger Penske je najbogatejši nekdanji športnik. Vreden naj bi bil kar milijardo in pol ameriških dolarjev. Roger Penske je najbogatejši nekdanji športnik. Vreden naj bi bil kar milijardo in pol ameriških dolarjev.

Roger Penske

Zaslužek v letu 2015: 20 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 1965

Nekdanji dirkač Roger Penske je v avtomobilskem športu kot dirkač pustil skoraj neznaten pečat, zato pa je denar začel služiti v avtomobilskem poslu in tudi kot lastnik moštva Team Penske, ki nastopa v serijah IndyCar in NASCAR. 79-letniku gre odlično še v nekaterih preostalih poslih in je z milijardo in pol premoženja najbogatejši nekdanji športnik po oceni revije Forbes.

Tudi nekdanji golfist Gary Player služi denar z gradnjo igrišč za golf. Tudi nekdanji golfist Gary Player služi denar z gradnjo igrišč za golf.

Gary Player

Zaslužek v letu 2015: 19 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2009

Še en nekdanji golfist Gary Player denar služi z gradnjo igrišč za golf. Njegovo podjetje jih je v 38 državah in na petih celinah zgradilo že skoraj 400.

Nekdanji košarkar Magic Johnson ima lastniški delež v nekaj športnih kolektivih v Kaliforniji. Nekdanji košarkar Magic Johnson ima lastniški delež v nekaj športnih kolektivih v Kaliforniji.

Ervin "Magic" Johnson

Zaslužek v letu 2015: 18 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 1996

Nekdanji zvezdnik svetovne košarke Magic Johnson denar služi z nepremičninskimi posli in v poslu z gledališči. V zadnjem času se je lotil tudi televizije, zavarovalniških agencij in podjetij s kadrovskimi storitvami. Ima tudi lastniški delež v klubu, ki nastopa v profesionalni bejzbol ligi MLS (Los Angeles Dodgers), v sestrski ekipi kultnega košarkarskega moštva iz lige NBA Los Angeles Lakers (Los Angeles Sparks) in v klubu, ki nastopa v profesionalni nogometni MLS ligi (Los Angeles Galaxy).

 

Nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa Michael Strahan se je odlično znašel na televizijskih zaslonih. Nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa Michael Strahan se je odlično znašel na televizijskih zaslonih.

Michael Strahan

Zaslužek v letu 2015: 17 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2007

Dolgoletni zvezdnik ameriškega nogometa iz lige NFL Michael Strahan se je po športni upokojitvi preselil na televizijske ekrane in se pridružil televizijski postaji Fox, na kateri sodeluje pri nekaterih zelo uspešnih oddajah, kar 44-letniku prinese ogromno denarja.

Tudi Greg Norman je nekdanji golfist, ki denar še naprej služi v tem športu. Tudi Greg Norman je nekdanji golfist, ki denar še naprej služi v tem športu.

Greg Norman

Zaslužek v letu 2015: 15 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 2012

Nekdanji avstralski golfist Greg Norman, ki je bil v času aktivne kariere kar 331 tednov številka ena, se ukvarja s športnim trženjem in organizacijo tečajev za golf. Prodaja pravic za te 61-letniku nanese milijon in pol dolarjev na enega. Trenutno ima njegovo podjetje podpisano 42 takšnih pogodb.

Pele že desetletja služi na račun bogate nogometne zapuščine, ki si jo je ustvaril na nogometnih zelenicah. Pele že desetletja služi na račun bogate nogometne zapuščine, ki si jo je ustvaril na nogometnih zelenicah.

Pele

Zaslužek v letu 2015: 14 milijonov ameriških dolarjev

Upokojil se je: leta 1977

Eden izmed najboljših nogometašev, če ne celo najboljši vseh časov, Brazilec Pele, nogometa ne igra že skoraj štiri desetletja, a z njim še vedno bogato služi. Kjerkoli se pojavi, z njim delajo kot z zvezdnikom. Z obiski povsod po svetu zasluži veliko denarja, letos bo eden izmed obrazov olimpijskih iger v Braziliji, maja pa bodo začeli predvajati tudi film o njegovi življenjski zgodbi.

Kitajci še vedno norijo za svojo najboljšo teniško igralko v zgodovini Li Na. Kitajci še vedno norijo za svojo najboljšo teniško igralko v zgodovini Li Na.

Li Na

Zaslužek v letu 2015: 14 milijonov ameriških dolarjev

Upokojila se je: leta 2014

Najboljša teniška igralka v zgodovini Kitajske Li Na je v rodni državi prava legenda. Po nekoliko nepričakovani upokojitvi pred dvema letoma je ta 34-letnica, ki je osvojila dva turnirja za grand slam (OP Avstralije 2014 in OP Francije 2011), še vedno zelo zaželena gostja, kjerkoli se pojavi. Med drugim sodeluje tudi z resničnostnimi šovi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin