Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
8. 9. 2017,
17.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

Ana Čufer Triglav rekord

Petek, 8. 9. 2017, 17.34

6 let, 6 mesecev

Najhitrejši ženski vzpon in spust s Triglava

Triglav ima zdaj tudi novo rekorderko

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Pred kratkim smo pisali o nenavadnih vzponih na Triglav, med katerimi je bilo tudi nekaj hitrostnih rekordov. Od srede ima naš najvišji očak tudi novo rekorderko. To je gorska tekačica Ana Čufer, ki je za vzpon in spust porabila 3 ure in 13 minut.

 

A post shared by Ana Čufer (@greenubes) on

Slovenski gorski tekači so dobro znani tudi v svetovnih gorsko-tekaških krogih, o čemer pričajo tudi številne medalje na mednarodnih tekmovanjih. Mitja Kosovelj je dvakratni svetovni prvak v gorskem maratonu, njegova sestra Mateja je bila evropska podprvakinja v gorskih tekih, še veliko več ima Slovenija medalj v mladinskih kategorijah.

A gorski tekači poleg uradnih tekmovanj najdejo v vrhovih še številne drugačne izzive. Še posebnega predstavlja naša najvišja gora Triglav. Leta 2013 je najhitrejši vzpon in spust uspel gorskemu tekaču in turnemu smučarju Nejcu Kuharju (2;25:24), od srede pa imamo tudi novo rekorderko. To je Ana Čufer, ki je za vzpon in spust porabila le tri ure in 13 minut.

Na vrhu po dobrih dveh urah

Ano Čufer je po osvojenem vrhu čakal še zahteven spust. | Foto: Dejan Grm Ano Čufer je po osvojenem vrhu čakal še zahteven spust. Foto: Dejan Grm Tekači se najpogosteje odločijo za izhodišče v dolini Krme, kjer se sprva počasi dvignejo do pastirske koče Pragarce, nato pa jih čaka še strm vzpon do Doma Planika in najzahtevnejši del do vrha. Spust poteka po isti poti. Pot je dolga dobrih 17 kilometrov, premagati pa je treba 1924 višinskim metrov vzpona in spusta.

Čuferjeva, slovenska reprezentantka v gorskih tekih, sicer pa študentka geografije, je do Planike rabila uro in 34 minut, pri Aljaževem stolpu na vrhu je bila v dveh urah in devetih minutah, za spust pa je potrebovala eno uro in štiri minute. Časi so za običajne planince neverjetni.

"Za ta projekt se mi je utrla misel letos pozimi, ko sem prvič po snegu prišla do Kredarice. Videla sem, da je proga kot nalašč za gorski tek in mi je takoj predstavljala izziv, saj dva tisoč višinskih metrov v enem vzponu brez počitka ni tako preprosto. Priprave niso bile nič posebnega. Intenzivneje sem se pripravljala slaba dva meseca, saj sem imela ta čas manj izpitov. Trudila sem se, da uspešno odpišem vse izpite in sem do septembra v formi," je za spletno stran turni.si povedala mlada Dobraveljčanka, ki je zmagala tudi na zadnjem teku na najvišjo slovensko stavbo - ljubljansko Kristalno palačo.

Najlepši je bil spust do Planike, potem je sledil tudi padec

Čuferjeva je morala zaradi vremenskih razmer načrt nekoliko spremeniti, saj je bil projekt sprva načrtovan za ponedeljek. Zaradi spremembe je bilo ob njej tudi manj spremljevalcev, a sta ji vsaj del poti pomagala brat in fant.

 

A post shared by Ana Čufer (@greenubes) on

Oprema, ki je potrebna, za rekorden tek.

"Najboljši del je bil spust do Planike. Ta del mi je najbolj všeč in bi ga z veseljem pretekla še milijonkrat. Preostali del spusta pa je bil trpljenje. Geli so mi povzročili samo škodo in moje telo je bilo že precej izčrpano. Najbolj nevarno je, ko si z mislimi že na cilju in ne gledaš pod noge ter se prepustiš utrujenosti. Seveda sem grdo padla na najbolj ravnem delu proge. Takrat sem se pošteno okregala in zmogla varno preteči v dolino. Občutki so bili na cilju neverjetni, saj mi je uspelo doseči dober čas, čeprav sem imela dve veliki krizi," je za omenjeni portal še povedala Čuferjeva, ki verjame, da se da čas še precej izboljšati, tudi sama pa ima v mislih nove projekte, ki pa jih še ne namerava izdati.

Ne spreglejte