Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
6.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Katja Višnar Vesna Fabjan

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 6.19

8 let

Torvik Per Oyvind: Višnarjeva in Fabjanova sta top športnici

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V veliko pomoč je bil v tej sezoni slovenski ženski reprezentanci v smučarskih tekih priznani norveški strokovnjak Torvik Per Oyvind, ki verjame, da lahko Slovenke na ZOI v Sočiju posežejo po medalji.

Štiri leta je Torvik Per Oyvind delal z norveškimi smučarskimi tekači in se z njimi veselil številnih uspehov, zdaj pa pomaga slovenskim tekačicam. Pogodba se mu je sicer na svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju iztekla, vendar upa na nadaljnje sodelovanje, saj rad dela z našimi dekleti in trenerjem Markom Gracerjem. Verjame, da lahko skupaj spišejo zgodbo o uspehu.

Šprinterki Katja Višnar in Vesna Fabjan sta na SP v Val di Fiemmeju razveselili tako sebe kot slovenske navijače. Višnarjeva je bila na posamičnem šprintu odlična četrta, na ekipnem pa sta se veselili šestega mesta. Kako vi kot strokovni svetovalec gledate na ta dva dosežka? Zelo sem navdušen, kako se borijo slovenska dekleta. Nismo še na tisti ravni, na kateri želimo biti, vendar gremo po pravi poti. O tem sem prepričan. Punce se rade učijo. In le s takšnim razmišljanjem lahko napreduješ na vsakem treningu in tekmi.

Kaj bi lahko rekli o Katji in Vesni kot smučarskima tekačicama? Obe sta top športnici. Zavedata se, kaj morata storiti, da bosta naredili preskok. To je zelo pomembno. V športu je tako, kot sem že omenil, da le s trdim delu prideš na vrh. In obe imata takšno razmišljanje.

Kakšen je sploh način treninga? Ne vem, kako se je delalo v preteklosti, zato ne morem govoriti o razliki. Delal sem v norveški moški šprinterski ekipi štiri leta. Na nedeljski ekipni tekmi niso bili dobri, verjetno zato, ker mene ni več zraven (smeh, op. p.). Šalo na stran. Pri Slovenkah je poudarek na šprintu. Delamo na tehniki, da bi dobili čim večjo hitrost. Če pogledamo šprinterske preizkušnje v atletiki ali plavanju, lahko vidimo, da je tehnika zelo pomembna. Delamo tudi na vzdržljivosti. Skupaj s šprintom je to težka kombinacija. Ne gresta ravno skupaj ti dve stvari, a poskušamo združevati segmenta. Poudarek je prav tako na moči. Veliko stvari je v programu. Zato morda nismo imeli dobrih rezultatov pred prvenstvom in se šele zdaj pozna napredek.

Omenili ste moč in vzdržljivost, ki sta v šprintu vse bolj pomembni. Ženski šprinti so postali zdaj daljši, kar nekaterim ne ustreza. Kako vi gledate na to spremembo? Vsi ženski šprinti so predolgi. Ne bi smeli biti. Vendar tako želi Mednarodna smučarska zveza FIS. Odgovorni bi radi, da so tisti tekači in tekačice, ki so vsestranski, dobri tudi v šprintu. Zato so podaljšali dolžino ženskih prog.

Kje vidite naša dekleta v prihodnosti, če se morda ozrete proti zimskim olimpijskim igram v Sočiju, ki bodo prihodnje leto? Slovenija ima zelo dobro možnost, da osvoji medaljo. Na posamičnem in ekipnem šprintu na prvenstvu v Val di Fiemmeju smo lahko videli, da sta Katja in Vesna zraven. Morata delati še na vzdržljivosti, da bosta lahko sledili vodilni skupini in se tako potegovali za medaljo.

Do kdaj imate sploh pogodbo s Smučarsko zvezo Slovenije? Zdaj se je končala (smeh, op. p.). Ekipni šprint je bil zadnja tekma.

Bi radi še naprej delali s slovenskimi dekleti? Seveda bi in upam, da bom. Marko Gracer je zelo dober trener. Dela dobro z dekleti. Zelo rad se uči. Zanima ga, kako delamo na Norveškem. On jemlje od nas zahodnjaško razmišljanje, jaz pa od njega vzhodnjaško. Mislim, da je to najboljša kombinacija.

Se vam zdi, da je to prvenstvo praktično norveško, saj vaši tekači in tekačice prevladujejo pri osvajanju medalj, ogromno pa je tudi navijačev na tribunah. Največ … Ne oziram se na to. Moja naloga je bila, da sem pomagal Sloveniji na tem prvenstvu.

Norveška je tekaška velesila in prihaja do medalj na velikih tekmovanjih kot po tekočem traku. Koliko ljudi je sploh vključenih v ta šport? Uf … Moj 19-letni sin je bil v soboto na državnem prvenstvu na Norveškem. Na štartu je bilo 250 tekmovalcev, kar vam pove veliko o številu. Na koncu je bil 23. Mlajši sin, ki je star 17 let, pa je bil 73., a je bilo še sto tekmovalcev za njim.

Kako pomemben pa je sploh smučarski tek na Norveškem? Smučarski tek je del naše kulture. Ob nedeljah gremo z družinami na tekaške proge. Tudi mi se bojujemo z računalniki, igricami in drugimi stvari, vendar je še vedno veliko ljudi, ki se ukvarja s tem športom.

Ne spreglejte