Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 5. 2013,
13.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bayern München Planet TV Borussia Dortmund

Petek, 24. 5. 2013, 13.29

8 let

Tomaž Lukač: Nekdanje stereotipne nemške igre ni več

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V soboto ste na Planet TV ob 19. uri vabljeni k ogledu oddaje, posvečene finalu lige prvakov med Bayernom in Borussio. Napetost bo strmo naraščala, malce pred 20.45 pa se bo pridružil Tomaž Lukač.

Proti Londonu se že valijo kolone nemških navijačev. Privrženci Bayerna in Borussie bodo v soboto zvečer napolnili tribune znamenitega Wembleyja, pa tudi londonskih ulic. Obeta se spektakel v režiji nemških velikanov. Bavarci na evropsko krono čakajo 12, rumeno-črni iz Dortmunda pa 16 let. Oči nogometne javnosti bodo uperjene v taktični obračun Juppa Heynckesa in Jürgena Kloppa, ki ga boste lahko v neposrednem prenosu, tudi v HD-tehniki pri vseh operaterjih, spremljali na Planet TV. Komentator bo Tomaž Lukač, ki ste ga v tej sezoni lige prvakov že dobro spoznali. Kako razmišlja pred dvobojem, ki ga željno pričakuje vsa nogometna javnost?

Finale lige prvakov. Je to največji izziv v vaši dozdajšnji komentatorski karieri? Nedvomno je to eden od največjih izzivov v karieri. Prepričan sem, da tudi drugi komentatorji razmišljajo podobno. Vendarle gre za finale najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu, torej je jasno, kakšne razsežnosti ima dogodek. Tudi, če bi bilo za menoj že na desetine podobnih tekem, je vsaka naslednja nov izziv.

Kako se pripravljate na finale? Z zbiranjem različnih podatkov? Priprave na takšno tekmo so morda celo najtežje, saj vsi vedo vse. Mediji ljubitelje nogometa bombardirajo z informacijami, menim, da ne bom v prenosu povedal nič novega, torej gre priprava v smeri razmišljanja kako in kdaj podajati podatke, ki jih bolj ali manj vsi poznamo …

Ste tudi po srcu ljubitelj nemškega nogometa? Sem ljubitelj nogometa, angleškega, španskega, nemškega, italijanskega, južnoameriškega … Značilnosti niso več takšne, kot so bile nekoč. Težko je opredeliti nogomet po državah. Če govorimo o stereotipih, potem nisem ljubitelj nemškega sloga igre. Ampak govoriti o tem nima več pravega smisla. V finalu bomo videli kluba, ki imata v svoji vrstah toliko tujcev, da ne moremo razpredati o nemškem slogu. Robben, Ribery, Mandžukić, Martinez, Lewandowski, Piszczek, Błaszczykowski, to so nogometaši, ki bodo odigrali ključno vlogo, tudi Nemci, da ne bo pomote, a nekdanje stereotipne nemške igre ni več.

Če bi vam nekdo sredi noči rekel Bayern oziroma Borussia, na kaj oziroma koga bi najprej pomislili? Če me kdo preseneti ponoči, bi ob Bayernu najprej pomislil na njegove številne uspehe in nekatere boleče poraze, ob Borussii pa takoj na njene fantastične navijače in nepozabno generacijo iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Vsi so pričakovali španski el clasico v finalu, zdaj imamo nemški der klassiker. Tudi za vas presenečenje? Tudi zame je finale presenetljiv, čeprav sta se vanj uvrstili ekipi, ki sta si to najbolj zaslužili. Osebno sem na začetku sezone napovedoval, da bo na Wembleyju madridski Real.

Kdo je favorit v vaših očeh? Če bi se Bayern pomeril s katerimkoli drugim klubom, bi bil v trenutnih razmerah absolutni favorit. V nemškem dvoboju pa bo najbrž njegova "papirnata" prednost nekoliko manjša, saj bo prisotnih več čustev, več naboja, tekmovalnosti.

Kakšna je napoved, bomo spremljali podaljšek? Kot komentator si ga verjetno ne želite … Ne razmišljam o podaljšku ali enajstmetrovkah. Želim si samo spektakularne predstave, ki bi nam polepšala sobotni večer.

Bo Götze velik primanjkljaj v igri Borussie? Ja in ne. Götze je trenutno eden največjih nogometnih biserov na svetu, toda upoštevajoč zadnje dogodke se zdi, da lahko Borussii uspe tudi brez njega. Ne gre zanemariti nekaterih nogometašev, ki čakajo v ozadju, v njegovi senci. Po drugi strani pa bi bil, če bi igral, pod velikim pritiskom, in v takšnih okoliščinah najbrž ne bi bil sposoben pokazati vsega, kar zna, kar bi verjetno povzročilo nov val ogorčenja med privrženci Borussie.

Kateri klub ste v tej sezoni večkrat komentirali? Mislim, da Borussio. Oba kluba sta "hvaležna" za komentiranje, ker igrata všečen nogomet, daljši priimki za komentatorja – vsaj takšno je moje mnenje – ne igrajo nobene vloge. Verjamem, da bodo oboji ostali zvesti svojemu slogu tudi v finalu. Če bo tako, se nam obeta spektakel!

Ne spreglejte