Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 6. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

5

Natisni članek

Tomaž Humar

Petek, 9. 6. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Tomaž Humar: Lahko bi me zbil avto, ugriznil pes in bi šel po enem mesecu domov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,05

5

Tomaž Humar | Foto A. T. K.

Foto: A. T. K.

"Človek z navdihom, željo in dobro energijo lahko daleč pripelje stvari." Tako štiri mesece po sklepnem dejanju velike kolesarske pustolovščine, v kateri je z 19 leti in 308 dnevi postal najmlajši človek, ki je prekolesaril svet, razmišlja 20-letni Kamničan Tomaž Humar, sin legendarnega alpinista Tomaža Humarja. Izkušnja, v kateri je okusil številne vzpone in padce, je zanj pomenila iniciacijo iz fanta v moža.

Tomaž Humar, sin legendarnega alpinista Tomaža Humarja, ki je novembra 2009 umrl v Himalaji, je (še vedno) najmlajši človek na svetu, ki je prekolesaril svet. 28. 2. 2016 je za pet dni izboljšal prejšnji rekord, ki ga je postavil Tom Davies.

Na poti je doživljal številne vzpone in padce, a nikoli ni odnehal. Ustavila ga nista niti tifus, ki ga je staknil na poti, niti resnejša poškodba obraza. Tri mesece pred štartom je namreč padel s kolesom in dobil 22 šivov na obrazu, zaradi česar je na večini fotografij in posnetkov po obrazu namazan z zaščitno kremo.

Več o tem si lahko preberete v obsežnem intervjuju z naslovom Tomaž Humar, fant, ki je odrastel prej kot vrstniki.

Humar je v 209 dneh (od avgusta 2016 do februarja 2017) s kolesom prevozil skoraj 29 tisoč kilometrov, na dan jih je v povprečju naštel 140.  Pot ga je vodila čez Evropo, Afriko, Severno Ameriko, Avstralijo, Novo Zelandijo in Azijo. | Foto: Humar je v 209 dneh (od avgusta 2016 do februarja 2017) s kolesom prevozil skoraj 29 tisoč kilometrov, na dan jih je v povprečju naštel 140. Pot ga je vodila čez Evropo, Afriko, Severno Ameriko, Avstralijo, Novo Zelandijo in Azijo.

Humar, ki priznava, da je kilometre premagoval bolj z glavo kot z nogami, je na kolesu preživel 209 dni. Na dan je v povprečju prekolesaril 140 kilometrov, skupaj skoraj 29 tisoč kilometrov. Pot ga je vodila čez Evropo, Afriko, Severno Ameriko, Avstralijo, Novo Zelandijo in Azijo.

Humar je o iniciacijskem potovanju s kolesom okrog sveta napisal knjigo z naslovom Svet ni meja. Osrednji potopisni del s fotografijami (vse je njegovo delo) se konča z 209. stranjo, kar je enako številu dni, ki jih je mladi Kamničan preživel na poti.

Z mladeničem, ki v marsičem spominja na svojega pokojnega očeta (značajsko, nanj spominja tudi gestikulacija), smo se pogovarjali o epilogu kolesarske dogodivščine, ki ji brez pretiravanja lahko pripnemo veliko začetnico. Kliknite za ogled videa.

Tomaž Humar bo gost v oddaji Planet Zvezde, ki jo lahko spremljate v soboto ob 22.40.

Tomaž Humar | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv Zanimivosti s poti:

• Humar je med kolesarjenjem okrog sveta prenočeval v od 130 do 150 domovih, v več kot polovici primerov prek Couchsurfinga.

• V vsakem domu, kjer je prespal, je živela najmanj ena oseba in največ osem oseb, kar pomeni, da jih je samo na ta način srečal najmanj tisoč. Interakcij z ljudmi je bilo še veliko več

.• Obiskal je več kot 2.600 mest, od tega 30 večmilijonskih.

• Na dan je v povprečju premagal 800 metrov vzpona, vsega skupaj kar 184 tisoč.

 

Ne spreglejte