Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
12.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tomaž Humar

Torek, 1. 3. 2016, 12.23

6 let, 6 mesecev

Tomažu Humarju uspel izjemen podvig: postal je najmlajši človek, ki je prekolesaril svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
19-letni Kamničan Tomaž Humar je v 209 dneh prekolesaril 28.968 kilometrov okrog zemeljske oble in tako postal najmlajši človek na svetu, ki mu je uspel tak podvig.

Tomaž Humar, sin legendarnega alpinista z enakim imenom, se je kolesarskega potovanja okrog sveta, na katerem je želel postaviti starostni rekord, lotil avgusta lani, priprave pa so trajale precej dlje.

Humar bi se do ciljne točke – Debrecena na Madžarskem, kjer je tudi štartal – za izboljšanje trenutnega rekorda moral vrniti do 4. marca 2016, a mu je to uspelo že prej, 28. februarja 2016.

Z 19 leti in 309 dnevi je tako postal najmlajši človek, ki je prekolesaril svet, in s tem prekašal dozdajšnjega rekorderja Toma Daviesa, ki je zemeljsko oblo prekolesaril z 19 leti in 314 dnevi.

Humar, ki so ga pred dnevi v Kamniku za dosežek nagradili s posebnim priznanjem, je s kolesom Trek fx 7.4 in 35-litrski nahrbtnikom na ramenih, v 209 dneh prepotoval:

- Evropo, - Afriko, - Severno Ameriko, - Avstralijo, - Novo Zelandijo in - Azijo.

28.968 kilometrov kilometrov na kolesu in 40.075 skupaj z ostalimi prevoznimi sredstvi.

Svoje vtise je dnevno objavljal na svoji spletni strani www.tomazhumarbike.com, ki sta mu jo pomagala urejati sestra Urša – imenuje jo tudi desna roka in klic v sili – ter prijatelj.

DAY 209.I made it! 28.968 kilometers - 209 daysIt was exciting, challenging and fun. Psychically and mentally hard,...

Posted by Tomaž Humar on Sunday, February 28, 2016

Padec in finančna podhranjenost

19-letni Kamničan se je na kolesarsko popotovanje okoli zemeljske oble podal 3. avgusta lani. Ni mu šlo tako, kot si je sprva zamislil. Poldrugi mesec pred predvidenim odhodom je nesrečno padel in si pri tem poškodoval obraz. Dobil je 20 šivov, ki jih je na poti ščitil z debelo plastjo zaščitne kreme, in priporočilo zdravnikov, naj ne pretirava s telesnimi aktivnostmi, zraven pa opravljal še maturitetne obveznosti, s katerimi je sklenil srednješolsko izobraževanje, in se pripravljal na kolesarski podvig.

Skušal si je poiskati tudi sponzorje, a je bil pri tem dokaj neuspešen, - ničodstotno, kot je zapisal na družbenih omrežjih -, kar pa ga je samo dodatno utrdilo v veri, da se lahko stoodstotno zanese samo nase, zato pomoči donatorjev pozneje niti ni več iskal.

DAY 196.Reached Mumbai! Huge city with insane traffic and unreal pollution.LEG 6 - India is almost done, so in three...

Posted by Tomaž Humar on Monday, February 15, 2016

Prepreke je razumel kot preizkus

Po vseh zapletih bi si marsikdo rekel, da mu pot očitno ni usojena, Humar pa si je to razlagal drugače."Najlažje bi bilo reči, da mi ni usojeno, in se smiliti samemu sebi ter vse življenje s prstom kazati na nekaj ali nekoga kot razlog za osebni neuspeh. Sam sem to dojel kot preizkus, kako močno si tega želim. Očitno dovolj!" je za Sportal povedal med potovanjem.

Poudaril je, da za takšen projekt ne smeš imeti pomislekov, pač pa neomajno vero in nekaj sreče. "Za ta projekt sem na kocko postavil vse, kar sem imel, in zdaj lahko rečem, da sem vesel, da se nisem predal ob prvi oviri."

Ne spreglejte