Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2016,
17.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Natisni članek

letalska nesreča Chapecoense top 10

Četrtek, 1. 12. 2016, 17.57

6 let, 7 mesecev

Top 10

To so najhujše letalske tragedije, ki so pretresle športni svet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,88

Foto: Reuters

Letalska nesreča v Kolumbiji, v kateri so življenja izgubili nogometaši brazilskega Chapeoenseja, na žalost še zdaleč ni edina, ki je pretresla športni svet. Kakšne vse tragedije so se še zgodile do zdaj?

Ameriška reprezentanca umetnostnih drsalcev leta 1961

Februarja 1961 je reprezentanca umetnostnih drsalcev ZDA potovala na svetovno prvenstvo v Pragi. Na poti do prizorišča tekmovanja je letalo strmoglavilo v bližini Bruslja in eksplodiralo. Nesreče ni preživel nihče od 72 potnikov, ki so bili na krovu, razen psa, ki je potoval s prtljago.

Še danes ni jasno, zakaj je do nesreče prišlo.

Po tej tragediji so svetovno prvenstvo tistega leta odpovedali. 

Nogometaši Zambije leta 1993

27. aprila leta 1993 je letalo, na katerem so bili nogometaši zambijske reprezentance, ki so potovali na tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo proti Senegalu, strmoglavilo v Atlantski ocean. Umrlo je vseh 30 potnikov. Za nesrečo naj bi bil kriv pilot, ki je ugasnil napačen motor.

Nogometaši Manchester Uniteda leta 1958

6. februarja leta 1958 je, potem ko so se vračali s tekme proti Crveni zvezdi v Beogradu, umrlo osem nogometašev Manchester Uniteda, ki je takrat veljal za enega najboljših klubov v Evropi. V nesreči v Münchnu je umrlo 23 od 44 potnikov. Na letalu je bil tudi takrat 20-letni Bobby Charlton, ki je nesrečo preživel in pozneje postal eden izmed najboljših angleških nogometašev vseh časov.

Portoriške odbojkarice leta 1970

15. februarja leta 1970 se je reprezentanca odbojkaric Portorika vračala iz Dominikanske republike, kjer je odigrala prijateljsko tekmo. Na poti domov je, malo za tem, ko je vzletelo z letališča v Santo Domingu, letalo strmoglavilo v Karibsko morje ob obali v Dominikanski republiki. Umrlo je 102 potnikov in članov posadke, med njimi tudi 12 članic ženske odbojkarske reprezentance Portorika.

Hokejisti ruske Lokomotive leta 2011

7. septembra leta 2011 je 36 od 37 članov članov hokejske ekipe Lokomotiv je umrlo, potem ko je njihovo letalo, ki je bilo na poti v Minsk, v zraku zajel ogenj in je strmoglavilo v reko Volga. Reševalci so rešili enega igralca, Aleksandra Galimova, ki je umrl nekaj dni pozneje zaradi hudih opeklin, ter enega od osmih članov posadke. Letalo Yak-42 je imelo dolgo zgodovino nesreč in tehničnih okvar.

Prizorišče tragične nesreče ruskih hokejistov leta 2011 | Foto: Reuters Prizorišče tragične nesreče ruskih hokejistov leta 2011 Foto: Reuters

Ameriški boksarji leta 1980

14. marca leta 1980 je svet amaterskega boksa šokirala novica o letalski nesreči reprezentance ZDA, ki je iz New Yorka v Varšavo potovala na tekmovanje v času priprav na kvalifikacijske za olimpijske igre, ki so bile pred njimi.

Pri pristajanju je letalo nepričakovano strmoglavilo in življenje je izgubilo kar 87 ljudi. Med njimi tudi 14 mladih ameriških boksarjev. 

 | Foto:

Ragbijisti leta 1972 v Urugvaju

16. oktobra leta 1972 se je urugvajsko vojaško letalo Fairchild F-227 zaletelo v goro v Andih. Na njem je bila ekipa ragbija Old Christians. Od 42 potnikov jih je nesrečo preživelo 16. Te so rešili več kot dva meseca pozneje, 21. decembra. Da so preživeli 72 dni v skrajnih razmerah, so jedli dele teles umrlih soigralcev. O tej zgodbi so pozneje posneli tudi film, ki je bil postal uspešnica.

Italijanska plavalna reprezentanca leta 1966

29. januarja leta 1966 je zaradi neuspelega pristanka v močnem vetru letalo Lufthansa zadelo pristajalno stezo v Bremnu in v trenutku eksplodiralo. Na njem je bilo 42 potnikov, med njimi sedem članov italijanske olimpijske plavalne reprezentance.

 | Foto:

Perujski nogometaši leta 1987

13. decembra leta 1987 je letalo Fokker 27 v lasti perujske mornarice za čarterski let najel nogometni klub Alianza Lima. Deset kilometrov pred letališčem je letalo padlo v morje, pri tem pa je umrlo 54 ljudi. Preživel je le pilot letala. Ekipa Alianza je bila v tistem času vodilna v domačem prvenstvu.

Nogometaši Torina leta 1949

9. maja 1949 je v obzidje bazilike Superga na obronkih Torina trčilo letalo Fiat G-212, na katerem so bili nogometaši Torina, takrat najboljšega italijanskega kluba, ki je osvojil štiri naslove italijanskega prvaka in bil tudi v času nesreče najboljši v državi.

Umrlo je 42 oseb, med njimi 18 članov ekipe, funkcionarji kluba, novinarji in člani posadke.

Ne spreglejte