Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
9.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

Natisni članek

nesreča nesreča letalo Chapecoense

Torek, 29. 11. 2016, 9.50

6 let, 6 mesecev

Letalska nesreča v Kolumbiji

Strmoglavilo letalo s člani brazilskega nogometnega kluba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,98

V Kolumbiji je strmoglavilo letalo z 77 osebami na krovu. Med njimi so bili tudi člani brazilskega nogometnega kluba Chapecoense. V nesreči je življenje izgubilo 71 ljudi, 6 pa je ranjenih, poročajo argentinski mediji. Našli so že tudi črni skrinjici. 

Letalo british aerospace 146 venezuelske letalske družbe Lamia je vzletelo z brazilskega letališča Guarulhos v Sao Paulu, po postanku v Boliviji pa pot nadaljevalo v kolumbijsko mesto Medellin. 

Kontrola poletov je stik z letalom izgubila pri gori El Gordo blizu kraja La Union nekaj minut pred polnočjo po tamkajšnjem času. Na omenjenem območju so se v zadnjih urah pojavljale nevihte, zaradi katerih so predvidoma nastajale turbulence. Reševalci lahko zato na kraj nesreče pridejo le po kopnem.

Sprva so iz Kolumbije poročali o šestih preživelih in 75 mrtvih, a so oblasti pozneje ugotovile, da na letalu ni bilo 81 potnikov, temveč 77. Štiri osebe, ki so bile na seznamu potnikov, se nanj niso vkrcale. Med temi je bil tudi župan brazilskega mesta Chapeco, od koder je bil omenjeni nogometni klub.

Našli črni skrinjici 

Guverner departmaja Antioquia na severozahodu Kolumbije Luis Perez Gutierrez je sporočil, da so reševalci našli obe črni skrinjici, na katerih so posnetki iz pilotske kabine in podatki o letu. Najdbo skrinjic so potrdili tudi na kolumbijski agenciji za civilno letalstvo. Koliko časa bodo potrebovali za analizo vsebine obeh skrinjic, oblasti še niso mogle povedati.

Brazilski nogometaši so bili na poti na prvo tekmo finala južnoameriškega nogometnega pokala z ekipo Atletico Nacional iz Medellina.

Še nikoli brazilski prvaki, prvič v velikem finalu

Nogometaši Chapecoenseja so prvič v najvišjem klubskem razredu v Braziliji nastopili leta 2014.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Nogometaši Chapecoenseja so prvič v najvišjem klubskem razredu v Braziliji nastopili leta 2014. Foto: Guliverimage/Getty Images Chapecoense je brazilski prvoligaški klub. Prihaja iz mesta Chapeco v zvezni državi Santa Catarina, ki se ponaša z najboljšim življenjskim standardom v Braziliji. Klub so ustanovili leta 1973, tri leta pozneje pa so zgradili štadion Arena Conda, ki sprejme okrog 22 tisoč gledalcev.

Chapecoense si je leta 2014 prvič v klubski zgodovini zagotovil preboj med najboljše brazilske klube. V tej sezoni po 37 krogih zaseda deveto mesto. Brazilsko prvenstvo bi morali nogometaši končati v nedeljo, ko jih po urniku čaka dvoboj z moštvom Atletico Mineiro. Trener je 51-letni Brazilec Caio Junior.

V polfinalu izločili San Lorenzo iz Argentine

Navijači Chapecoenseja so dočakali najbolj žalosten dan v zgodovini kluba. | Foto: Guliverimage/Getty Images Navijači Chapecoenseja so dočakali najbolj žalosten dan v zgodovini kluba. Foto: Guliverimage/Getty Images Južnoameriški nogometni pokal (Copa Sudamericana) ni na enaki kakovostni ravni kot veliko bolj znan Copa Libertadores. Med njima vlada podobno razmerje kot v Evropi med ligo Europa in ligo prvakov. Zmagovalec pokala Copa Sudamericana za nagrado prejme vstopnico za nastop v pokalu Copa Libertadores.

Brazilski klub je bil v tej sezoni zelo uspešen v tem tekmovanju. Izločil je tudi znana argentinska predstavnika Independiente (v osmini finala) in San Lorenzo (v polfinalu), v četrtfinalu pa je bil boljši od kolumbijskega Juniorja. Povratno tekmo finala bi morali po prvotnem scenariju odigrati 7. decembra v Braziliji.

Na krovu je bilo 77 ljudi. Nogometno odpravo Chapecoenseja je sestavljajo 22 igralcev, prav toliko je bilo na letalu tudi brazilskih predstavnikov sedme sile. Pet oseb je nesrečo preživelo. Med njimi so po prvih informacijah 27-letni branilec Chapecoenseja Alan Ruschel ter vratarja Marcos Danilo in Jakson Follmann. Preostala dva preživela sta po poročanju tujih tiskovnih agencij stevardesa in novinar.

Zahvala žene Alana Ruschela, ko je izvedela, da je njen mož preživel nesrečo:

Težave z elektroniko ali pomanjkanje goriva?

Kolumbijska letalska agencija je sporočila, da je letalo najverjetneje strmoglavilo zaradi težav z elektroniko, župan kraja La Ceja Elkin Ospina pa je pred tem dejal, da je letalu, kot vse kaže, zmanjkalo goriva.

Spodnji videoposnetek prikazuje nogometaše brazilske ekipe pred vkrcanjem na usodni polet.

Video: Brightcove.net

Od tragične nesreče Torina do zambijske katastrofe

Letalska nesreča, v kateri so umrli številni nogometaši brazilskega kluba Chapecoense, ni prva na seznamu tovrstnih žalostnih dogodkov.

Z nesrečo na hribu Superga se je končalo zlato obdobje velikega Torina. | Foto: Guliverimage/Getty Images Z nesrečo na hribu Superga se je končalo zlato obdobje velikega Torina. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta 1949 je bila v črno zavita Italija. Nogometaši Torina, ki so bili takrat z naskokom najboljši italijanski klub (prvaki od leta 1946 do 1949), so se v začetku maja vračali s prijateljskega dvoboja na Portugalskem. Letalo je zaradi slabe vidljivosti treščilo v vzpetino Superga. Umrli so vsi nogometaši, ogromno izgubo pa je utrpela tudi izbrana vrsta Italije, saj je v njej igralo kar deset igralcev Torina.

Leta 1958 so se nogometaši Manchester Uniteda vračali z gostovanja pri beograjski Crveni zvezdi. V nesreči, ki se je zgodila na Bavarskem, je umrlo osem nogometašev rdečih vragov. Spadali so v znameniti rod, ki je navduševal v sezoni 1957/58. Vodil jih je trener Matt Busby, ekipe pa se je oprijel vzdevek Busbyjevi mladci.

Po letalski nesreči, v kateri je umrlo osem nogometašev Uniteda, so postavili spominsko ploščo v Münchnu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Po letalski nesreči, v kateri je umrlo osem nogometašev Uniteda, so postavili spominsko ploščo v Münchnu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Leta 1987 se je zgodila velika tragedija v Peruju. Perujski prvoligaški klub Alianza Lima se je vračal z gostovanja v domačem prvenstvu, a na poti v prestolnico je letalo ponoči strmoglavilo v Tihi ocean. Umrlo je vseh 44 potnikov, dogodek pa je preživel le pilot. Skoraj dve desetletji po nesreči (2006) je preiskava pokazala, da je nesrečo zakrivil pilot.

Konec aprila 1993 se je reprezentanca Zambije odpravila na kvalifikacijsko srečanje za SP 1994 v Senegal. Letalo je doživelo nesrečo v bližini Librevilla, prestolnice Gabona, in se potopilo v Atlantskem oceanu. Poznejše preiskave so pokazale, da je nesrečo zakrivil pilot. Umrlo je vseh 18 zambijskih reprezentantov in pet članov strokovnega vodstva.

Ne spreglejte