Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
10. 12. 2012,
8.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Lindsey Vonn

Ponedeljek, 10. 12. 2012, 8.18

8 let

Tina Maze: Proti Lindsey le na snegu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najboljša smučarka svetovnega pokala, ki je v St. Moritzu ustvarila večjo prednost pred tekmicami kot Lindsey Vonn s "hat-trickom" v Lake Louisu, v pogovoru za Sportal o zmagah, sezoni, igricah ...

"Ne ustavljajte me, ker se zabavam," je ob spominu na legendarno glasbeno skupino Queen v zadnjih tednih večkrat dejala, zapisala ali pa kar zapela Tina Maze. Nazadnje v St. Moritzu, po sanjskem koncu tedna, med katerim je še petnajstič v svoji karieri slavila zmago na tekmi svetovnega pokala ter dala smučarski srenji jasno vedeti, da se ob vrnitvi na evropski sneg začenja drugo poglavje njenega boja za smučarsko lovoriko vseh lovorik – veliki kristalni globus. Pogled na skupni seštevek svetovnega pokala razkriva, da ji gre pri uresničevanju tega športno-življenjskega cilja dobro. Kaj dobro, odlično. Po desetih tekmah (koledar jih predvideva še 27) ima namreč ob svojem imenu zapisanih kar 677 točk, prva zasledovalka Maria Höfl-Riesch 443, Lindsey Vonn pa še 414. "Stvari se pomikajo v pravo smer," se s tonom, v katerem sta resnost in neverjetna osredotočenost krepko močnejši od smeha, odličnega rezultatskega niza dotakne 29-letna Črnjanka, ki je bila leta 2010 četrta smučarka svetovnega pokala, leto zatem tretja, v minuli sezoni pa druga. Če se bo na takšen način "zabavala" do konca sezone, se ji torej obeta še zadnji, resda najtežji pomik navzgor. Sezona je sicer še zelo dolga, po drugi strani pa je tudi trend vse čvrstejši.

Sleherni alpski smučar sanja o tem, da bi bil pred vsako tekmo resen in predvsem nadvse realen kandidat za zmago. To je pravzaprav prav ta vloga, v kateri ste se znašli v novi sezoni. Kakšno je kaj ozračje v tej sferi? Dobro, o tem ni dvoma. Dejstvo pa je, da sem dolga leta garala, da bi naposled prišla do tega položaja. Hkrati tudi ni skrivnost, da nisem več ravno najmlajša. Bolj pomembno vprašanje je, koliko tekmovalcev oziroma tekmovalk bi imelo toliko potrpljenja, koliko smučark bi vztrajalo toliko časa. Jaz sem bila dovolj vztrajna, zato sem danes tu, kjer sem. Res pa je, da se je moralo nekaj spremeniti. Leta 2008, ko sem se s svojo ekipo podajala na svoje, sem storila ključno potezo. Če gledam nazaj, bi dejala, da sem tedaj na smučarski ravni na novo zaživela. Takrat je vse skupaj dobilo pravi smisel. Nato sem skupaj s člani svoje ekipe to iz leta v leto nadgrajevala. Rezultate, pri katerih imajo pomembno vlogo tudi izkušnje, vidite zdaj. Odlično se počutim. Dobro se poznam, vem, kje se gibljem, vem, kaj moram storiti. Ob tem pa ne skrivam, da mi je zelo lepo.

Zdi se, da je ključno vprašanje, kako zadržati ta trenutek in ga podaljšati do konca sezone. Imate v rokavu skrit tudi ta odgovor? Dobro delo. Z dobrim delom lahko zadržimo to raven. Podali smo se v ta nori ritem, v katerem niso pomembne le tekme. Lep primer je zadnji teden. Vrnili smo se iz Severne Amerike. Čakali so nas treningi in kar tri tekme, hkrati pa se je bilo treba prilagoditi še na časovno razliko in poiskati ure za počitek. Govorim o iskanju prave poti. Rezultati kažejo, da smo jo našli. V noči s sobote na nedeljo sem se tudi po daljšem času zares dobro naspala. Po novi tekmi in novi zmagi pa bo kot naročen prišel še krajši počitek. Dan ali dva oddiha, nato pa s polno paro naprej.

Štejete zmage, stopničke, točke in švicarske franke ali zgolj uživate? Na tekmovalni dan ni časa za razmišljanje o teh stvareh. Osredotočena sem izključno na svoje smučanje, na svojo izvedbo na progi. Ko stopim v štartno hišico, je pomembno, da ohranjam stik s seboj in skorajda do popolnosti nadzorujem svoje telo. V zadnjem času mi gre prav to dobro od rok. Vem pa, za kakšno tekmovanje gre, zatorej, ko se najde čas, štejem tudi točke. Ne le sama, s svojo ekipo ob kakšni pici, ko imamo malce preveč časa, kramljamo tudi o tem.

Vsekakor pa ste tudi smučarka, ki med nastopi zna uživati. Kakšne užitke prinašajo nove veleslalomske smuči? Mnogi pravijo, da zaradi zdrsov in fizične zahtevnosti precej manjše. Če pa bi gledali vaše smučanje, pa bi kaj hitro ocenili, da je slika obratna. S svojo močjo namreč ohranjate nadzor in iz samih zavojev potegnete toliko več … Da. Na novih smučeh uživam bolj kot na starih. Preprosto, dopuščajo mi smučanje, v katerem sem boljša. Vidi se, da lahko bolj učinkovito izkoriščam svojo moč in druge prednosti pred tekmicami. Morda v St. Moritzu nisem bila tako prepričljiva kot v Söldnu in Aspnu. A bilo je dovolj za zmago.

Dovolj za zmago, s katero ste povečali naskok v skupnem seštevku. V Sloveniji imate že nekaj let smučarsko-zvezdniški status. Zdaj ste se v središču dogajanja znašli tudi v tujini. Na kakšen način sprejemate vlogo dame, okoli katere se vse vrti? Poskušam ostati korektna do vseh okrog mene. Dejstvo pa je, da sem deležna neprimerno večje pozornosti kot v preteklosti. Vse skupaj poskušam, kolikor je to le možno, obrniti sebi v prid. Zabavam se v različnih jezikih. Priznam pa, da je tudi ta zabava utrujajoča. Po tekmah se več časa zadržujem v ciljni areni in na novinarskih konferencah. V enem od predhodnih odgovorov sem govorila o pomembnosti počitka. Naj zgolj ponovim. Tudi zaradi teh stvari je počitek še toliko bolj pomemben.

V tem kontekstu velja vnovič osvetliti tudi iskre med vašim taborom in Lindsey Vonn. Jemljete vse skupaj kot del igre? Zgodilo se je … Morda je za vse skupaj kriv adrenalin. Priznam, mislila sem, da je Lindsey rekla nekaj grdih stvari. Reakcija je bila bliskovita, celotna zgodba se je hitro razširila. Vse skupaj smo si nato znova ogledali. Kot kaže, Vonnova tistih besed ni izrekla. Po eni strani sem se zaradi tega počutila neugodno, bila pa sem vesela, da se ni spustila na tako nizko raven. Sama do Američanke kot smučarke čutim veliko spoštovanje. Le to mora biti vzajemno, ohranjati pa ga je treba še naprej. Z Vonnovo se bova bojevali na snegu, torej na športen način.

Pričakujete še več pripetljajev, ki ne bodo neposredno vezani na tekme? Da. To je šport z veliko adrenalina. Verjetno lahko pričakujemo kakšne provokacije, igrice … Saj se še spominjate, da so nam novembra Američani prepovedali trening smuka v smučarskem središču Copper Mountain? To so pravzaprav igrice, ki jih je najbolj modro ignorirati. Ponavljam, z Vonnovo se bova soočili na smučeh.

Naslednjič že v Val d'Iseru. Tam ste se leta 2009 pravzaprav znašli na pomembni prelomnici svoje kariere. Na svetovno prvenstvo ste pripotovali kot tekmovalka brez kolajne na prvenstvu, olimpijskih igrah ali svetovnem pokalu. Sledila je vsem dobro znana zgodba, ki še kar traja. Ali ob selitvi v glavi še vrnite ta film? Val d'Isere. Hm … Do vašega vprašanja o tem nisem razmišljala. Zdaj pa … Da, Val d'Isere je bil v marsičem odločilen, odločilen za moje novo smučarsko življenje. To je bil trenutek, ko sem lahko sebi in okolici dokazala, da sem iz pravega testa. Velika tekmovanja so bila do takrat zame kot urok. Tam se je začela nadgrajevati moja smučarska in osebna samozavest. Z veseljem se bom podala v Francijo. No, še pred tem me čaka težko pričakovani oddih.

Je torej Val d'Isere pravi oder še za zmago v superveleslalomu? Vsekakor. Nov dan, nova priložnost!

Ne spreglejte