Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
30. 12. 2011,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tim Matavž PSV Eindhoven slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 30. 12. 2011, 11.25

8 let

Tim Matavž: Rad bi zaigral v elitni ligi prvakov

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Najučinkovitejši slovenski napadalec 2011 Tim Matavž bi rad najprej s PSV-jem osvojil naslov prvaka v nizozemskem prvenstvu in pokalu ter v ligi Europa, nato pa se preizkusil tudi v ligi prvakov.

Nekdanji up goriškega nogometa se je v tujino odpravil pri rosnih 18 letih in se presenetljivo kmalu vrnil v strelsko formo, s katero se je tudi poslovil od 1. SNL. Po začetnem dokazovanju in nabiranju izkušenj, Groningen ga je posodil tudi drugoligaškemu klubu Emmen, je postal eden najboljših strelcev nizozemskega prvenstva, v letu 2011 pa ga je v svoje vrste zvabil PSV Eindhoven. Nekdanji evropski prvak in eden največjih nizozemskih klubskih velikanov. Vzporedno z njegovo klubsko kariero je rasla tudi vloga v članski reprezentanci. Leto, polno zadetkov v različnih tekmovanjih, je zaključil z dvema zadetkoma na prijateljski tekmi z ZDA, ter dokazal, da je pred njim še bleščeča prihodnost.

Letos poleti ste iz Groningena prestopili k PSV, ki ima v nizozemskem nogometu bogato zgodovino. Ustanovljen je bil davnega leta 1913. Kar 21-krat je bil nizozemski prvak, leta 1988 je osvojil ligo prvakov, leta 1978 pa pokal UEFA. Drugi najuspešnejši nizozemski klub torej, takoj za slovitim Ajaxom. Imate občutek, da igrate za velik klub? Da je PSV bistveno večji klub kot Groningen, se vidi že po tem, kako je klub organiziran. Bistveno večji je tudi medijski pritisk. PSV se vseskozi bori za prvaka, zato ni čudno, da je pritisk večji, kot je recimo bil v Groningenu. A tako je v nogometu in to je samo dobro. Razlika med Groningenom in Eindhovnom je tudi v tem, da me tukaj ljudje prej prepoznajo in me ustavijo na ulici ter želijo avtogram.

Igrate v klubu, za katerega so nekoč igrale nogometne legende, kot so Ruud Gullit, Ronald Koeman, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben. Vemo, v kakšnih klubih so nadaljevali kariero – v Barceloni, Real Madridu, AC Milanu, Bayernu. Imate podobne ambicije tudi vi? Ja, to so bili vrhunski igralci, ki so nekoč igrali za PSV. Sam imam sicer velike ambicije, a zagovarjam filozofijo, da je potrebno iti korak za korakom in graditi kariero. Najprej se hočem dokazati pri PSV-ju in z njim v nizozemskem prvenstvu in pokalu ter v ligi Europa osvojiti naslov prvaka. In če bo šlo tako, kot mora iti, bom razmišljal, kako naprej. Ne obremenjujem se s tem, kaj bo čez štiri leta, pet, ampak sem povsem osredotočen na PSV.

Vi ste bili za PSV dražji kot leta 1994 Ronaldo. Za slovitega Brazilca je nizozemski klub takrat odštel pet milijonov in pol, za vas sedem milijonov evrov. To veliko pove o tem, koliko vas cenijo in kakšen potencial vidijo v vas ... Čeprav je v svetu huda finančna kriza, je PSV zame odštel nič manj kot sedem milijonov evrov. To pomeni, da me cenijo in da zaupajo vame. To so dokazali tudi s tem, da sem prav kmalu po prestopu dobil priložnost igranja že od prve minute in mesto v udarni enajsterici. In ko vidiš, da ima klub zaupanje vate, hočeš dati od sebe kar največ.

Leta 2011 ste zabili 27 golov v vseh tekmovanjih. To si verjetno niti v sanjah niste predstavljali ... Ta statistika je res super. A sam stremim k temu, da bi bil še boljši in da bom v naslednjem letu zabil še več golov.

Vašemu klubu odlično kaže v prvenstvu, napredovanje pa ste si zagotovili tudi v pokalu in v ligi Europa. Lepa popotnica za drugi del sezone, ko se bo na vseh treh frontah odločalo o prvaku … Na začetku sezone 2011/2012 je imel PSV velik zaostanek za vodilnim AZ Alkmaarjem, a smo sedaj ta primanjkljaj zmanjšali na pičlo točko. To je super. Napredovali smo tudi v ligi Europa in to brez poraza. V pokalu pa smo izločili branilca naslova Twente in šli naprej. Za zdaj nam kaže super in upam, da bomo v novem letu še boljši. Ker igramo na treh frontah, imamo veliko tekem. A vsi veliki klubi imajo veliko tekem in morajo zmeraj biti v vrhunski formi.

Je po treh letih suše spet prišel čas za PSV za naslov nizozemskega prvaka? Kateri bodo glavni tekmeci, zadnji trije prvaki – Ajax , Twente, AZ Alkmaar ...? Ti trije klubi so zagotovo naši največji tekmeci za naslov nizozemskega prvaka. Mi bomo naredili vse, da vrnemo naslov v Eindhoven.

Če bi vam uspelo osvojiti naslov, bi imeli tudi zagotovljeno mesto v ligi prvakov 2012/2013. To pa je že neka druga dimenzija klubskega nogometa. Za vas pa bi to bila nova izkušnja, saj bi prvič v karieri zaigrali med evropsko elito. To bi bilo super. V ligi prvakov igrajo vsi največji evropski klubi in vsi največji igralci. Lepo bi bilo videti, da bi igrali proti njim, da vidiš, kje si. Letos je recimo Ajax igral proti Real Madridu. Sam bi bil zagotovo zelo motiviran, če bi lahko zaigral proti velikanom, kot so Real Madrid, Barcelona, Chelsea. Takšno priložnost bi skušal do popolnosti izkoristiti za dokazovanje.

Kdo je vaš favorit v ligi prvakov v sezoni 2011/2012? Moja favorita za naslov prvaka v elitni ligi prvakov sta Barcelona in Real Madrid. Kluba imata zelo dobri ekipi, zato verjamem, da bo eden izmed njiju na koncu evropski klubski prvak.

Z letošnjim letom ima Slovenija novega selektorja. Kako bi ocenili Slavišo Stojanovića? Imamo z njim realne možnosti, da se uvrstimo na SP 2014? Prvi teden, ko smo bili skupaj, je bilo vse v najlepšem redu. Kot oseba je Slaviša super. Verjamem, da se lahko z njim uvrstimo na svetovno prvenstvo 2014, ki ga bo gostila Brazilija. Na prijateljski tekmi z ZDA, ko je Stojanović debitiral v reprezentanci, ste bili v začetni enajsterici in zabili dva gola. Je to znak, da boste igrali glavno vlogo v napadu od prve minute? Svojo kakovost bom moral nenehno dokazovati s svojimi igrami v klubu. Na vsaki reprezentančni tekmi je na igrišču enajst igralcev in vsi moramo dati vse od sebe. In če bomo vsi to storili, se lahko nadejamo dobrega rezultata.

Za koga boste navijali na evropskem prvenstvu 2012? Za Nizozemsko? Na EP bom zagotovo navijal za Nizozemsko, ker igram v nizozemski ligi in ker osebno poznam kar nekaj nizozemskih reprezentantov.

Kdo je vaš favorit za naslov evropskega prvaka? Španci imajo zmeraj dobro ekipo. Tudi Nizozemci in Nemci so blizu.

Kako spremljate slovenski nogomet? Prek bratranca Etiena Velikonje? Lahko Maribor že proglasimo za prvaka? Dogajanje v slovenskem nogometu spremljam predvsem zaradi Etija. Škoda, ker ne igra veliko. Upam, da se bo to spremenilo v prihodnosti. Čeprav v nogometu nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, je Maribor praktično že prvak, saj ima velikansko prednost. Zgoditi bi se moral res velik čudež, da bi kdo Mariboru speljal naslov prvaka.

Ne spreglejte