Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
15.42

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

16

Natisni članek

Andrej Štremfelj

Sreda, 26. 9. 2018, 15.42

5 let, 6 mesecev

Andreju Štremflju zlati cepin za življenjsko delo

Stoječe ovacije za slovenskega alpinista, ganljiva zahvala Bogu in ženi Mariji #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

16

Andrej in Marija Štremfelj | Zakonca Andrej in Marija Štremfelj - prvi zakonski par, ki se je skupaj povzpel na najvišji vrh sveta, Mount Everest, Štremfelj pa je prvi človek z zlatim cepinom za vrhunski vzpon in življenjsko delo. | Foto Klemen Korenjak

Zakonca Andrej in Marija Štremfelj - prvi zakonski par, ki se je skupaj povzpel na najvišji vrh sveta, Mount Everest, Štremfelj pa je prvi človek z zlatim cepinom za vrhunski vzpon in življenjsko delo.

Foto: Klemen Korenjak

Alpinist, gorski vodnik, profesor športne vzgoje, oče, mož, čebelar (in še bi lahko naštevali) Andrej Štremfelj je prejšnji konec tedna na gorniškem festivalu Ladek na Poljskem prejel zlati cepin za življenjsko delo, najbolj prestižno alpinistično priznanje. V ganljivem govoru se je zahvalil tudi Bogu in ženi Mariji. "Polovica nagrade je njene," je dejal Štremfelj, ki je svojo življenjsko sopotnico, s katero sta se vpisala v zgodovino (in Guinnessovo knjigo rekordov) spoznal pred 40 leti.

Alpinist Andrej Štremfelj se je v alpinistično zgodovino vpisal že večkrat. 13. maja 1979 sta se skupaj z legendarnim Nejcem Zaplotnikom kot prva Slovenca in hkrati prva Jugoslovana povzpela na vrh Everesta, 11 let pozneje pa je na najvišji vrh sveta stopil skupaj z ženo Marijo Štremfelj. To je bil prvi vzpon zakonskega para na streho sveta in tudi razlog za vpis njunih imen v Guinnessovo knjigo rekordov.

Zakonca Štremfelj sta se o svoji izkušnji z Everesta razgovorila tudi za Sportal. Intervju lahko preberete na spodnji povezavi.

Andrej Marija Štremfelj
Sportal Četrt stoletja, odkar sta se Marija in Andrej Štremfelj zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov

Prvi z zlatim alpinističnim dvojčkom

Zdaj je Štremfelj postal še prvi človek, ki je postal lastnik zlatega cepina za življenjsko delo in za vrhunski vzpon. Leta 1992 je zlati cepin (sploh prvi v zgodovini podeljevanja te nagrade) skupaj z Markom Prezljem prejel za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge.

Andrej Štremfelj | Foto: Anna Migda Foto: Anna Migda

Prestižno nagrado je prejel iz rok Luke Lindiča

"Poljaki so res naredili velik dogodek, odlično smo se počutili. Na Poljskem ima alpinizem močno tradicijo, prišli so ljudje iz vse Poljske in od drugod, dvorana je bila nabito polna. Že na predavanju je bilo noro vzdušje, še nikoli nisem predaval pred toliko ljudmi," je Štremfelj ob prejemu nagrade, ki je namenjena alpinistom, ki navdihujejo prihodnje generacije, povedal za PZS.

"Ker je Jeff Lowe (lanski dobitnik zlatega cepina, op. a.) umrl, so morali prekiniti tradicijo, da zlati cepin podeli zadnji prejemnik te nagrade, in so se domislili, da ga podeli predstavnik mlajše generacije, ki mu je prejemnik vzor. Odločili so se za Luko Lindiča in sem res vesel, da sem ga dobil iz njegovih rok, saj je dostojen naslednik."

Zahvalil se je Bogu in Mariji

V govoru, ki si ga lahko ogledate na Facebook povezavi (od 1:13:00 naprej) se je najprej zahvalil Bogu ("Brez njega me danes ne bi bilo tukaj."), podeljevalcem zlatega cepina, staršem, ki so ga vedno, čeprav potihoma podpirali, Planinski zvezi Slovenije, ki mu je pomagala finančno, saj sam ne mara zbirati denarja, ta pa je za dobre dosežke še kako potreben, in nazadnje, a najbolj še ženi Mariji. "Največja zahvala gre lepi gospe, ki mi jo je Bog dal pred 40 leti, moji ženi Mariji. Zaslužna je vsaj za polovico zlatega cepina."

Na vrhu osmih osemtisočakov

Andrej Štremfelj leta 1991 v steni Kangčendzenge. Za vzpon sta z Markom Prezljem prejela prvi podeljeni zlati cepin.  | Foto: Marko Prezelj Andrej Štremfelj leta 1991 v steni Kangčendzenge. Za vzpon sta z Markom Prezljem prejela prvi podeljeni zlati cepin. Foto: Marko Prezelj Enainšestdesetletni Štremfelj, sicer dolgoletni član Planinskega društva Kranj in profesor športne vzgoje, se je poleg Everesta povzpel še na sedem drugih osemtisočakov: Gašerbrum I in II, Broad Peak, Šišo Pangmo, južni vrh Kangčendzenge, Čo Oju in Daulagiri.

Zgled mlajšim generacijam

Štremfelj je priznal, da mu priznanje strokovne javnosti veliko pomeni. "Med letošnjimi dobitniki zlatega cepina za dosežke sta tudi Japonca, eden mi je pokazal fotografijo z nama z Marijo leta 2001 na Japonskem. Takrat je kar požiral slike z najinih odprav in si zaželel, da bi šel v Himalajo, kjer prej še ni bil.

Morda sem koga navdihnil za to dejavnost še bolj, kot bi ga sicer, in ta dogodek mi je dal vedeti, da je dobro, da s svojim zgledom navdušuješ za stvar, ki se ti zdi vredna, da jo človek dela," je pojasnil za PZS.

"V hribih ni nič zlaganega, zlagani so edino ljudje"

Alpinizem, ki mu je vdan že 46 let, ga je naučil marsičesa. Tudi tega, da se je treba za vsako stvar potruditi. "Tudi če je vsakič težko, če misliš, da ne bo šlo, je treba vztrajati, tako kot je treba vztrajati tudi v življenju."

Spoznal je tudi, da v hribih ni nič zlaganega, zlagani so edino ljudje. "Hribi so stvarstvo, ki te nauči, da v življenju največ veljata poštenost in odkritost do sebe in drugih. To tudi v svoji službi vedno poudarjam učencem - da je resnica tista, ki osvobaja, prej, kot jo poveš oziroma se soočiš z njo, lažje živiš."

Letošnji dobitniki zlatega cepina:

- Čeha Zdeněk Hák in Marek Holeček za vzpon v jugozahodni steni Gašerbruma I,
- Japonca Kazuja Hiraide in Kenro Nakajima za vzpon na Shispare, sedemtisočak v Karakorumu in
- francoska naveza Frédéric Degoulet, Benjamin Guigonnet in Hélias Millerioux za vzpon v severozahodni steni Nuptseja.

Posebni omembi:

- Američani Chantel Astorga, Anne Gilbert Chase in Jason Thompson za vzpon na Nilkanth, najvišji vrh v indijski Himalaji, in
- Alex Honnold za izjemni prispevek k skalnemu plezanju s solo vzponom v smeri Freerider v El Capitanu.

 

Slovenski alpinisti so v 26-letni zgodovini podeljevanja prejeli že osem zlatih cepinov:

 

Leta 1992 - Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m).

Leta 1997 - Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu.

Leta 2007 - Marko Prezelj in Boris Lorenčič za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m).

Prav tako leta 2007 - zlati cepin po mnenju občinstva za Pavla Kozjeka za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La.

Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič.

Leta 2015 za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji zlati cepin prejmejo Aleš Česen, Luka Lindič in Marko Prezelj.

Leta 2016 - Urban Novak in Marko Prezelj, skupaj z Američanom Haydnom Kennedyjem in Francozom Manujem Pellissierjem prejmejo zlati cepin za prvenstveno smer na Cerro Kishtwar (6173 m) v Indiji.

Leta 2018 - Andrej Štremfelj prejme zlati cepin za življenjsko delo.
 

 

Ne spreglejte