Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 7. 2015,
21.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lefkas Tržič ples

Sobota, 4. 7. 2015, 21.40

8 let

Slovenka, ki tekoče govori grško in živi na rajskem otoku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
29-letna Tržičanka Melanija Kogoj je nekdanja vrhunska plesalka rokenrola, ki se je pred štirimi leti ustalila na grškem otoku Lefkas. Kako tam občutijo grško krizo in kakšna je grška mentaliteta?

Kako grško krizo in z njo finančno nestabilnost občutite na Lefkasu oziroma, če jo je sploh zaznati? Pri nas krize skoraj ni čutiti, ne moremo se primerjati s paniko, ki vlada v Atenah, verjetno pa tudi v Solunu. Trgovske police so dobro založene, ljudje ne hodijo panično nakupovati. Na prvi pogled je vse videti povsem običajno. Kavarne so polne, trgovine obiskane tako kot vedno, nekaj gneče je sicer opaziti pred bankami, a nič drastičnega. Upokojenci lahko dvignejo po 120 evrov, tujci pa menda na bankomatih lahko dvigujejo normalno, brez omejitev.

Kakšno je splošno mnenje pred današnjim referendumom (uvodni del pogovora je potekal včeraj – op. a.) Težko rečem, precej zmede je glede referendumskega vprašanja. Ljudje sploh ne vejo, kaj naj obkrožijo. Mislim, da jim je vse, kar se dogaja v povezavi z vprašanjem vračanja grškega posojila vzelo ogromno volje. Zanima me, kakšna sploh bo udeležba.

Vi volilne pravice nimate? Ne.

Mediji poročajo tudi o tem, da so na nekaterih grških otokih že znižali cene, da bi vsaj s tem privabili turiste. Tudi na Lefkasu? Ne, tukaj cene ostajajo nespremenjene, nobene panike ni čutiti. Mislim, da so mediji imeli kar precej prstov pri ustvarjanju panike. Za zdaj je vse normalno, morda pa bo že čez teden dni drugače. Kdo ve.

Za primerjavo, koliko je treba na Lefkasu odšteti za kavo z mlekom, ki v Ljubljani stane okrog evra in pol? Odvisno, okrog dveh evrov, do dveh evrov in pol.

Torej več kot pri nas. Da, življenje na Lefkasu je v vseh pogledih dražje kot v Sloveniji.

Kako dolgo že živite na tem otoku? Pred osmimi leti sem začela prihajati sem kot predstavnica turistične agencije Globtour. Poletja sem preživljala na otoku, preostali del leta pa v Sloveniji. No, zadnja štiri leta tukaj živim in vodim svojo plesno šolo.

Se pravi, da vaša plesna žilica, ki jo poznamo še iz časa vaše kariere v rokenrolu (Melanija je bila v paru z Juretom Markičem večkratna zmagovalka tekem svetovnega pokala in državna prvakinja v akrobatskem rokenrolu ter peta na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2001 – op. a.), še vedno živi? (smeh – op. a.) Še vedno, ples je zdaj moja služba. Plesati učim otroke in odrasle, zraven vodim aerobiko, zumbo, intervalno vadbo in vadbo na TRX trakovih. Enkrat v prihodnosti bi si želela vzgojiti tudi plesni par v rokenrolu. Zavedam pa se, da bo to precej težko.

Starši so namreč tukaj precej zaščitniški do svojih otrok in težko si predstavljam, da bi jih pustili, da v rosnih letih potujejo na tekme svetovnega pokala po Evropi in svetu, tako kot sva to počela midva z Juretom. Zanimivo je, da tukajšnji otroci v prvem razredu osnovne šole na ekskurzije odhajajo v družbi svojih staršev, oziroma vsaj enega izmed njih.

Kako je sicer na Lefkasu s športnim udejstvovanjem domačinov? V Sloveniji vsi tečejo in kolesarijo, kako je tam? Na tem področju se je kar precej spremenilo. Pred osmimi leti nisi videl žive duše, da bi se zvečer ukvarjala s tekom ali se odpravila na sprehod, no, danes pa vsi migajo. Na tem področju je precejšen napredek.

Takole na daleč in na podlagi fotografij, ki nam jih na ključno besedo Lefkada servira Google, se zdi življenje tam idealno. Pa vendar, kaj bi izpostavili kot slabo stran življenja v Grčiji? Brez dvoma to, da so stvari precej neurejene. S tem mislim na državno upravo – uradne ure so v uradih le do 13.30, popoldne seveda ne delajo -, zdravstvo in podobno. Se mi zdi, da so na nivoju Slovenije pred več kot 20 leti. Verjetno je to stvar mentalitete. Vse je bolj kot ne brez nadzora.

Po drugi strani pa je ironija v tem, da je prav to čar Grčije. Da domačini razmišljajo v stilu: Življenje je lepo in Saj bo. Če ne danes pa jutri. No, zdaj pa se vidi, kje smo.

Pa pozitivno plat? To, da življenje na Lefkasu ni tako stresno, kot je v Sloveniji, kjer smo povsem prevzeli evropski način življenja. To pomeni, da ljudje vse dneve garajo, zelo malo ljudi pa si vzame čas za druženje. Tega pa je v Grčiji v izobilju. Tu je res raj na zemlji.

Kako so vas sprejeli domačini? Na prvi pogled verjetno ne izstopate prav dosti. S tem nisem imela nobenih težav in prav nikoli nisem imela občutka, da sem na Lefkasu tujka. Morda mi pri tem pomaga tudi to, da tekoče govorim grško in to domačini zelo spoštujejo. Na Lefkasu na primer živi veliko Angležev, ki tudi po desetih letih življenja na tem otoku, še vedno ne znajo grško.

Kako ste se naučili jezika? Sproti. Iz dneva v dan. Ogromno sem se naučila v hotelu, kjer sem delala na recepciji in v baru, nekaj iz knjig in turističnih slovarjev, precej pa tudi iz plesne šole. Govorim lokalni dialekt, zato nekateri težko verjamejo, da prihajam od drugod.

Kako bi opisali Grke in njihovo mentaliteto? Grki so izredno ponosni ljudje. V njihovih očeh ni boljše države, kot je Grčija. Vse kar je v Grčiji, je bolje kot drugje. Zelo težko jih spraviš iz njihove domovine. Glede tega so zelo zaprti in druge države jih v resnici niti ne zanimajo. Živijo tam, kjer so prepričani, da je zanje najbolje.

Se življenje na Lefkasu poleti in življenje pozimi razlikuje kot dan in noč? Absolutno. Pozimi je tukaj res ogromno zatišje. Večina hotelov, barov, restavracij in tavern je zaprtih. Že na sosednjem Krfu je tudi zunaj sezone precej bolj živahno. No, zato mi toliko bolj ustreza, da delam celo neturistično sezono, ko je pač takrat čas za delo, in da sem lahko poleti prosta.

Zanimivo je tudi to, da se pozimi z Lefkasa veliko domačinov umakne na celino, si tam poišče delo ali počaka na konec zatišja, zato je tukaj pozimi res malo prebivalcev.

Kako je z versko usmeritvijo na Lefkasu? Večina prebivalstva je pravoslavne vere in vera jim ogromno pomeni. To v praksi pomeni, da je praznovanje verskih praznikov prioriteta in se godove praznuje bolj razkošno kot rojstne dneve.

Kakšni turisti prihajajo k vam? Tudi to se je z leti precej spremenilo. Pred osmimi leti so bili to večinoma Nizozemci, Angleži in Skandinavci, zadnja štiri leta pa je vedno več Srbov, zadnji dve leti tudi Romunov.

Nekoliko skrb zbujajoče je, da so Srbi na otok začeli množično prihajati na absolventske izlete, tako kot denimo Slovenci hodimo na Kreto in na Ios, kar pa domačinom preveč ne ustreza.

Imate sicer v načrtu, da na Lefkasu ostanete za vedno? Trenutno da, nikoli pa ne veš, kaj ti prinese življenje. Ustrezajo mi mediteranska klima in ljudje, pa tudi partner je od tu.

Ne spreglejte