Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2015,
13.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Everest

Četrtek, 24. 9. 2015, 13.00

5 let, 5 mesecev

"Še nekaj dni in boš do konca življenja človek, ki je prišel na vrh Everesta"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tragično sosledje dogodkov, ki je leta 1996 na Everestu terjalo osem življenj, je našlo svojo pot na film. Sinočnje predpremiere v Cineplexxu so se udeležili tudi znani obrazi iz sveta himalajizma.

Ob spremljanju filmov o velikih, žal tudi tragičnih, dogodkih iz naše zgodovine se večkrat zgodi, da se vprašamo, ali je film avtentičen ali je le obrtniško izvrstno narejen in dobro trka tudi na čustveno noto.

Podobno vprašanje se je marsikomu porodilo tudi ob včerajšnjem ogledu filma Everest, ki ohranja spomin na komercialno odpravo iz leta 1996, v kateri je v enem največjih viharjev, ki se je kadarkoli razbesnel nad tem delom sveta, umrlo osem ljudi in odprlo vprašanje o smiselnosti komercialnih odprav.

Avtetičnost

Viki Grošelj, eden največjih poznavalcev himalajizma, ki je tudi sam že stal na strehi sveta in je bil med častnimi gosti sinočnje predpremiere, je potrdil: film je avtentičen.

Enako meni tudi Marija Štremfelj, kranjska alpinistka, ki se je pred 25 leti skupaj z možem Andrejem, ta je že leta 1979 skupaj z Nejcem Zaplotnikom kot prvi Slovenec, takrat tudi Jugoslovan, stopil na vrh Everesta, povzpela na Everest. Zakonca Štremfelj sta tako postala prvi zakonski par, ki mu je uspel tak podvig.

Zelena luč

Prav zakonca Štremfelj in Viki Grošelj so bili trije od peščice slovenskih alpinistov, ki so že stali na vrhu 8.848 metrov visoke gore, in ki so se aprila letos odzvali povabilu, da si film ogledajo na ogledni projekciji in podajo svoj pogled na njegovo resničnost in primernost.

"Ker so film enoglasno podprli in ga označili za zelo avtentičnega, smo se dogovorili za nadaljnje sodelovanje, ki vključuje udeležbo na premieri, intervjuje, saj smo želeli izkoristiti priložnost, da zgodbo zapeljemo širše oziroma jo umestimo v lokalno okolje," je povedala Tina Kadunc iz Karantanije Cinemas.

Premiera kot poklon slovenskemu alpinizmu

Premiera Everesta je bila zasnovana kot poklon slovenskemu alpinizmu – temu se je v najnovejši knjigi z naslovom Alpski bojevniki poklonila tudi pisateljica Bernadette McDonald –, zato so jo izpeljali v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim planinskim muzejem, v pritličju Planeta Tuš pa so odprli razstavo ob 120. obletnici Planinskega vestnika.

3D-izkušnja

Film v 3D-tehnologiji ponuja pristno izkušnjo, uvid v to, kako je Everest videti povsem od blizu, kaj vse je treba preživeti, pretrpeti, da se povzpneš na njegov vrh. Kako potekajo dnevi v baznem taboru, aklimatizacija in kresanje mnenj, kadar je bazni tabor prenatrpan. O smrtnem strahu in boju za golo preživetje.

Povzpeti se na vrh najvišje gore sveta je nedvomno velik dosežek. Kako pomemben je, zgovorno priča stavek iz ust enega od glavnih protagonistov, namenjen alpinistu Becku Weathersu (igra ga Josh Brolin), ki se muči z vzponom: Še nekaj dni in boš do konca življenja človek, ki je prišel na vrh.

Snemanje je potekalo v studiih v Rimu in Veliki Britaniji ter v italijanskih Alpah in ob vznožju Everesta v Nepalu.

Ne spreglejte