Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 5. 2017,
18.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Natisni članek

Grenlandija Miha Podgornik Ivica Kostelić pohodništvo

Petek, 5. 5. 2017, 18.47

6 let, 6 mesecev

Miha Podgornik o prečkanju Grenlandije z Ivico Kostelićem

Prečkanje Grenlandije: podvig in kalvarija, ki bo imela posledice #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

2

Grenlandija | Foto Miha Podgornik/Facebook

Foto: Miha Podgornik/Facebook

Potem ko sta lani v ekspresno kratkem času (v 15 namesto 30 dneh) prečkala Islandijo, sta legendarni hrvaški smučar Ivica Kostelić in njegov slovenski spremljevalec, biatlonski trener in vzdržljivostni športnik Miha Podgornik pred dnevi uspešno končala tudi 18-dnevno prečkanje Grenlandije. Da je ta skoraj presegla skrajne meje njunih zmogljivosti, se strinjata oba. Podgornik še vedno čuti posledice ozeblin.

 

Faces of Greenland

A post shared by Ivica Kostelic (@ivicakostelic) on

Hrvaški smučar Ivica Kostelić, ki uradno še vedno ni naznanil konca kariere, ga pa ni več na seznamu članov hrvaške smučarske reprezentance, in Miha Podgornik, sin pokojne ultramaratonke in priljubljene vrtnarke Ruth Podgornik Reš, tudi sam vzdržljivosti športnik in pomočnik trenerja slovenske biatlonske reprezentance, se danes zvečer vračata na domači teren. Ob 19.25 bosta pristala na zagrebškem letališču. Zaradi ozeblin na rokah se bo Podgornik najprej odpravil k zdravniku.

Miha Podgornik se z Grenlandije vrača z neprijetnim spominkom. "Dva prsta sta jo še slabše odnesla," pravi. Po vrnitvi v Slovenijo se bo najprej odpravil k zdravniku. | Foto: Miha Podgornik/Facebook Miha Podgornik se z Grenlandije vrača z neprijetnim spominkom. "Dva prsta sta jo še slabše odnesla," pravi. Po vrnitvi v Slovenijo se bo najprej odpravil k zdravniku. Foto: Miha Podgornik/Facebook

Podgornik o šokantni fotografiji prsta: Z njim bo vse v redu, bolj kritična sta druga dva

"Dva prsta sta v dokaj kritičnem stanju in sta počrnela, prst, katerega fotografijo sem objavil na Facebooku, pa je v dokaj dobrem stanju," je v telefonskem pogovoru s frankfurtskega letališča, kjer sta s Kostelićem čakala na letalo do Zagreba, povedal Podgornik, ki si z zdravstveno pomočjo na cilju grenlandske odprave, v vasi Isortoq z zgolj 60 prebivalci, ni mogel kaj dosti pomagati.

Kje sta končala prečkanje Grenlandije?

Usodnih 30 sekund

"Zdravnika ni bilo, tako da mi je domačinka po telefonskem posvetu z zdravnikom za prvo silo sterilno povila roko. Fotografijo ozeblin, ki sem jih staknil v pol minute, ko sem brez rokavic nastavljal fotoaparat, sem posredoval zdravniku specialistu v Slovenijo, ki mi je svetoval, kako ravnati, dokler se ne vrnem domov. Prvi obisk v Sloveniji bo namenjen zdravniku," je napovedal športnik iz Mošenj na Gorenjskem, ki mu ekstremni izzivi niso tuji. Med drugim je že pretekel legendarni Špartatlon, udeležil pa se je tudi Jungle maratona v Braziliji.

"Čaka me obisk hiperbarične komore in upam, da se bo vse dobro izteklo. Trenutno sem brez občutka v konicah prstov, a sem skoraj prepričan, da se bom izognil drastičnim posegom," je bil (tako kot smo pri njem že vajeni) optimističen Podgornik.

Miha Podgornik | Foto: Ivica Kostelić/Facebook Foto: Ivica Kostelić/Facebook

Tako kot pred dnevi Kostelić za Večernji list, je tudi Podgornik potrdil, da je bila odprava na Grenlandijo precej bolj zahtevna kot lanska na Islandiji. "Tisto je bila romantika, pokrajina je bila precej razgibana, na Grenlandiji je vse bolj monotono, dnevi in pokrajina so si bili iz dneva v dan precej podobni," je priznal in dodal: "Seveda pa so bili svetli dnevi." Na primer trenutki, ko si "konec dneva nagrajen z lepim sončnim zahodom, ali dnevom, ko padeš v meditativni trans ponavljajočih se korakov in ti ure minevajo kot minute …"

Tako kot odpravo na Islandijo, ki so jo na hrvaški televiziji prikazali v obliki dokumentarnega filma, je Miha snemal tudi odpravo na Grenlandijo. "Posnetkov imam ogromno in mislim, da je med njimi tudi veliko dobrega materiala, a še ne vem, kje ga bomo prikazali." Če ne drugje, ga bo zmontiral sam in objavil na Facebooku, kot že večkrat do zdaj.


Preberite še:

Rajko Podgornik: Čas celi rane, a brez čistke v glavi ne gre
Miha Podgornik: Osvajanje najlažjih poti ga ni nikoli zanimalo
Kako je Miha Podgornik premagal Špartatlon in izpolnil obljubo svoji mami
Kostelić in Podgornik predčasno opravila s podvigom na Islandiji


 

Ekspedicija, ki je ne bosta ponavljala

Ivica Kostelić in Miha Podgornik sta prva smučarja, ki sta letos peš in na smučeh prečkala Grenlandijo. Za 582 kilometrov sta potrebovala 18 dni, 10 ur in 52 minut. Grenlandija ju je pričakala v pravi zimski podobi, s temperaturami do minus 34 stopinj Celzija in vetrovi, ki so pihali z jakostjo vse 120 kilometrov na uro.

Povprečna dnevna kilometrina: 36 km
Najdaljša dnevna kilometrina: 80 km
Najkrajša dnevna kilometrina: 11 km
Najvišja točka: 2485 m
Najnižja točka: 0 m
Najnižja temperatura: –34 °C


Kostelić se je na Islandijo in Grenlandijo odpravil v sklopu priprav na osvojitev Severnega in Južnega tečaja, a je zaradi kalvarije misel na to že opustil.

Do minus 34 stopinj Celzija in sunki vetra do 120 kilometrov na uro

Kot kaže, sva se na pot odpravila nekoliko prezgodaj, je povedal Podgornik. Bila sta prva v tem letu, ki sta se peš in s smučmi odpravila čez ta največji otok na svetu (2.166.000 kvadratnih kilometrov), ki je v več kot 80 odstotkih prekrit z ledom.

Vremenske razmere so bile povsem zimske, živo srebro se je spustilo tudi do 34 stopinj pod ledišče, veter (okusila sta zloglasno grenlandsko burjo Piteraq) pa je bril tudi s hitrostjo do 120 kilometrov na uro.

Grenlandija | Foto: Miha Podgornik/Facebook Foto: Miha Podgornik/Facebook

Ker sta imela zalog hrane le za 20 dni, si nista smela privoščiti čakanja na izboljšanje vremena, ampak gristi v mraz in veter vse do 582 kilometrov oddaljenega cilja. "Tudi kadar bi bilo bolje počakati v šotoru, sva morala nadaljevati pot."

S Kostelićem novih načrtov nista kovala, je pa Hrvat že pred dnevi povedal, da ga je kruta izkušnja na Grenlandiji tako pretresla, da se bo sanjam o osvajanju Severnega in Južnega tečaja skoraj zagotovo odpovedal.

Ne spreglejte