Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
20. 4. 2017,
10.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Ivica Kostelić Ante Kostelić

Četrtek, 20. 4. 2017, 10.34

6 let, 7 mesecev

Hrvaška s Kostelićem in brez njega

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Pri hrvaški smučarski zvezi so potrdili reprezentančno sestavo za olimpijsko sezono 2017/18. Po dolgih letih med izbranci ni Ivice Kostelića, ki vsaj uradno še ni naznanil dokončne upokojitve.

Ivica Kostelić se je kot smučarski zabavljač pred enajstimi leti udeležil odmevne poslovilne tekme Jureta Koširja. Njemu ni do tovrstnega slovesa. | Foto: Sportida Ivica Kostelić se je kot smučarski zabavljač pred enajstimi leti udeležil odmevne poslovilne tekme Jureta Koširja. Njemu ni do tovrstnega slovesa. Foto: Sportida

Ko je Ivica Kostelić pred dobrimi tremi meseci končal kombinacijski nastop v Wengnu, je v pogovoru za televizijsko postajo ARD dejal, da je bila to njegova zadnja tekma v svetovnem pokalu. Februarja je nato nastopil še na več tekmah nižje ravni in slalomu svetovnega prvenstva, kjer se je poslovil še od velikega tekmovanja.

Uradno 37-letni Zagrebčan tekmovalnih smuči (še) ni postavil v kot. Ker je večkrat dejal, da si ne želi čustvene in spektakularne poslovilne tekme, saj je umik iz smučanja zanj žalostno dejanje, vse bolj diši po tihem slovesu. Na to nakazuje tudi sklep alpskega odbora hrvaške smučarske zveze, ki je potrdil reprezentančni seznam za novo sezono. Na njem po dolgih letih ni zadnjega zmagovalca skupnega seštevka svetovnega pokala pred veliko ero Marcela Hirscherja in njegovega širokega spremljevalnega štaba.

Odločitev v poletnih mesecih

A kot da pri krovni hrvaški smučarski organizaciji ne bi želeli biti tisti, ki bi Ivico dokončno upokojili, so v obvestilu za javnost ob naznanitvi reprezentančnih struktur dodali, da je trenutno na ekspediciji na Grenlandiji. Družbo mu, tako kot ob lanskem prečenju Islandije, dela slovenski vzdržljivostni športnik in biatlonski trener Miha Podgornik. "To so obenem tudi njegove kondicijske priprave. Več o vrsti in načinu njegovega nadaljnjega športnega udejstvovanja bo znano v poletnih mesecih," so zapisali pri HSS.

Janica Kostelić v politiki, Ivica pa ... | Foto: Vid Ponikvar Janica Kostelić v politiki, Ivica pa ... Foto: Vid Ponikvar

Spoštovanja vredna kariera

A čeprav je bil zaradi vse hujših težav s kolenom predvsem v zadnjih dveh sezonah Ivica le bleda senca nekdanjega šampiona (le trikrat je osvojil točke), je kot na dlani, da se od alpskega smučanja poslavlja eden od velikanov tega športa. V svoji karieri je namreč osvojil veliki kristalni globus, se veselil 26 zmag svetovnega pokala, osvojil komplet kolajn na svetovnih prvenstvih in okrog vratu prejel štiri srebrne olimpijske kolajne. Pravzaprav mu manjka le naslov olimpijskega prvaka.

Ante Kostelić ostaja  Ante Kostelić, kot vse kaže, vztraja v hrvaškem smučanju. | Foto: Sportida Ante Kostelić, kot vse kaže, vztraja v hrvaškem smučanju. Foto: Sportida

Hrvati so sicer v zadnjih letih dodobra oklestili tako spremljevalni štab kot nabor tekmovalcev. V olimpijsko sezono bodo vstopili z osmimi smučarji (večina naj bi potovala tudi na olimpijske igre v Pjongčang) in dvanajstimi trenerji.

V A-reprezentanco so uvrščeni Natko Zrnčić-Dim, Filip Zubčić, Matej Vidović, Istok Rodeš, Elias Kolega in Leona Popović, v B-ekipi pa sta Ida Štimac in Samuel Kolega.

Kot direktor reprezentance bo roko nad smučarji še naprej držal Vedran Pavlek, vsak tekmovalec bo imel ob sebi vsaj enega trenerja in serviserja (večinoma v eni osebi), med navedenimi trenerji pa je tudi Ante Kostelić, ki bo letos dopolnil 79 let. Oče Ivice in Janice naj bi skrbel za razvoj 20-letnega Eliasa Kolege, ki je lani osvojil bronasto slalomsko kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu in osvojil prve točke v evropskem pokalu.

Ne spreglejte