SiolNET. Sportal Sportal +
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pozor, Evropa, ''zmaji'' napadajo

3

termometer

 | Foto:
Kdor z malim ni zadovoljen, velikega ni vreden.

Liga Europa je resda tekmovanje, ki se otepa nehvaležnih primerjav z razkošno ligo prvakov in s kislim nasmeškom priznava, da je od nje oddaljeno še svetlobna leta (in ogromno milijonov evrov), a vseeno iz leta v leto dobiva večjo veljavo. Težava je le v tem, ker predstavlja magnet le ''manjšim'' klubom. Če jih lahko sploh tako označimo. Denarnih nagrad, zadovoljstva ob prodaji medijskih pravic, rezerviranih mest na naslovnicah in zanimanja javnosti je v evropski ligi veliko manj od pregovorno donosne lige prvakov, tako da se je udeleženci lotevajo z mešanimi občutki. In pričakovanji.

Portugalskim predstavnikom je denimo ponujala pravljični poligon za utelešenje najlepših sanj, ''vzhodnjaki'' jo razen redkih izjem doživljajo kot pomanjšano podobo ligo prvakov, kjer se ne skopari z izlivom čustev in kjer jo je možno podkuriti na papirju močnejšim tekmecem, velike pozornosti pa je deležna tudi v manjših državah, ki se ne morejo pohvaliti ravno s šopkom močnejših klubov.

V omenjeno skupino bi lahko uvrstili tudi Slovenijo. V tej sezoni se je Maribor že junaško upiral Palermu in dokazal, da bi se v nekoliko spremenjenih okoliščinah že lahko polastil velikega podviga. Pokazal je pot, ki jo velja kmalu ponoviti, in na krilih bolj ugodnega žreba še preseči.

Italijani podali zaušnico

Pogled na naše sosede in njihove predstavnike v skupinskem delu tekmovanja - Avstrija (Red Bull Salzburg, Rapid Dunaj) in Hrvaška sta imela dva (Dinamo Zagreb, Hajduk Split), Madžarska pa enega (Debrecen) - ponuja dodaten motiv. Kaj pa Italijani? V skupinskem delu so imeli štiri klube, ki pa so hitro pospravili kovčke. Ekipe, ki doživljajo vsakotedenske razvade v priljubljeni petici, se v ligi Europa na splošno, če izpadejo iz tekmovanja, kaj pretirano ne jezijo. Nekateri to doživijo celo kot olajšanje. Četrtki, namenjeni evropski ligi, znajo biti namreč velik trn v peti izzivom v domačih ligah, saj sledijo prvenstvene tekme le nekaj dni pozneje. Če so v igri oddaljena in naporna gostovanja, je položaj še toliko bolj zahteven. Nekajkrat se v domačih prvenstvih urnik še da prilagoditi, vedno pa je to nemogoče. To so kmalu spoznali italijanski predstavniki, ki so drug za drugim kot zrele hruške popadali iz Evrope. In na nek način podali zaušnico smelo zastavljenemu projektu vodstva lige Europa, ki naj bi nasledniku pokala UEFA vnesel nekaj novosti, z njimi vred pa tudi vrnil izgubljeni šarm. A če ni denarja, ni tudi odrekanja. Vsaj pri največjih. Če je zmaga vredna sedemkrat manj kot v ligi prvakov, bo temu primerna tudi naravnanost klubov. Zato bi bilo treba nekaj spremeniti, kar pa je zelo težavno, ker elito, v nekaterih državah celo štiri najmočnejše klubske simbole, hladnokrvno ''ugrabi'' liga prvakov, tako da v bobnu lige Europa ostane premalo imen, ki v evropskem nogometu nekaj pomenijo. Brez želene konkurence pa ni prave motivacije.

Izpad je lahko tudi hvaležne narave

Pa preostali velikani? Tudi pri Liverpoolu in Manchester Cityju niso na velik zvon obešali evropskega slovesa. Celo Borussia Dortmund, ki je bila razred zase v bundesligi, ter njen sramežljivi zasledovalec Bayer Leverkusen nista pretirano objokovala izpada. Na nek način sta bila še hvaležna, saj sta se lahko še bolj temeljito osredotočila na potešitev visokih domačih ciljev. Čast ''velikih'' je reševal Villarreal, ki pa se je v polfinalu znašel v nemočnem primežu zmajevih krempljev. Porto, z njim vred pa portugalska rapsodija, ki resno trka na vrata elitne peterice - zanimivo bo pogledati lestvico najuspešnejših držav v klubskih tekmovanj po izteku sezone - je največji dobitek lige Europa. Portugalski stroj, ki je v bogati zgodovini postal tudi svetovni prvak, lige Europa ni podcenjeval. V sezoni, ko je iz tedna v teden poniževal domače tekmece in jih v vsej sezoni obdaril le s tremi remiji, se je po sedmih letih spet znašel na vrhu Evrope. Primerjava z nepozabnim obdobjem, ko je Porto na evropski prestol popeljal Jose Mourinho, je v času vladavine mladega rekorderja Andreja Villasa -Boasa naravnost osupljiva. Način, na katerega je podjarmil Portugalsko in ''drugoligaško'' Evropo, jemlje dah. Če bodo "zmaji" zadržali glavne zvezdnike, ki so se znašli v mnogih beležnicah evropskih snubcev, a so za njih postavljene tudi astronomske višine odškodnin, bi lahko ohranili moč in neustrašnost tudi v prihodnji sezoni. V Evropi bi lahko še veliko dosegli. Polfinale lige prvakov? Morda tudi več …

Porto ni rekel zadnje

Del odgovora o vrednosti Porta bo podal evropski superpokal. Resda nas bo razvajal v začetnem delu sezone, ko se ekipe še ogrevajo, nekateri zvezdniki pa po poletnih vrhuncih, kar južnoameriško prvenstvo v Argentini nedvomno bo, še počivajo. Vseeno pa bo dvoboj v Monaku nakazal, ali lahko Porto kljubuje tudi najboljši ekipi, ki jo premore Evropa. Barceloni oziroma Manchester Unitedu. Z ''mladim Mourinhom'' in kolumbijskim kraljem strelcev je vse mogoče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin