Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
4.05

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

na današnji dan

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 4.05

1 mesec, 3 tedne

Na današnji dan (4. marec) …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Lovro Kos, prvaki, Planica 2023 | Foto Sportida

Foto: Sportida

... leta 2023 je slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek osvojila naslov svetovnih prvakov na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olimpijski prvaki Avstrijci. Za Slovenijo je bila to tretja kolajna na domačem SP, od tega druga zlata. Prav pod vse so se podpisali skakalci in skakalke.

... leta 2023 je slovenska atletinja Tina Šutej (Kladivar Celje) na 37. dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu osvojila srebrno medaljo v skoku s palico s 4,75 m. Zmagala je Finka Wilmo Murto, evropska prvakinja na prostem je skočila državni rekord 4,80 m, tretja je bila Čehinja Amalie Švabikova (4,70 m).

"Sem razočarana in jezna. Eno mesto preslabo je to, hotela sem biti prva. V tem trenutku ne morem biti vesela, bom pa to verjetno bolj cenila ta dosežek jutri ali pa že čez dve uri. Jeza je prisotna, ker vem, da sem bila pripravljena za zlato medaljo. Današnja tekma je bila dobra, a ne dovolj dobra za prvo mesto, bilo je blizu, a tudi zelo daleč," je bila takoj po tekmi razočarana Tina Šutej.

 

... leta 1995 je nekdanji slovenski košarkar Marko Milić na dnevu slovenske košarke v tekmovanju v zabijanju poskrbel za nepozaben dogodek. Milič je takrat prek avtomobila zabijal na koš in v Tivoliju poskrbel za pravo košarkarsko evforijo.

Marko Milič je prvi slovenski košarkar, ki je zaigral v ameriški profesionalni ligi NBA. Leta 1997 so ga kot peti izbor drugega kroga izbrali Philadelphia 76ers. Svojo športno kariero je končal leta 2015.


Zgodilo se je še ...

Leta 1945 so beograjski študenti ustanovili Crveno zvezdo, ki je kasneje leta 1991 osvojila naslov evropskega prvaka, zmagala pa tudi v medcelinskem pokalu.

Leta 1978 je Danilo Popivoda na tekmi Bundeslige zabil gol za Eintracht Braunschweig pri porazu proti HSV v gosteh z 2:4.

Leta 1995 je Manchester United v angleški Premier League pred domačimi navijači z 9:0 premagal Ipswich, kar je rekord leta 1992 ustanovljenega elitne otoškega nogometnega tekmovanja.

Leta 2000 je Zoran Pavlovič zabil gol za zagrebški Dinamo pri prvenstveni zmagi nad Osijekom s 3:1 na Maksimirju. Preostala zadetka sta prispevala Tomo Šokota in Igor Cvitanović.

Leta 2002 je v Beogradu za posledicami srčne kapi v 63. letu starosti umrl legendarni jugoslovanski nogometni igralec in trener Velibor Vasović. Kot eden najboljših nogometašev s področja nekdanje Jugoslavije vseh časov, je v svoji karieri Vasović igral v treh klubih: Partizanu, Crveni zvezdi in znamenitem Ajaxu iz Amsterdama. Vsega skupaj je osvojil 11 šampionskih naslovov in leta 1971, v Ajaxovi majici postal prvi Jugoslovan, ki si je priigral naslov klubskega prvaka Evrope. Vasović je bil tudi prvi tuji kapetan Ajaxa, ki je na - travi kultnega stadiona Wembley - sprejel zmagovalni pokal evropskega prvaka v svoje roké. Po koncu igralske kariere se je uspešno izkazal tudi kot trener. Še posebej v spominu ostajajo dosežki z generacijo Crvene zvezde leta 1990 v pokalu UEFA. Vasović je kot trener osvojil pet naslovov jugoslovanskega prvaka zapored in z obema največjima rivaloma - Partizanom in Zvezdo.

Leta 2006 je Zlatko Dedič zabil gol v Serie B za Cremonese pri zmagi nad Riminijem z 2:1.

Leta 2012 je ukrajinski boksar Vladimir Kličko obranil naslov svetovnega boksarskega prvaka in slavil 60. zmago profesionalne kariere ter 50 zmago z nokavtom. Boljši je bil od Francoza Jeana Mormecka.

Leta 2017 je slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec na predzadnjem smuku svetovnega pokala v južnokorejskem Pjongčangu osvojila tretje mesto s 23 stotinkami sekunde zaostanka za zmagovalko Italijanko Sofio Goggio. Druga je bila Američanka Lindsey Vonn.

Leta 2018 je slovenska smučarska skakalka Nika Križnar na tekmi svetovnega pokala v romunskem Rašnovu zasedla tretje mesto, zaostala je le za Norvežanko Maren Lundby in Nemko Katharino Althaus. 

Leta 2018 je slovenski smučar prostega sloga Filip Flisar na tekmi svetovnega pokala v smučarskem krosu s Sončni dolini osvojil tretje mesto. Zmage se je na ruskem prizorišču veselil Kanadčan Kevin Drury, drugi je bil Švicar Jonas Lenherr.

Leta 2018 je v spanju umrl kapetan italijanskega nogometnega prvoligaša in član italijanske reprezentance Davide Astori. Enaintridesetletni branilec je umrl v hotelu La di Moret v Vidmu, kjer je Fiorentina čakala na prvenstveno tekmo z Udinesejem.

Leta 2018 je umrl Britanec Roger Bannister, ki se je leta 1954 vpisal v zgodovino kot prvi atlet, ki je eno miljo pretekl v manj kot štirih minutah. Star je bil 88 let, umrl pa je mirno v krogu družine.

Leta 2022 so Urša Bogataj, Lovro Kos, Nika Križnar in Timi Zajc zanesljivo zmagali na mešani ekipni tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal na norveškem Holmenkollnu. Z več kot 75 točkami so ugnali Avstrijo, tretja je bila Norveška.

Leta 2022 so se s slavnostnim odprtjem v Pekingu začele zimske paraolimpijske igre, največje tekmovanje športnikov invalidov. Paraolimpijske igre po tradiciji sledijo olimpijskim na istih prizoriščih. Slovenijo je zastopal le alpski smučar Jernej Slivnik.


Rodili so se...

1951 nekdanji škotski nogometaš Kenny Daglish
1953
nekdanji poljski nogometaš Pawel Janas
1963
pokojni slovenski nogometaš Suad Beširević
1966
nekdanji ameriški košarkar Kevin Johnson
1967
nekdanji švicarski nogometaš Kubilay Türkyilmaz
1969
nekdanji italijanski nogometaš Pierluigi Casiraghi
1974
nekdanji argentinski nogometaš Ariel Ortega
1981
 nekdanji slovenski nogometaš Matjaž Lunder
1981
nekdanji slovenski smučarski skakalec Miha Rihtar
1982
 nekdanji ameriški nogometaš Landon Donovan
1985 
armenski karateist Rafael Agajev
1987 slovenski nogometaš Dominic Maroh
1988 nizozemski nogometaš Tim Krul
1990 ameriški košarkar Draymond Green
1992 nemški reprezentant Bernd Leno
1992 argentinski nogometaš Eric Lamela
1995 britanski plavalec Max Litchfield
1996 paragvajski nogometaš Antonio Sanabria
1998 slovenski nogometaš Jakob Novak
1998 slovenska košarkarica Tina Cvijanović
1998 slovenska rokometašica Nina Žabjek
2000 slovenski nogometaš Lan Štravs
2001 britanska plavalka Freya Anderson
2003 
slovenski nogometaš Denny Tiganj

Preberite še:

Nika Križnar
Sportal Na današnji dan (3. marec) ...
Tina Maze - vse zmage
Sportal Na današnji dan (2. marec) …
SP Ruhpolding 2012 - Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin, Andreja Mali
Sportal Na današnji dan (1. marec) …
Luka Dončić
Sportal Na današnji dan (28. februar) …
Jure Košir
Sportal Na današnji dan (27. februar) …
Mateja Svet
Sportal Na današnji dan (26. februar) …
Ne spreglejte