Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
1. 2. 2013,
8.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Erazem Lorbek Barcelona rokomet košarka Olimpija

Petek, 1. 2. 2013, 8.15

7 let, 12 mesecev

Lorbek: Ko je v Barceloni sneg, se podre svet

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z Erazmom Lorbkom smo pred dvorano Blaugrana klepetali o Barceloni, slovenski reprezentanci in Olimpiji.

Erazem Lorbek uživa v svoji četrti sezoni v majici svetovne športne institucije Barcelone. Življenju tam se je že dodobra privadil, tako kot njegova družina. Tekoče govori špansko, odlično se razume s soigralci, njemu in družini ugaja blagodejno podnebje katalonske metropole. Zaradi vseh omenjenih razlogov se je (za zdaj) odpovedal tudi ligi NBA. Sijajni slovenski krilni center meni, da so slabše Barcelonine igre v državnem prvenstvu posledica močnejše lige in boljših priprav tekmecev na njegovo ekipo. Z Erazmom smo kramljali pred slovito Blaugrano, in sicer kar na stari, majhni klopici. Blaugrana in Erazem – oba preprosta v vsej svoji veličasnosti.

V Barceloni zime praktično ni. Ste kdaj videli, da bi padal sneg? V štirih sezonah je bil sneg le en dan. Tisti dan se je podrl svet. (smeh) Noben avto nima zimskih pnevmatik. Nihče ne gre v šolo. Te zaprejo, že ko se temperatura spusti blizu ničle, da zaradi poledice ne bi bilo kakšne nesreče. Gotovo sem bolj zadovoljen kot v Moskvi, kjer se je bilo zaradi prometa in vremena zares težko gibati po mestu. Predvsem za otroke ni preprosto.

Kaj počnete v redkih trenutkih prostega časa? Z družino gremo v kino. Barcelona ima zelo zanimiv živalski vrt, veliko muzejev, parkov, sprehajališča ob morju, igrišča za otroke ... Predvsem podnebje je tisto, ki to omogoča. Barcelona res nikoli ne spi, veliko je nočnega življenja, še posebej ob obali. Zabave je za vse dovolj.

Kaj ima Barcelona, česar druge prestolnice nimajo? Zakaj si nekateri igralci, tudi globalne zvezde, sploh ne želijo drugam? Ko so ekipe uspešne in imajo igralci določeno vlogo, se igralci počutijo bolj udobno. Raje nadaljujejo s takšno vlogo v klubu. Bolj udobno jim je tako, kot pa oditi drugam, kjer bi morali vse začeti znova. V Barceloni zelo dobro poskrbijo za nas.

Kdaj se je zgodil trenutek, ko ste prišli v klub in si rekli: hej, to je pa res eden največjih klubov na svetu? Že takoj ob prihodu. Prej sem igral v CSKA, ki je tudi eden največjih klubov. A Barcelona je nekaj posebnega. Že kot otrok jo spremljaš v nogometu, košarki ... Vsak si želi tja. S preostalimi športniki se vidimo v dvorani, vsi smo v Blaugrani. Večjega druženja ni, se pa ustavimo in pogovorimo. Gre za takšen družinski občutek, ko so vsi športi povezani v nekaj garderobah. Vidimo se v fitnesu. Za rokometaši čistimo smolo z igrišča. (smeh)

Spremljali ste tudi svetovno rokometno prvenstvo. Se Slovenci ne zavedamo dovolj, kako dobre športnike imamo? Pred tekmo s Španijo sem poslušal radio. Neverjetno, kako so Španci hvalili Slovenijo pred tekmo in s kakšnim spoštovanjem so krenili vanjo. Rokometaši so dosegli izjemen rezultat. Španci zelo spoštujejo predvsem ekipe iz nekdanje Jugoslavije. Veliko tamkajšnjih igralcev nastopa tu, zato vedo, kako kakovostni so.

Že čez nekaj mesecev boste tudi sami imeli priložnost napraviti velik rezultat. Bo domače evropsko prvenstvo eden od vrhuncev vaše kariere? Da, gotovo bo nekaj posebnega. Če bom zdrav, ni dilem, da ne bi igral.

Kako gledate na vabilo Saniju Bečiroviću? Čim več kakovostnih igralcev bo zraven, večje možnosti bomo imeli za odmeven rezultat. Na prvenstvu je res veliko tekem. Med tekmami sem se sicer v letošnji sezoni videl z vsemi reprezentančnimi soigralci. Vsi igramo na najvišji ravni, kar je super za slovensko košarko. Moramo se le vsi zbrati, da bomo čim boljša ekipa.

Tudi kapetan je našel klub ... Odlično je, da igra, saj so minute in občutek za igro zelo pomembna zadeva.

Ste pogrešali Jako Lakoviča v lanski sezoni, potem ko je odšel iz Barcelone? Jaka je velik vodja. Izvrstno mi je bilo igrati z njim.

Kako gledate na jutri slovenske košarke? Spet se dela v smeri mladih. Mislim, da jih imamo veliko, ki imajo radi košarko in gotovo premorejo potencial za igranje v evroligi.

Zrasli ste na Ježici, pozneje ste se pridružili mlajšim selekcijam Olimpije. Vam je žal, da nikdar niste zaigrali za člane? Malo zagotovo. Ko sem gledal Olimpijo, je vselej prihajala v top 16, tudi na zaključni turnir evrolige. Zelo sem navijal.

Se vam aktualna usmeritev Olimpije zdi pravilna? Olimpija je v evroligi igrala v redu. Zdaj se mora osredotočiti na ligo ABA. Menim, da so Ljubljančani dovolj kakovostni za zaključni turnir.

Bi se pred odhodom v košarkarski pokoj vrnili v Ljubljano in odigrali kakšno sezono v Stožicah? Gotovo. Zakaj pa ne? Od tam izhajam.

Ne spreglejte