SiolNET. Sportal Sportal +
0,54

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Poziv OKS

Klic na pomoč: dobrih 25 milijonov evrov izpada prihodka

0,54

termometer

OKS
OKS je vladi predlagal ukrepe na področju športa. Foto: Sportida

Slovenska vlada naj bi v kratkem začela pripravljati drugi sveženj "megazakona", s katerim bi ublažila posledice koronavirusa in kar najbolj učinkovito pomagala deležnikom pri normalizaciji po končani pandemiji. Na pripravo zakona se je odzval tudi Olimpijski komite Slovenije in vladi med drugim predlagal ukrepe za normalizacijo delovanja športa po koncu epidemije.

Kriza, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa, je dodobra načela tudi športni svet. V slovenskem združenju športnih zvez so v zadnjih tednih opravili poizvedbo med športnimi organizacijami o razmerah na terenu in posledicah epidemije koronavirusa. OKS je opravil poizvedbo med športnimi organizacijami o posledicah epidemije koronavirusa, od več kot 2.000 registriranih športnih organizacij je dobil odzive 613, od tega 35 športnih zvez in 578 športnih društev. Iz do zdaj zbranih podatkov je ogroženih več kot 800 redno zaposlenih v teh športnih organizacijah in okrog 4.200 stalnih zunanjih sodelavcev, pretežno samozaposlenih. Samo med sodelujočimi organizacijami v njihovi poizvedbi predviden izpad prihodkov dosega skoraj 25,5 milijona evrov.

Kot so zapisali v Olimpijskem komiteju Slovenije, bodo za vsaj delno povrnitev v stanje pred epidemijo potrebni nujni ukrepi, ki bodo pomagali ohraniti sredstva za delovanje športnim organizacijam in v čim večji meri ohraniti oziroma povrniti vire prihodkov. V želji po normalizaciji delovanja športa po koncu epidemije so predlagali ukrepe, ki bi pripomogli k zmanjšanju krize.

Predlagani ukrepi OKS:
 

1. Začasno plačilo večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine v športnih društvih za otroke od šestega do 16. leta. Ukrep bi veljal 18 mesecev po koncu epidemije, podatke in realizacijo bi zagotovile lokalne skupnosti.

2. Posebna državna finančna pomoč za športne organizacije v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi aktivnosti. 

3. Povračilo nastalih stroškov zaradi odpovedi večjih mednarodnih športnih prireditev.

4. Sponzorstva - predlagajo ukrepe, ki bodo olajšali finančni položaj sponzorja in prejemnika sponzorstva. Sponzorji so namreč eden od ključnih sofinancerjev številnih dejavnosti in v času, ko bodo primorane gospodarske družbe sprejemati varčevalne ukrepe, bodo sponzorstva verjetno prva na vrsti za ukinitev, kar bo predstavljalo veliko težavo za sponzorirance. V OKS zato predlagajo popolno oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2020 za prejemnika sponzorstva. Prav tako naj bodo po njihovem mnenju odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v višini trikratnika danega sponzorstva.

5. Predlagajo začasni ukrep pri izračunu odbitnega deleža DDV.

6. Znižanje davčne stopnje pri prodaji vstopnic za športne prireditve na 0 odstotkov za obdobje 24 mesecev po končani epidemiji. Z znižanjem davčne stopnje pri prodaji vstopnic za športne prireditve na 0 odstotkov bi neto izkupiček sredstev od prodanih vstopnic za športne prireditve znatno povečali, obenem pa spodbudili navijače, da z obiskom športne prireditve dodatno podprejo športne organizacije. 

7. Kritje stroškov varovanja policije in zdravstvene oskrbe za dodatne športne prireditve v določenem obdobju po koncu epidemije. 

8. Ukinitev Zakona o davku od srečk z namenom zagotavljanja več sredstev Fundaciji za šport ali namenitev dela proračunskih sredstev, zbranih iz naslova davka od srečk, neposredno za športne organizacije prek razpisa Fundacije za šport.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin