Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

9

Natisni članek

pohodništvo Triglav

Torek, 22. 11. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Geodetska uprava RS je posodobila podatke

Kako visok je v resnici Triglav?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,55

9

Triglav | Foto Matevž Lenarčič/slovenia.info

Foto: Matevž Lenarčič/slovenia.info

Podrobnejše meritve geodetske uprave so pokazale, da najvišji slovenski vrh meri 2863,65 metra. To je 34 centimetrov manj kot ob zadnji meritvi, ki so jo opravili leta 1985.

To ne pomeni, da se je eden od simbolov Slovenije znižal, le meritve so zaradi višje kakovosti podatkov in sodobne opreme bolj natančne kot prej. 

 | Foto:

Kot je pojasnil direktor urada za geodezijo na Geodetski upravi RS in vodja projekta Posodobitev prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav mag. Jurij Režek, višina Triglava v metrih ostaja nespremenjena (zaokroženo na 2864 metrov). Spremenili so se zgolj centimetri. Natančneje, višina Triglava je za 34 centimetrov nižja kot prej in po novem meri 2863,65 metra.

#video: Jurij Režek, direktor urada za geodezijo na Geodetski upravi RS o tem, zakaj je Triglav nižji kot prej

Razlogov za to je več. "Temeljna razlika je v uporabi sodobnejših merilnih inštrumentov, ki omogočajo bolj natančne in hitrejše meritve ter v spremembi izhodišča novega državnega višinskega sistema, ki se je iz Trsta preselil v Koper in je 17 centimetrov nižji kot prej. Nova višina za slovenske gore ne pomeni velike razlike, saj višino gora izražamo v metrih, je pa zanimiva v smislu geodetske natančnosti," je poudaril Režek.

Novo izhodišče državnega višinskega sistema bo vplivalo na določitev vseh višin v Sloveniji. Novi geoid je za razred natančnejši kot prejšnji, izdelan leta 2000. Pri prejšnjem je bila napaka do 20 centimetrov, pri novem je med pet in 10 centimetrov.

#video: Kaj prinaša posodobitev podatkov?

Natančnejši podatki bodo bolj pomembni predvsem na drugih področjih, tudi na področju poplavne varnosti, saj lahko 30-centimetrska razlika v pričakovani morebitni višini vode ob poplavah pomeni drastično razliko. "Razlivanje vode čez pregrado, ki je 30 centimetrov prenizka, lahko poplavi nekaj hektarjev več površin," je plastično ponazoril Režek.

Najhitrejši vzpon na Triglav

Novo nadmorsko višino Triglava, najvišje slovenske gore, ki velja za eno od točk, ki jih mora obiskati vsak Slovenec, so danes razkrili na novinarski konferenci Geodetske uprave Republike Slovenije, na kateri so predstavili projekt Posodobitev prostorske podatkovne infrastrukture za zmanjšanje tveganj in posledic poplav.

Geodetska uprava je v sklopu tri leta trajajočega in tri milijone evrov vrednega projekta vzpostavila sodobno državno geodetsko infrastrukturo. Med drugim je vpeljala satelitske tehnologije določanja koordinat in posodobila topografske podatke. Večja kakovost podatkov bo med drugim zagotovila boljše nepremičninske, topografske in ostale evidence ter omogočala natančno načrtovanje protipoplavnih ukrepov, so povedali na predstavitvi rezultatov.

 | Foto:

Gre za enega od večjih in najpomembnejših projektov v geodetski stroki, ki Slovenijo po rezultatih umešča med geodetske velesile na področju nacionalnih georeferenčnih sistemov, so poudarili avtorji projekta.

Projekt so predstavili njegov vodja Jurij Režek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, generalni direktor Geodetske uprave RS Anton Kupic in dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter predsednik Sveta Vlade Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami Matjaž Mikoš.

Dolgoročni cilj projekta posodobitve podatkovne infrastrukture je olajšati upravljanje voda in zmanjšati tveganja za poplave in njihove vplive, hkrati pa povečati skladnost podatkov in z njimi povezanih storitev z zahtevami direktive, ki jo nalaga infrastruktura za prostorske informacije.

Ste že bili na Triglavu?

  • Da
    56,53 %
    450 glasov
  • Ne
    35,30 %
    281 glasov
  • Nameravam
    8,17 %
    65 glasov
Oddanih 796 glasov
Ne spreglejte