Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 12. 2016,
19.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

bivak Kanin

Četrtek, 22. 12. 2016, 19.28

6 let, 7 mesecev

Trojno odprtje

Kaj lahko počnete v Sloveniji, pa pred 23. decembrom niste mogli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Kanin | Foto Občina Bovec

Foto: Občina Bovec

Jutri, 23. decembra, bodo svoja vrata odprle tri pridobitve, ki bodo razveselile aktivno slovensko javnost. Po treh letih premora se začenja smuka na Kaninu, tam bodo odprli bodo tudi spektakularni bivak, njegove fotografije so že zakrožile po svetovnem spletu, vrata pa bodo slovesno odprle tudi terme, ki spadajo v sklop smučišča Cerkno.

Ob koncu leta se vrstijo slavnostni dogodki. Pred dnevi so odprli dizajnerski hotel Mond v Šentilju, danes je prve goste sprejela prenovljena gostilna Pri kolovratu, pestro pa bo tudi jutri.

S kaninskega smučišča pogled v jasnih dneh seže vse do morja.  | Foto: Občina Bovec S kaninskega smučišča pogled v jasnih dneh seže vse do morja. Foto: Občina Bovec

Končno spet smuka na Kaninu

Po dobrih treh letih, odkar je zaradi težav na krožnokabinski žičnici zamrlo edino slovensko visokogorsko in z Italijo povezano smučišče, bo to z jutrišnjim dnem znova zaživelo. Kabinska žičnica, ki vozi na Kanin, bo za širšo javnost začela obratovati jutri ob 11. uri, uro prej pa ob vstopni postaji štirisedežnice Prevala smučišče slovesnost, v okviru katere bo predsednik republike Borut Pahor smučišče tudi odprl.

Ekipi javnega zavoda Sončni Kanin, ki upravlja žičniške naprave in gostinske objekte na tem smučišču, je kljub skromni snežni pošiljki uspelo pripraviti smučarsko progo Sedlo – Podi. Za otroke bo na višini 2.220 metrov na voljo sankališče, ljubitelji teka na smučeh pa se bodo lahko rekreirali na 200 metrov dolgi tekaški progi. Vse zimske radosti in aktivnosti se bodo odvijale na naravnem snegu, so sporočili iz Bovca.

Krožnokabinska žičnica bo začela obratovati jutri, 23. 12., ob 11. uri.  | Foto: Občina Bovec Krožnokabinska žičnica bo začela obratovati jutri, 23. 12., ob 11. uri. Foto: Občina Bovec

Odprli bodo tudi bivak na Kaninu

Tam bo jutri še eno odprtje. Zaživel bo bivak oziroma zimska soba, ki ga je približno sto prostovoljcev postavilo v bližini Doma Petra Skalarja na Kaninu.

Z jutrišnjim dnem bo odprt tudi nov bivak na Kaninu. | Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti Z jutrišnjim dnem bo odprt tudi nov bivak na Kaninu. Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti

"Bivak smo postavili v funkciji zimske zobe, ker je bližnji Dom Petra Skalarja nima. Namenjen je vsem obiskovalcev gora, še posebej turnim smučarjem. Pri postavitvi je sodelovalo približno sto prostovoljcev. Ker je znova vzpostavljeno delovanje žičnice na Kanin, obstaja velika možnost, da bo Dom Petra Skalarja prihodnje leto v poletni sezoni odprt za obiskovalce," je za Planinsko zvezo Slovenije povedal predsednik PD Bovec Robert Rot.

Bivak na Kaninu | Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti

Zimsko sobo na Kaninu sta v sodelovanju s PZS, PD Bovec, Gorsko reševalno zvezo Slovenije in Jamarske zveze Slovenije postavila projektivna biroja OFIS arhitekti in CBD.

Bivak je z vertikalno zasnovo v celoti lesen, sestavljen iz križno lepljenih plošč, ki predstavljajo konstrukcijo, izolacijo, steno in pohištvo. Visokogorsko zatočišče je namenjeno turnim smučarjem, planincem, jamarjem in drugim ljubiteljem narave. Zunanjost objekta je zaščitena z aluminijasto oblogo, s svojo zasnovo in postavitvijo pa upošteva danosti lokacije.

Bivak na Kaninu | Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti Foto: Janez Martinčič / Arhiv Ofis arhitekti

Stari bazen bodo nadomestile nove terme

V sklopu smučišča Cerkno bodo jutri odprli tudi terme Cerkno, ki bodo nadomestile dotrajan bazen v hotelu Cerkno.

Terme Cerkno | Foto: STA , Foto: STA ,

Terme Cerkno | Foto: STA , Foto: STA ,

Na Bledu postavili novo atrakcijo

V preteklih dneh je ob robu Blejskega jezera tik ob konstrukciji srca, ki je postal priljubljena fotografska lokacija, zaživela nova turistična atrakcija. Za kaj gre? Za projekt Kako močno žari tvoje srce?. Pari s poganjanjem dveh stacionarnih koles proizvajajo elektriko, ta pa prižge atraktivno konstrukcijo v obliki laboda. Delovanje romantične atrakcije si lahko pogledate v spodnjem videu.

 

 

Ne spreglejte