SiolNET. Sportal Sportal +
1,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Odprava Skiing The Fire Ring

Kostelić po še eni odpravi s Slovenci: Vse po planu, tokrat brez omrzlin #video

1,44

termometer

Skiing The Fire Ring
Slovensko-hrvaška odprava z imenom Skiing The Fire Ring je končana. "Dosegli smo vse, kar smo si zastavili, najpomembnejše pa je, da smo to dosegli brez omrzlin," je bil z opravljenim delom zadovoljen vodja odprave Ivica Kostelić. Foto: Jan Podgornik

Štiričlanska slovensko-hrvaška odprava pod vodstvom nekdanjega vrhunskega smučarja Ivice Kostelića je pred dnevi zaključila smučarsko odpravo na Islandiji, ki so jo poimenovali Skiing The Fire Ring. "Dosegli smo vse, kar smo si zastavili, želeli, najpomembnejše pa je, da smo to dosegli brez omrzlin," je sporočil Kostelić, ki je skupaj z Matejem Bradaškjo presmučal šest prvenstvenih smeri na vulkanskih gorah Herdubreid in Askja.

Štiričlanska hrvaško-slovenska zasedba, ki so jo sestavljali nekdanji hrvaški smučar Ivica Kostelić, freeride smučar Matej Bradaškja, alpinistični inštruktor, plezalec, turni smučar in fotograf Jan Podgornik ter smučar in snemalec Miha Deisinger, je v 13 dneh na smučkah in s posebnimi sanmi, pulkami, prehodila 220 kilometrov, se povzpela na dve vulkanski gori Herdubreid in Askjo in nanizala šest prvenstvenih smučarskih smeri po pobočjih obeh vulkanskih gora.

"Dosegli smo vse, kar smo si zastavili, želeli, najpomembnejše pa je, da smo to dosegli brez omrzlin," je sporočil 39-letni Kostelić, za katerim je že četrta odprava v slovenski družbi.

Pred tem je dvakrat potoval z Mihom Podgornikom (TransIsland 2016 in Grenlandija 2017), enkrat pa z Matejem Kordežem (Vatnajokull-Hofsjokull-Langjokull 2017).

Ivica Kostelić Skiing the fire ring Sportal Kostelić v močni slovenski zasedbi na ekspedicijo, kakršne se ni lotil še nihče

Odprava Dkking The Fire Ring je temeljila na t. i. filozofiji clean-in in clean-out, kar pomeni, da si na odpravi niso pomagali z nikakršno zunanjo podporo ali oskrbo in da so celotno pot opravili brez pomoči motornih vozil, letal ali motornih sani.

Skiing The Fire Ring Foto: Jan Podgornik

Skiing The Fire Ring Foto: Jan Podgornik

Sproščanje adrenalina pri smučanju in plezanju

"Vsaka odprava ima dobre in slabe trenutke, a na tej sem res užival, še posebej zato, ker je bil pomemben del odprave tudi smučanje, česar na prejšnjih odpravah ni bilo. Tako smučarski del kot alpinistično plezanje sta bila precej adrenalinska.

Alpinističnega plezanja s cepini nisem vajen, čeprav sem plezal že kar precej, a je šlo. Če me je prvi dan plezanja še skrbelo, mislim, da sem se že drugi dan precej dobro znašel," je bil zadovoljen Hrvat, ki trenutno opravlja vlogo svetovalca v hrvaški smučarski reprezentanci.

Šest linij, ki jih ni izpeljal še nihče

Bradaškja in Kostelić sta presmučala šest prvenstvenih smeri. Štiri tehnično bolj zahtevne linije je opravil Bradaškja. Prvo, na Herdubreidu, je v spomin na pokojnega prijatelja poimenoval Trenutek tišine za Arturja.

Ime vsake odprave ima poseben pomen, tudi smer, poimenovana "Vježbaj, pi*da ti materina!" takega imena nima zaman. "Vsakokrat, ko se je med premagovanjem kilometrov prek lavinih polj kdo pritoževal, je dobil servirano to znano krilatico," je postregel z odgovorom Kostelić.

Skiing The Fire Ring Foto: Jan Podgornik

Skiing The Fire Ring Foto: Jan Podgornik

"Odprava je bila fizično dokaj zahtevna, prehodili smo več kot 200 kilometrov lavinih polj, kar pomeni, da smo več hodili levo in desno kot naprej, plezali alpinistično, česar nisem vajen, a je šlo. Fizično je bil najbolj obremenjen Bradaškja, saj se je šestkrat povzpel na Herdubreid, kar je veliko. Gre za linijo, daljšo od tisoč metrov in to ni majhen zalogaj," je izpostavil vodja odprave.

Samo dva kičasta dneva

Čeprav fotografije, ki jih je Podgornik posnel na odpravi, Deisinger pa posnel na film, kažejo podobo prečudovite islandske kulise, pa so bili vremenski pogoji precej negostoljubni.

"Imeli smo samo dva sijajna dneva, to pomeni, da je bilo sončno, brez vetra in z odlično vidljivostjo," je povedal Kostelić. Temperature so se v povprečju gibale okrog desetih stopinj pod lediščem, na vrhu vulkanskih gora pa je termometer pokazal še enkrat manj.

Skiing The Fire Ring Foto: Jan Podgornik

Tudi sicer je vreme krojilo potek odprave. Zaradi lepega vremena so se ob vrnitvi na izhodiščno mesto še enkrat vrnili do vulkana Herdubreid, ki je zaradi svoje lepote prevzel ime kraljica islandskih gora, in posneli nekaj dodatnih posnetkov z dronom, ki naj bi predstavljali del uvodne špice v film. Ta naj bi luč sveta ugledal konec tega leta. Kostelić računa, da bi ga premierno predstavili na Bovec Outdoor Film Festivalu (BOFF).

O naslednji zimski odpravi še ne razmišlja, trenutno je z mislimi že pri jadralski sezoni.

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin