Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 2. 2015,
19.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bloudkove nagrade

Sreda, 11. 2. 2015, 19.30

8 let, 1 mesec

In slovenskega športnega oskarja dobi … (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarski skakalec Peter Prevc, deskar Žan Košir ter nekdanji športnik, športni delavec, novinar in publicist Miklavž Sever so letošnji dobitniki Bloudkovih nagrad za leto 2014.

V Cankarjevem domu v Ljubljani so nocoj podelili že 50. Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja Republike Slovenije, ki imajo v svetu športa podoben pomen kot v kulturnih krogih Prešernove nagrade. Kljub imenski prestižnosti pa je med njimi vendarle bistvena razlika, finančna vrednost. Če je velika Prešernova nagrada vredna kar 21 tisočakov, nagrade Prešernovega sklada pa sedem tisoč evrov, je Bloudkova nagrada "težka" le šest tisočakov, plaketa pa le dva.

In kdo so športni junaki letošnjega Bloudkovega ceremoniala?

Žan Košir, deskar

Deskar Žan Košir, ki sta ga, tako kot Petra Prevca, za nagrado predlagala zdaj že nekdanji generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Tone Jagodic in Smučarska zveza Slovenije, si je nagrado prislužil za vrhunski mednarodni dosežek. Zanj je poskrbel na olimpijskih igrah v Sočiju, kjer je s srebrom v paralelnem slalomu in bronom v paralelnem veleslalomu Sloveniji priboril sploh prvi deskarski olimpijski kolajni.

"Med letoma 2010 in 2014 je kar nekajkrat stal na stopničkah za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala tako v paralelnem slalomu kot veleslalomu. A olimpijsko sezono 2013/14 je kljub temu začel zanj značilno zadržano, brez pompa in velikih obljub. Trdo je treniral in v ozadju razmišljal o enem samem cilju. Ravno njegovi bistrosti in razgledanosti ter predanosti in tudi potrebni trdnosti ter samozavesti, ki ju športnik potrebuje na velikih tekmovanjih, gre pripisati skrivnost njegovega uspeha," so med drugim v obrazložitvi zapisali pri odboru za podeljevanje Bloudkovih priznanj, ki ga vodi priznani olimpijski zmagovalec Miro Cerar.

Po podelitvi priznanj je 30-letni Pristavčan priznal, da si zagotovo vsak želi, da se njegovi dosežki spoštujejo, da pa ni njegov cilj poseganje po teh plaketah. "Vedno si želim izboljšati svoje delo, biti še boljši v tem, kar najbolje znam. Ne manjka mi izzivov, čaka me še konec sezone, ki je za zdaj zelo uspešna, z mislimi sem zato bolj tam kot tu. Šele po koncu bom videl, kaj mi ta današnji naziv pomeni."

Peter Prevc, smučarski skakalec

Tudi Peter Prevc si je nagrado v veliki meri prislužil zaradi olimpijskih odličij v Sočiju, kjer je bil srebrn na srednji in bronast na veliki skakalnici.

"V sezoni 2013/14 je iz tekme v tekmo nizal dobre rezultate in na olimpijske igre v Soči odpotoval kot eden favoritov za medalje. Kot se za šampione spodobi, na obeh najpomembnejših tekmah v zadnjih štirih letih ni razočaral. Prav nasprotno, pri svojih rosnih 22 letih je navdušil z zbranostjo, odločnostjo in odličnimi skoki. V domačo Dolenjo vas se je vrnil z dvema olimpijskima medaljama," so pri odboru zapisali v utemeljitvi Prevčeve nagrade.

Prevc je ob koncu olimpijske sezone na svetovnem prvenstvu v Harrachovu osvojil še bron, na finalu svetovnega pokala v Planici pa je drugo mesto v skupnem seštevku zapečatil z zmago na novi Bloudkovi velikanki.

Prevc Bloudkovo nagrado dojema kot potrditev preteklega dela, znak, da je delal uspešno, predstavljal sebe, svoj šport, svojo državo in da je bilo to tudi opaženo. "Ta potrditev je tudi motivacija za naprej, bolj ko si motiviran, lažje premaguješ moteče dejavnike, zato so te nagrade seveda včasih zelo dobrodošle. Sezona pa je tako dolga, da ni časa za podoživljanje dosežkov, danes je bila manjša izjema, ker je bil to opomin na pretekle dosežke. Zdaj pa se je spet treba osredotočiti na tekme."

Miklavž Sever, nekdanji športnik, novinar, publicist, športni delavec

Bloudkovo nagrado za življenjsko delo je na predlog Akademske športne zveze Olimpija Ljubljana dobil Miklavž Sever.

"Že kot gimnazijec je dosegel prve športne rezultate v atletiki, namiznem tenisu in rokometu, v katerih je dosegal vidne rezultate tudi na univerzitetnih tekmovanjih in pozneje v članski konkurenci. Bil je soustanovitelj in igralec Rokometnega kluba Olimpija, zaradi odličnih organizacijskih sposobnosti in učinkovitih idej za reševanje problemov kadrovsko podhranjenih športov v okviru Akademske športne zveze Olimpija Ljubljana je bil dvakrat tudi njen generalni sekretar," so med drugim zapisali pri odboru.

Sever je svoje znanje uspešno uporabil kot predsednik Rokometnega kluba Prule, predsednik Golf kluba Olimpija in predsednik Ljubljanske skupnosti za bowling. Konec 70. in na začetku 80. let je bil tudi sam odličen igralec bovlinga, med drugim je tudi lastnik jugoslovanskega rekorda, saj je v eni igri dosegel maksimalno število mogočih točk (300 kegljev). Dobrih pet mandatov je bil tudi direktor Zavoda športno-rekreacijski center Tivoli.

Predsednik odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj, telovadec Miro Cerar, je za Sportal pojasnil, da je do razpisnega roka prispelo 51 vlog za skupno 38 nominirancev. Izbira je bila pestra, odločitev pa seveda zagonetna. Cerarju, ki je z nocojšnjo podelitvijo končal svoj mandat predsednika odbora so pri izbiri nagrajencev pomagali Viktor Grošelj, Peter Kauzer, Viktor Krevsel, Ivan Lukan, Petra Majdič, Rajko Šugman, Katarina Venturini, Rudi Zavrl in sekretar Zoran Verovnik.

Ne spreglejte